Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Macrons styrande parti väntas klara sig rätt dåligt i den andra omgången i de franska lokalvalen

Från 2020
President Macron i Elyséepalatset i Paris den 24 juni 2020.
Bildtext President Macron i Elyséepalatset i Paris den 24 juni 2020.

President Emmanuel Macrons styrande parti La république en marché väntas klara sig rätt dåligt i den andra omgången i de franska lokalvalen.

Till följd av coronaläget blev valdeltagande lågt under första omgången, 44,3 procent. Förväntningen är att deltagandet blir lågt även i den andra omgången trots att coronaläget har blivit bättre på sistone.

Valresultatet blev klart i cirka 30 000 kommuner i första valomgången och i den andra omgången gäller valet de närmare 5 000 kommuner där resultatet inte blev klart i första omgången.

Första kommunalvalet för Macron

Experter väntar sig att Macrons LREM inte kommer etablera någon stark ställning på det lokala planet. Partiet är bara tre år gammalt och missade därmed det förra kommunalvalet 2014.

Kvinnor och män i skyddsmasker och skyddsvisiser i ett större rum. Paris borgmästare Anne Hidalgo röstar i den andra valomgången i det franska kommunalvalet. 2020.
Bildtext Paris borgmästare Anne Hidalgo röstar i kommunalvalets andra omgång.
Bild: AFP / Lehtikuva

Borgmästarvalet i Paris är i en nyckelroll och där väntas den sittande socialdemokratiska borgmästaren Anne Hidalgo bli omvald med klara siffror. Hidalgo stöds också av det gröna partiet EELV.

Socialisterna väntas behålla behålla ledningen på viktiga regionala orter.

De gröna försöker avancera

Det gröna EELV försöker behålla Grenoble och samtidigt vinna i Strasbourg och Lyon.

Marine Le Pens RN, Nationell Samling försöker utgå med segern i Perpignan, vilket skulle vara första gången sedan 1995 som ytterhögern vinner i en stad med över 100 000 invånare.

Väljare avger sin röst i det franska kommunalvalet i juni 2020.
Bildtext Funktionären har visir, väljaren skyddsmask
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Strikta hygienregler gäller under valet. Bland annat är det obligatoriskt att använda skyddsmask, hålla avstånd och tvätta händerna. Dessutom ska väljarna ha egen penna med.

Källor: AFP, AP

Diskussion om artikeln