Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina tvingar uigurer till abort, sterilisering och preventivmedel för att tygla den muslimska befolkningen

Från 2020
Personer i Mumbai demonstrerar för uigurers rättigheter.
Bildtext Kinas agerande mot uigurer är känt från tidigare, men ny information visar att det är mer utbrett. Demonstrationer för uigurers rättigheter har pågått i flera länder länge.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

Uigurer och annan minoritetsbefolkning i Kina tvingas använda preventivmedel i en kampanj för att tygla den muslimska befolkningen i landet. Många tvingas också till abort och sterilisering.

Enskilda kvinnor har tidigare talat ut om det faktum att de tvingas använda preventivmedel, men enligt statliga dokument som nyhetsbyrån AP fått tag på är problemet mycket mer brett och systematiskt än vad man tidigare anat.

Nyhetsbyrån har också intervjuat 30 personer som vittnar om missbruk mot uigurer.

Experter kallar det här för demografiskt folkmord.

Hundratusentals kvinnor drabbade

Kina utsätter regelbundet kvinnor i minoritetsgrupper för graviditetskontroller där de tvingas genomgå sterilisering, abort eller insättning av spiral.

De dokument och data som nyhetsbyrån tagit del av visar att hundratusentals kvinnor fallit offer för det här.

Att hindra människor från att skaffa barn är fel. De vill förstöra oss som människor

Speciellt i Xinjiang – där 25 miljoner uigurer bor – ökar sterilisering och insättning av spiral kraftigt.

Uigurer tvingas till fångläger om de inte följer råden

Många uigurer skickas också till fångläger som ett straff för att de inte följer råd om att minska befolkningen. För många barn är orsaken varför många människor skickas till fångläger, enligt de uppgifter AP tagit del av.

Föräldrar som har mer än tre barn slits iväg från sina familjer om de inte kan betala kraftiga böter.

Människor demonstrerar för uigurers rättigheter i Malaysia.
Bildtext Kinas agerande fördöms av många. På bilden demonstration för uigurers rättigheter i Malaysia.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

En av dem som fallit offer för tvångsinsättning av spiral är Gulnar Omirzakh. Efter att ha fött sitt tredje barn fick hon en order av staten att sätta in spiral. Två år senare fick hon besök av militär som utdelade henne böter på 2 685 dollar, det vill säga cirka 2 400 euro, för att ha fött mer än två barn.

Hennes man hade redan förts till ett fångläger och hon hotades göra honom sällskap om hon inte betalar böterna. Hon betalade böterna, vilket skuldsatte henne svårt. Hon flydde sedan till Kazakstan.

– Att hindra människor från att skaffa barn är fel. De vill förstöra oss som människor, säger hon.

Myndigheter kommenterar inte

Nativiteten har sjunkit med mer än 60 procent mellan 2015 och 2018 i områden där många uigurer bor.

Den kinesiska staten har lagt hundratals miljoner dollar på preventivmedel i hopp om att tygla befolkningen i den snabbt växande regionen Xinjiang.

Det är folkmord, helt och hållet. Det är en långsam, smärtsam och krypande form av folkmord

Kampanjen förs eftersom staten oroar sig över den höga nativiteten bland muslimer. Staten menar att för många barn bland muslimer leder till fattigdom och extremism i Xinjiang.

– Det här är en del av en större kontrollerande kampanj för att underordna uigurer, säger Adrian Zenz som jobbar vid organisationen Victims of Communism Memorial Foundation i USA.

AP har flertal gånger bett Kinas utrikesministerium och regeringen i Xinjiang att kommentera uppgifterna, men har inte fått svar.

Hankineser utsätts sällan för aborter

Kina har länge försökt bromsa landets befolkningstillväxt. Mellan 1979 och 2015 rådde ettbarnspolitik, vilket betyder att det endast var tillåtet att skaffa ett barn. Sedan 2016 råder det en tvåbarnspolitik.

På papper är uigurer och hankineser, den dominerande etniska gruppen i Kina, jämlika men det här är långt från sanningen. Enligt statliga dokument utsätts hankineser mycket sällan för aborter, sterilisering och insättning av spiral till följd av att de skaffar för många barn.

Femton uigurer och kazaker som AP pratat med berättar att de känner personer som tvingats till fångläger eller fängelse för att ha skaffat för många barn. Många har suttit flera år, ibland årtionden i fängelse.

Vy över Xinjiang.
Bildtext En stor del av uigurerna bor i Xinjiang.
Bild: imago images/Xinhua/ All Over Press

Experter fördömer Kinas agerande.

– Avsikten är kanske inte att eliminera hela den uiguriska befolkningen, men det här förminskar deras livskraft och gör dem lättare att assimilera, säger Darren Byler som är expert på uigurer vid University of Colorado.

– Det är folkmord, helt och hållet. Det är en långsam, smärtsam och krypande form av folkmord, säger uigurexperten Joanne Smith Finley vid Newcastle University i Storbritannien.

Ingen förmåga att bli gravid och ständig smärta

En som tvingats till ett fångläger är Tursunay Ziyawudun. Där fick hon injektioner som ska förhindra graviditet. Hon berättar att hon fick dessa tills hennes mens slutade och att hon under flera förhör i fånglägret sparkades i den nedre delen av magen.

Hon berättar att hon inte längre kan få barn och att hon är i ständig smärta med blödningar från livmodern.

Turkar och uigurer i landsflykt demonstrerade nyligen i Istanbul mot interneringslägren i Xinjiang
Bildtext Hundratusentals kvinnor har fallit offer för preventivmedelstvång, aborter och sterilisering.
Bild: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Hon säger att kvinnor vid lägret tvingades till gynekologiska undersökningar och om de blev gravida gjordes aborter.

Bara under år 2014 tvingades 200 000 kvinnor sätta in en spiral i regionen Xinjiang. År 2018 var samma siffra 330 000. Data visar också att tvångssteriliseringen ökat markant i regionen.

Under 2018 tvingades 60 000 kvinnor till sterilisering i Xinjiang.

Källa: AP

Diskussion om artikeln