Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mississippi har inlett processen för att ta bort sydstatssymbolen från delstatsflaggan

Från 2020
En bild på Mississippis flagga. Uppifrån och ner har den tre ränder i blått vitt och rött. Till höger på flaggan är det ett fyrkantigt rött fält med ett blått kryss över med vita stjärnor - den såkallade sydstatssymbolen.
Bildtext Man ska under söndagen rösta om att ta bort sydstatssymbolen från Mississippis statsflagga.
Bild: /All Over Press

Mississippi planerar nu att ta bort sydstatssymbolen från sin 126 år gamla delstatsflagga. Den sista delstatsflaggan i USA med en infälld sydstatsflagga. En symbol som av många ses som rasistisk och som står vit makt-grupperna nära.

De i Mississippi som har visat sitt stöd för att flaggan ska vara kvar har motsatt sig förändring i flera decennier. De senaste veckornas antirasistiska protester har ändå lett till snabba förändringar också i en av USA:s mest konservativa delstater.

Företagsledare, religiösa ledare och opinionsbildare inom utbildningsväsendet och idrottsvärlden har tagit ställning mot delstatsflaggan medan protesterna spridit sig.

Nu har man börjat tala för förändring och en delstatsflagga som ska spegla mångfalden i delstaten. 38 procent av invånarna i Mississippi är svarta.

Röstade under lördagen för att inleda processen

På lördagen röstade båda kamrarna i delstatskongressen med stor majoritet för att man nu formellt kan introducera lagstiftning för att förändra flaggan.

Det krävdes två tredjedelars majoritet för att ge grönt ljus åt följande omröstning på söndagen där man inleder processen. På söndagen krävs bara enkel majoritet.

En kommission ska sedan få i uppdrag att utforma den nya delstatsflaggan och med stor sannolikhet får invånarna i Mississippi ta ställning till förslaget i samband med valet i november.

Den nuvarande delstatsflaggan antogs 1894 på initiativ av vit makt-anhängare i Mississippi som en motreaktion mot att de svartas politiska inflytande ökade efter inbördeskrigets slut.

Källor: AP, Reuters, CNN

Diskussion om artikeln