Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Också finländska företag slutar köpa annonser på Facebook – bolagets linje gällande hat och rasism kritiseras allt mer högljutt

Från 2020
En telefonskärm där Facebook-appens logo syns.
Bildtext Över hundra företag tar bort annonser från Facebook efter kritik mot bolagets linje i fråga om hatretorik och rasistiskt innehåll.
Bild: AOP

Flera stora varumärken meddelar att de drar in sina annonser på Facebook för att få it-jätten att agera hårdare mot rasism och hatretorik på sina plattformar.

Bland varumärkena som beslutat att sluta köpa annonser finns bland annat jättar som Starbucks, Verizon, Coca-Cola, Unilever, Ben & Jerry's och Honda.

Kampanjen #StopHateForProfit lanserades av en grupp medborgarrättsrörelser tidigare i juni.

Företag uppmanas att pausa sina annonser på Facebook och Instagram för att få bolaget att vidta åtgärder för att minska spridningen av hat och rasism på sina plattformar.

Sedan kampanjen lanserades har över 160 företag meddelat att de inte köper annonser på Facebook i juli. En del av företagen har inte uppgett hur länge bojkotten ska pågå och en del pausar sina annonser på alla sina plattformar på sociala medier.

Ett tiotal finländska företag deltar i bojkotten

Också finländska företag har minskat sina annonser på Facebook.

– Jag vet om ett tiotal företag som har minskar sina annonser på Facebook eller pausat sina annonser på grund av diskussionen som förts den senaste tiden, säger intresseorganisationen Marketing Finlands vd Riikka-Maria Lemminki till Yle Uutiset.

Mainostajien Liiton toimitusjohtaja Riikka-Maria Lemminki parvekkeella.
Bildtext Rikka-Maria Lemminki vid Marketing Finland säger att också finländska företag deltar i annonsbojkotten.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Enligt henne är många i Finland rädda för att bojkotten kan stämplas som "gröntvätt", det vill säga att bolaget gör något bara för att stärka sin image, och det har gjort att bolagen valt att inte skyltat utåt med bojkotten.

Kampanjen hoppas att beslutsfattare också i Europa tar hårdare tag mot Facebook.

– Nästa steg är att sätta press globalt, sa Jim Steyer, chef vid föreningen Common Sense Media till nyhetsbyrån Reuters i lördags.

EU-kommissionen presenterade i juni nya riktlinjer där it-företag, Facebook medräknat, ska skicka in rapporter om hur de hanterar desinformation om coronaviruset.

Facebook uppmanas att skapa nya sätt för att anmäla hatretorik

Protesterna mot rasism som pågått i USA under hela juni och Facebooks linje gällande rasistiskt innehåll ligger bakom kampanjen.

En av initiativtagarna till bojkotten är den ideella organisationen Color of Change vars syfte är att stärka svartas rättigheter i USA.

– Gång på gång har Facebooks ledning visat att de kommer att säga och göra vad som är gynnsamt för dem utan att bry sig om att skydda svarta användare. Vi har inte längre tid för deras spel, insatserna är för höga, skriver organisationens ordförande Rashad Robinson på Twitter.

Rashad Robinson som är ordförande för en medborgarrättslig rörelse i USA poserar framför en vit och lila vägg iklädd en svart hatt och kostym.
Bildtext Rashad Robinson, ordförande för Color of Change är inte övertygad av Facebooks svar på kritiken.
Bild: Steve Mack/Everett Collection/All Over Press

Kampanjen Stop hate for profit uppmanar Facebook att bland annat ta i bruk nya sätt att anmäla hatretorik på bolagets plattformar och att införa sätt för hur man kan få hjälp om man utsatts för hat på Facebook.

Också Facebooks egna anställda har kritiserat bolagets linje i fråga om hur bolaget har agerat mot rasistiskt och hatiskt innehåll på plattformen.

Facebook-chef: Vi fortsätter jobba på att kämpa mot hatretoriken

Facebooks chef Carolyn Everson kommenterar bojkotten för Yle Uutiset med att betona att Facebook respekterar de olika varumärkenas beslut och att bolaget fortsätter jobba för att kämpa mot hatretoriken.

Hon säger också att Facebook hittar 90 procent av hatretoriken som finns på bolagets plattformar innan användarna anmäler den.

I går på söndagen uppgav Facebook att bolaget ska samarbeta med medborgarrättsrörelser för att kämpa mot hatretorik, enligt Reuters.

facebook-chefen carolyn everson sitter i en vit stol och talar med en annan person.
Bildtext Facebook-chefen Carolyn Everson fotograferades under ett seminarium i New York i september 2019.
Bild: Copyright (c) 2019 Shutterstock. No use without permission.

Bolaget har också sagt att man nu ska börja märka ut inlägg som har nyhetsvärde och som strider mot plattformens riktlinjer. Twitter har bland annat använt den här typen av märkning på tweets publicerade av president Donald Trump.

Förutom märkningen av inlägg som kan anses ha nyhetsvärde kommer plattformen börja förbjuda ytterligare hatfullt innehåll i reklam, skrev vd Mark Zuckerberg på Facebook i fredags.

Facebooks vd Mark Zuckenberg mot en svart bakgrund. Han talar och har en svart liten knappmikrofon fast i sin mörkblå tröja.
Bildtext Mark Zuckerberg meddelade om nya åtgärder mot hatretorik på Facebook för ett par dagar sedan.
Bild: AFP / Lehtikuva

Zuckerbergs inlägg om bolagets nya linje har ändå inte tystat kritiken mot bolaget.

– Zuckerbergs vädjan var en elva minuter lång förlorad möjlighet att skapa förändring. Jag hoppas att bolagen som annonserar på Facebook tittade på. Om de vill låta pengarna tala och främja rättvisa är det dags att göra det, skriver Rashad Robinson på Twitter.

Bolaget tjänar miljarder på att sälja annonser

Enligt Reuters får Facebook in kring 70 miljarder dollar för sin annonsförsäljning per år. Ungefär en fjärdedel av summan kommer från stora bolag som Unilever, men Facebook gör störst vinst på att sälja annonser till små företag.

Tidningen The New York Times har listat en beräkning på hur mycket pengar bolagen som nu gått med i bojkotten lägger på annonser på Facebook årligen.

Enligt tidningen spenderar till exempel kafékedjan Starbucks nästan 95 miljoner dollar, Unilever kring 42 miljoner dollar och Coca-Cola 22 miljoner dollar per år för annonser på Facebook i USA.

Uppmärksamheten kring Facebooks policy kring hatretorik på plattformen har fått bolagets börskurs att sjunka. I fredags minskade Facebooks aktier med 8,3 procent och bolagets marknadsvärde sjönk med 56 miljarder dollar, rapporterar Bloomberg.

Källor: CNN, Reuters, SVT, Bloomberg, The New York Times, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln