Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ilkka-Pohjalainen: Vasafamilj fick uppleva skräcksekunder på Powerpark

Från 2020
Uppdaterad 29.06.2020 17:11.
Power Park i Härmä.
Bildtext Piovra är en bläckfiskliknande attraktion som enligt nöjesparkens egen beskrivning ibland åker högt. Arkivbild.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

En familj från Vasa var med om en farlig situation på nöjesparken PowerPark i Härmä i Kauhava på lördagen. Familjens nioåriga son satt i en attraktion som startade trots att ingen satt ner säkerhetsstången.

Pojken hade enligt tidningen Ilkka-Pohjalainen satt sig i attraktionen Piovra utan någon vuxen. Ingen kontrollerade säkerhetsanordningen då åkturen startade.

– Min son skrek och grät, säger mamman till tidningen.

Hon vill berätta om vad som hände så att inget motsvarande någonsin sker igen. Enligt mamman hade pojken satt sig och väntat på att den som ansvarar för attraktionen skulle sätta ner säkerhetsstången.

Mamman väntade utanför. Piova är enligt Powerparks hemsidor en attraktion som har fem armar, den liknar en bläckfisk och går ibland högt upp vilket kan ge lite pirr i magen.

Enligt mamman tog det en tid innan apparaten stängdes av.

– Min son var livrädd och höll i sig i kanterna. Efteråt sa han att andra i attraktionen hade försökt ropa till den som skötte attraktionen att hen skulle stoppa den.

Mamman berättar att hon efteråt frågade av den som skötte attraktionen om hen verkligen hade kollat alla innan åkturen började. Svaret var att hen inte var säker.

Fick glass som plåster på såret

Efteråt gick familjen till infon och berättade vad som hänt. De fick glass och gratis åkturer.

– Det var tur i oturen att inget värre hände. Men det är ett så allvarligt fel att det aldrig får ske igen.

En person som filmade ett annat barn i attraktionen råkade fånga hela händelsen på video. Mamman tänker inte föra ärendet vidare men vill berätta för att varna andra.

Ett mänskligt misstag, säger Powerparks vd

På måndag eftermiddag sände Powerpark ut ett pressmeddelande, i vilket vd Mikko Kiviluoma beklagar det inträffade. Han redogör också för hur rutinerna ska gå till.

Säkerhetsstången i Piovra ska förhindra att åkande stiger upp då attraktionen är i gång. Nu hade maskinskötaren inte kontrollerat att alla åkande var säkrade innan Piovran startades.

- Tyvärr har personen som handhade attraktionen gjort ett mänskligt misstag, säger Kiviluoma. Sånt här ska givetvis inte få ske.

Som följd av det inträffade kommer man nu att anordna ett extra skolningstillfälle, i vilket man går igenom rutinerna och hur man ska agera vid specialsituationer.

- Händelsen har dokumenterat och parkens servicepersonal har kontrollerat att säkerhetsstängerna i Piovran fungerar på avsett vis, säger Mikko Kiviluoma.

Kiviluoma säger också i pressmeddelandet att säkerhetssystemen i Piovran också ska utvecklas för att eliminera risken för att mänskliga misstag ska kunna inträffa.

Artikeln har uppdaterats kl 14:55 med kommentar av Powerparks vd Mikko Kiviluoma, samt kl 17:10 med meningen om att säkerhetssystemen ska utvecklas.

Diskussion om artikeln