Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera barn på läger utanför Vasa fick i sig rörrensningsmedel – förväxlades med saft

Från 2020
Bild på karta över vasa skärgård. FMU:s lägergård är utmärkt på kartan.
Bildtext Lägergården finns på Utterö i Sundom.
Bild: Yle / Google

Sex barn har fått i sig kemikalier i form av rörrensningsmedel på ett barnläger på Utterö i Sundom i Vasa. Kemikalien fanns inte i sin originalförpackning utan hade flyttats över till en annan och förväxlades med blandsaft. Barnen på lägret var elva till 13 år gamla.

Lägret ordnades av Föreningen Missionskyrkans Ungdom FMU, och ordförande Roland Nylund bekräftar olyckan för Svenska Yle. Olyckan inträffade på lägrets sista dag, den 25 juni, bara några timmar innan barnen skulle åka hem.

– Ett av barnen ska ännu på en sjukhuskontroll, de andra mår helt bra. Alla barn svalde inte vätskan utan en del hann spotta ut den.

Inget av barnen ska ha magpumpats med anledning av händelsen.

''Jobbar på säkerheten''

Nylund kan inte ta ställning till hur allvarlig händelsen var då han inte varit i kontakt med hälsovården, men barnen fick förstahjälpen enligt giftcentralens direktiv på plats och fördes sedan till sjukhus för vidare vård. Föräldrarna kontaktades direkt och händelsen är behandlad med de inblandade.

– Det här var en olyckshändelse och vi måste jobba på säkerheten och vara försiktigare i framtiden och inte ta fram sådana här medel i lägerverksamheten.

Nylund säger att styrelsen för FMU har förtroende för de inblandade och att de inte kommer bli några direkta följder för dem. Säkerhetsplanen ska ändå ses över på nytt, och kemikalier ska i framtiden förvaras inlåsta.

Händelsen har inte polisanmälts, men Nylund påpekar att då barn kommer in på sjukhus efter en sådan här händelse är det en plikt från sjukhusets sida att anmäla. Det kommer bli en uppföljning på händelsen.

– Jag är ledsen över det som hänt och hoppas att barnen snart mår bra igen och får ha ett fint sommarlov, säger Nylund.