Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Präktigt nytt rekord av Filiph Johansson – är nu statistiketta i Finland

Från 2020
Uppdaterad 28.06.2020 18:00.
Filiph Johansson springer, 2016.
Bildtext Filiph Johansson.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Löpningen fungerar perfekt för Filiph Johansson just nu. I sommarens andra 400-meterslopp klarade han sin målsättning – att löpa under 48 sekunder. Alina Strömberg gjorde i sin tur ett kanonlopp på 200 meter.

Många finländska friidrottare har fått en pangstart på den här säsongen. Annimari Kortes strålande resultat på korta häcken, Kristian Pullis finska rekord och Samuli Samuelssons storartade comeback är bara några exempel.

För Gamlakarleby IF-löparen Filiph Johansson har säsongen också börjat väldigt lovande. I sitt första 400-meterslopp sprang han i trakterna av sitt drygt två år gamla personliga rekord och i dag kom en rejäl putsning.

Johansson hade som målsättning att löpa banvarvet under 48 sekunder den här säsongen – det skedde i sommarens andra tävling.

Han var i en klass för sig i dagens tävling i Jyväskylä och skar mållinjen på 47,89 som är hela 34 hundradelar bättre än det tidigare personliga rekordet. Johansson besegrade tvåan Juho Pirskanen med över en halv sekund.

Dagens tid för också upp Johansson som etta i den inhemska statistiken på 400 meter. Den tidigare ettan Tuomas Lehtonen har löpt 47,98 som bäst i sommar.

Anna Julin från IF Nykarlebynejden gjorde sitt först lopp på 200 meter i sommar och klockades för tiden 25,23. Det gav henne en andra plats i tävlingen i Jyväskylä.

Alina Strömberg, tidigare JEM-vinnare i stavhopp, har sadlat om till sprintdistanser och löpte i dag 200 meter på 24,13 i Tammerfors.

– Det här var en överraskning. 200 meter är min distans nu men jag löper även 100 meter, säger Strömberg på förbundets webbplats.

Strömberg som tävlar för Larsmo IF förbättrade sitt personliga rekord med 52 hundradelar och är ny inhemsk statistiketta.

Samtliga resultat från tävlingen i Jyväskylä hittar ni här, och från Tammerfors här.

Diskussion om artikeln