Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valdeltagandet lågt också i den andra omgången i Frankrikes lokalval – största delen av fransmännen ser ut att ha stannat hemma

Från 2020
Socialistiska partiets Anne Hidalgo står och köar för att få rösta i lokalvalet i Frankrike. Hon är klädd i beige jacka och framför henne står en äldre dam med blått munskydd.
Bildtext Paris borgmästare Anne Hidalgo (i beige) väntar på att få rösta. Hon ser ut att omväljas i dagens lokalval.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Största delen av de franska väljarna ser ut att ha stannat hemma i lokalvalets andra omgång som ordnades under söndagen. Valdeltagandet är enligt inrikesministeriets data endast 40 procent.

Valdeltagandet väntades bli lågt också under den andra omgången. På grund av coronaläget gick endast 44,3 procent av fransmännen till valurnorna i den första omgången.

Vid klockan 17 var valdeltagandet bara omkring 35 procent, enligt inrikesministeriets beräkningar.

Dagens valomgång gäller de cirka 5 000 kommuner där resultatet inte blev klart i första omgången. Bland de kommunerna finns bland annat Paris, Lyon och Marseille.

I lokalvalen väljs borgmästare, kommunledare och en halv miljon ledamöter till landets kommunstyrelse.

Ytterhögern segrar i storstad

I staden Le Havre valdes premiärminister Édouard Philippe till borgmästare. Han har haft posten tidigare, och fransk lag tillåter att en ställföreträdare sköter borgmästarposten i stället för Philippe. Valet ger ändå utrymme för spekulationer kring eventuella ändringar i den franska regeringen.

En tidig vallokalsundersökning visar att Marine Le Pens RN, Nationell Samling utgår med segern i Perpignan, vilket skulle vara första gången sedan 1995 som ytterhögern vinner i en stad med över 100 000 invånare.

Paris borgmästare, socialistiska Anne Hidalgo utropar sig till vinnare i stadens borgmästarval och får därmed fortsätta på posten.

Källor: Reuters, Le Figaro, Le Monde, AFP, AP

Diskussion om artikeln