Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Myndighetsinformation på svenska dröjer, få utländska gäster på campingarna, en halv miljon människor har dött i covid-19

Från 2020
En person med ansiktsskydd på cyklar. I bakgrunden syns en vägg som är täckt med ett stort konstverk av personer med ansiktsskydd på.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter. Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Myndighetsinformation på svenska dröjer

Flera myndigheter har brister i sin svenska. I många fall dröjer det länge innan myndighetsinformation översätts till svenska. Ett exempel är olyckan under midsommarhelgen. Den finska versionen publicerades klockan 22.07 på midsommardagen, medan samma information på svenska kom över två ett halvt dygn senare – tisdagen efter klockan 15.14. Folktingssekreterare Markus Österlund anser att det inte borde ta tre dagar att översätta en kort myndighetstext till svenska.

Färre utländska gäster på campingarna

Den inhemska turismen har fått en uppsving, men på campingplatserna lyser de utländska gästerna med sin frånvaro i år. Det här beror givetvis bland annat på reserestriktioner.

En husbil på en camping. Lättklädda semesterfirare går förbi.
Bildtext Det går bra för campingarna tack vare inhemska gäster.
Bild: Petteri Bülow / Yle

På Top Camping i Vasa är ruljansen i full gång och campingområdets chef Tuomas Luukkonen säger att sommaren så här långt varit över förväntan när det gäller antalet kunder. 99 procent av gästerna är finländare, säger han.

Polen går mot en andra omgång i presidentvalet

Ingen av presidentkandidaterna i Polen ser ut att ha fått över 50 procent av rösterna i söndagens valomgång. Det blir därmed en andra omgång i presidentvalet.

Andrzej Duda pratar in i en mikrofon vid ett talarpodium. I förgrunden syns den polska flaggan.
Bildtext Den sittande presidenten Andrzej Duda.
Bild: Lukasz Gagulski / EPA-EFE

Den sittande presidenten, konservativa regeringspartiet Lag och rättvisas Andrzej Duda ser ut att få 41,8 procent av rösterna och den liberala Warszawaborgmästaren Rafał Trzaskowski ser ut att få 30,9 procent av rösterna. Den andra omgången ordnas 12 juli.

Lokalval ordnades i Frankrike igen

I går ordnades en andra omgång i det franska lokalvalet. Största delen av väljarna ser ut att ha stannat hemma – precis som i första omgången. Gröna kandidater hade stor framgång, medan det gick sämre för president Emmanuel Macrons parti, La République En Marche.

Socialistiska partiets Anne Hidalgo står och köar för att få rösta i lokalvalet i Frankrike. Hon är klädd i beige jacka och framför henne står en äldre dam med blått munskydd.
Bildtext Valdeltagandet var lågt också under den andra omgången.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Enligt inrikesministeriets data var valdeltagandet endast 40 procent. Under lokalvalen väljs borgmästare, kommunledare och en halv miljon ledamöter till landets kommunstyrelse. Söndagens valomgång gällde drygt 5 000 kommuner – bland dem Paris, Lyon och Marseille.

Över en halv miljon har dött i covid-19

Över en halv miljon människor har nu dött i covid-19 globalt, visar uppgifter från Johns Hopkins universitet. Nästan en fjärdedel av de bekräftade dödsfallen har rapporterats från USA: närmare 126 000 personer har dött. Efter USA kommer Brasilien med över 57 000 dödsfall och Storbritannien med 43 000 döda. I går passerades 10 miljoners-gränsen i fråga om antal smittade världen över. Här kan du läsa det senaste om coronaviruset.

Väder

Ett regnområde drar sig in över landets västra del och under dagen rör sig regnet österut. Det är mellan 20 och 25 grader i väster och öster, i norr mellan 18 och 23 grader.

Tre personer går ute i regnet i Helsingfors. Två av dem bär en engångsregnjacka och en av dem går under ett paraply.
Bildtext Det blir en svalare och regnigare vecka.
Bild: Lehtikuva

Vädret tar en vändning den här veckan och ingen högsommarvärme är att vänta, det vill säga över 25 grader. Det soliga vädret byts ut till regn och åska. Temperaturen den här veckan väntas ligga vid 20-gradersstrecket, vilket är normalt för årstiden. Nästa vecka väntas det ändå bli varmare igen.

Diskussion om artikeln