Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nygrundad förening ska stärka transpersoners röst: "Skällsord är så vanliga att man inte ens tänker på det i termer av stora ord som diskriminering"

Från 2020
Panda Eriksson initiativtagare till demonstration i Åbo
Bildtext Panda Eriksson är ordförande för Trans.
Bild: Yle/Monica Forssell

En ny förening som ska arbeta för transpersoners rättigheter har grundats. Föreningens första ordförande Panda Eriksson har höga förväntningar på verksamheten.

Om allt vore som vanligt skulle Helsingfors gator i går ha fyllts av ett hav firande människor som demonstrerade för jämlikhet oberoende av könsidentitet och sexuell läggning. Den årliga Prideparaden måste dock ställas in på grund av coronaepidemin.

Trots det här var det naturligt och symboliskt att lansera föreningen Trans rf. den här helgen, säger föreningens ordförande Panda Eriksson.

- Vi ska föra fram vårt budskap från gatan till kabinetten och tillbaka till gatan.

Eriksson hoppas att föreningen bidrar till att sudda ut uppfattningen om att det å ena sidan finns aktivister som för oväsen på gatan och å andra sidan experter som "vet vad de pratar om".

Polarisering och diskriminering

Samtidigt som det i dag går att tala mer öppet om transfrågor, återspeglas den allmänna åsiktspolariseringen i samhället också i attityder gentemot personer på transspektret.

- Vi har en fantastisk jämställdhetslagstifning som skyddar mot diskriminering på basen av könsidentitet, men samtidigt präglas debatten också av den allmänna polariseringen som skett i frågor om mänskliga rättigheter.

Diskriminering hör också till transpersoners vardag, vilket också bekräftats i regelbundna enkäter som Europeiska centret för grundläggande rättigheter FRA låter göra.

- Skällsord är så vanliga att man inte ens tänker på det i termer av stora ord som diskriminering.

Eriksson påpekar också att det finns "privilegier inom trans-communityn" som syns i att transkvinnor oftare utsätts för osakligt beteende och hatprat.

Förhoppningen är att regeringen Marin också går vidare med genomförandet av en translag under den här regeringsperioden.

- Jag skulle bli förvånad och chockad om det inte skulle ske, säger Eriksson.

Diskussion om artikeln