Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vädret tar en vändning – sol byts ut till regn och åska den här veckan

Från 2020
Tre personer går ute i regnet i Helsingfors. Två av dem bär en engångsregnjacka och en av dem går under ett paraply.
Bildtext Högsommarvärmen försvinner och regn är att vänta de kommande dagarna. Nästa vecka väntas ändå temperaturen stiga igen.
Bild: Lehtikuva

Hettan lättar, men riktigt svalt blir det ändå inte. Temperaturen sjunker till mer normala siffror för månaden under början av veckan, meddelar Meteorologiska institutet. Nästa vecka ser ut att bli varmare igen.

I dag väntas det inte någon högsommarvärme, det vill säga över 25 grader, någonstans i landet. I stället visar mätaren 20–25 grader i landets södra och mellersta delar och i norr kan det bli under 20 grader.

Temperaturen väntas ligga vid 20-gradersstrecket hela veckan i stora delar av landet.

Ostadigt väder att vänta – till en början klart

Början på veckan blir också regnig. Regnet drar över västra Finland i dag och sprider sig sakta men säkert över resten av landet – till en början till östra Finland och mot kvällen tar sig regnet till huvudstadsregionen.

I landets södra och mellersta delar kan det förekomma lokala regn- och åskskurar, annars är det klart. I norr är det till största delen klart.

Regn är att vänta på många ställen speciellt under början av veckan, på somliga ställen väntas flera regnskurar hela veckan. Fredagen ser just nu att bli den klaraste dagen.

Enligt prognoserna täcks hela landet av regnmoln på onsdag.

Varmare igen nästa vecka?

Juni har bjudit på exceptionellt varmt väder på många håll. Under månaden har man hittills registrerat 18 dagar med högsommarvärme – det vill säga över 25 grader.

Enligt prognoserna blir vädret varmare igen nästa vecka, det vill säga från och med 6 juli. Enligt Yles meteorologer är det nästa vecka 1 till 3 grader varmare än vad som är vanligt för säsongen.

Diskussion om artikeln