Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Naturmöten: Naturens mångfald är vår tids ödesfråga - lär dig värna om naturen i din egen näromgivning

Från 2020
Uppdaterad 01.07.2021 18:06.
Dick Forsman undersöker blad i sin trädgård.
Bildtext Naturens mångfald kan man hitta bakom knuten.
Bild: Ilse Klockars

Dick Forsman är biolog med passion för rovfåglar och ett livslångt intresse för naturens komplexa mångfald. Han hör till de främsta rovfågelsexperterna i världen. Hans respektfulla hållningssätt och lyhördhet för naturen har återbördats i form av ett kunnande som är få förunnat.

– Jag har strävat efter är att lära mig hur fåglarna tänker, att förstå vad fågeln kommer att göra om en minut. Att jag lärt mig tänka på samma sätt som fåglarna har varit en utmaning och det känns jätteskönt när jag nu känner att jag behärskar det, säger Dick Forsman.

Porträttbild på Dick Forsman
Bildtext Dick Forsman, ornitolog.
Bild: Ilse Klockars

Det handlar inte om några cirkuskonster. Det är en oändlig nyfikenhet och en vilja att förstå sammanhangen i naturen som varit drivkraften bakom engagemanget. Något som vem som helst kan lära sig, anser han.

– Om du satsar tillräckligt med tid på vilken art eller fågelindivid som helst, kommer du till samma slutresultat. Det är fråga om att lära känna fåglarna tillräckligt bra, dom är styrda av sina vanor och när du kan fåglarnas vanor, då vet du hur deras liv kommer att utspela sig, konstaterar Dick Forsman.

Sätt dig i skogen

Dick Forsman har i 30 års tid rest världen över och guidat natur- och fågelresor, framför allt i Mellanöstern och Afrika. Ändå är det inte de stora äventyren han lyfter fram som det viktigaste att sträva efter. Han önskar att allt flera skulle lära sig att se omkring sig i sin egen näromgivning och upptäcka mångfalden som finns vid husknuten.

Dick Forsman sitter i sin trädgård och spanar med kikare.
Bildtext En stol och en kikare är allt du behöver för att komma närmare naturen i din omgivning.
Bild: Ilse Klockars

– Ett sätt är att söka upp en lugn plats i naturen och bara sätta sig ner och se vad som händer. Ofta går människor och nojsar i naturen, då allt ger vika för människan.

– Det är viktigt att röra sig långsamt och lugnt, att man inte rusar genom skogen, utan har tid att se sig omkring. Blicka till höger och vänster, upp i trädkronorna och ner på marken. Ta det inte bara som en språngmarsch genom naturen.

– Många blir överraskade över hur rikt naturliv det finns nästan in på trappan. Man behöver inte resa till Lappland eller gå på björnsafari, det är bara att gå ut i skogen, konstaterar Dick Forsman.

Skapa en egen mångfald

Dick Forsman är bosatt i Kyrkslätt och har ett sommarställe i Hangö. Hans trädgård i Hangö är grön, rik och lummig; här trivs både insekter och fåglar.

– Jag har valt mina trädgårdar, både hemma och på landet, med stor omsorg. När jag är ute på gården är jag i naturen. Jag har skrivit cirka 15 böcker och en stor del av bilderna i böckerna är tagna hemma på gården. Du kan själv bygga upp en trädgård som du har en stor glädje av, säger Dick Forsman.

En samling vilda örter.
Bildtext Örter i trädgården är något som både du och fjärilarna kan njuta av.
Bild: Ilse Klockars

Hans trädgård är en naturträdgård med blomsterängar och ett flertal olika trädarter. En mångfald av vilda växter lockar insekter, och med insekterna kommer fåglarna till trädgården.

– Jag har faktiskt 50 olika arter av dagfjäril här, i en trädgård med klippt gräsmatta skulle det högst finnas 10-15 fjärilsarter, påpekar Dick Forsman.

Också olika slags däggdjur trivs i den mångsidiga miljön.

– Mitt rekord var en vinter då jag genom köksfönstret i samma kikarsynfält såg sju arter av små däggdjur vid utfodringen. Dvärgnäbbmus, skogsnäbbmus, skogsmus, ängssork, åkersork och vattensork, alla på samma gång, på en kvadratmeter. Det är unikt, minns Dick Forsman.

Skapa din egen trädgårdsoas

Om du har en kortklippt gräsmatta i trädgården är det ganska få arter som trivs i den ensidiga miljön. Ju större mångfald, det vill säga ju flera olika växtarter det finns, desto mera liv blir det i trädgården.

Hur skall man då göra för att skapa en oas för växer och djur i sin egen trädgård?

Dick Forsman står på sin gård och betraktar naturen.
Bildtext Dick Forsman i sin egen trädgård.
Bild: Ilse Klockars

– Lämna något hörn av trädgården orört. Lämna det oklippt och låt det växa vilt. Du kan plantera små buskar, eller kanske buskigt klippta granar, de är omtyckta boplatser för fåglar.

Dick har låtit sin trädgård växa vilt, de flesta växter har alltså funnits där naturligt eller planterats av den föregående ägaren.

– De allra flesta växter har kommit på naturlig väg. Några buskar har jag planterat. Det råkade också finnas kungsmynta eller oregano, som den också heter, här. Den kan jag verkligen rekommendera, den sprider sig fort och fjärilarna älskar den. Dessutom får man god pizzakrydda, skrattar Dick.

Högaktning för naturen

Han har ett långt liv i yrkesliv i naturen bakom sig och är smärtsamt medveten om hur människans exploatering av naturen kommer att drabba oss själva i slutändan. Hur skulle Dick Forsman då önska att människor skulle förhålla sig till naturen?

– Jag skulle önska någon sorts högaktning. Vi borde ha en sådan inställning till naturen att den har varit här långt , långt innan vi kom hit. Ge naturen utrymme, plats, och försök att påverka den så lite som möjligt.

Hans egen inställning har gett honom oförglömliga ögonblick i det vilda. De mest värdefulla stunderna i naturen är sådana som han upplevt till följd av den egna respekten för andra levande väsen i naturen.

– Det är stunder när jag har vunnit ett djurs tillit. Djuret vet att du är där, men struntar i dig. Bättre än så blir det inte.

– På 90-talet gjorde vi en film om jaktfalkar som häckar i nordligaste Lappland. Under det sista besöket satt en av ungarna och halvsov på fjällbranten. Jag kröp närmare och närmare, tills jag var 80 cm ifrån den. Fågelungen somnade, och jag tog en tupplur bredvid den. Den sällsynta jaktfalken är en av mina favoritarter. Det var en häftig upplevelse att få dela sovplats med en jaktfalk, säger Dick Forsman respektfullt.

Naturmöte med Dick Forsman: Lär dig värna om naturen i din egen näromgivning

11:05

I serien Naturmöten möter vi åtta olika personer med en stark relation till naturen. De delar med sig av tips och berättar om vad naturen betyder för dem. Redaktör för serien är Ilse Klockars.

Karta över Finland med fjärilar och blommor.
Bild: Henri Salonen

Diskussion om artikeln