Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förälder vars barn råkade få i sig kemikalier på läger i Sundom säger att förtroendet finns kvar för arrangörerna: “Misstag kan ske överallt”

Från 2020
Uppdaterad 29.06.2020 16:40.
ett glas med gul saft
Bildtext Kemikalierna förväxlades med saft och blandades ihop när det skulle ges åt barnen på lägret. Arkivbild.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I helgen skrev vi om att barn på ett läger i Sundom hade fått i sig rörrensningsmedel förra veckan, då kemikalier blandats med en saftflaska. Vi ringde upp en förälder vars barn drabbades för att höra vad som riktigt hade hänt och hur de ser på händelsen nu efteråt.

Amanda Audas-Kass är en av föräldrarna som på torsdagen fick ett samtal om att hennes dotter hade fått i sig kemikalier på ett läger i Sundom.

Audas-Kass berättar här för Yle Österbotten hur hon och dottern uppfattat händelsen. På grund av att dottern är minderårig förblir dottern anonym.

"Allt kändes ganska lugnt och tryggt"

Dottern märkte direkt att det var något fel med saften, berättar Amanda Audas-Kass.

Den smakade inte saft.

Dottern spottade ut "saften" direkt. Arrangörerna ringde sedan giftcentralen och barnen som drabbats fick åka till sjukhuset på kontroll.

Hur reagerade du som förälder när du fick höra om det här?

- Jag tänkte förstås att det var en märklig händelse, men jag pratade med dottern och eftersom hon var lugn och inte hade några smärtor reagerade jag också lugnt. Barnen blev väl omhändertagna så allt kändes ganska lugnt och tryggt.

Hur reagerade dottern på händelsen?

- Jag kan ju bara tala för mitt barn men på ett barns vis tyckte dottern att det ändå var lite spännande. Dottern har också kvar sitt sjukhusarmband på handleden. Det slår nog nöjesparkernas armband, säger Audas-Kass med glimten i ögat.

Amanda Audas-Kass
Bildtext Amanda Audas-Kass säger att den här händelsen inte påverkat hennes förtroende för arrangörerna.
Bild: Amanda Audas-Kass

"Jag har fullt förtroende för arrangörerna"

Audas-Kass säger att hon är ledsen över det som hänt, men ändå inte speciellt upprörd. Istället är hon tacksam över att misstaget inte ledde till något allvarligt.

- Dottern mår bra och det känns skönt.

Hur är ditt förtroende för arrangörerna efter den här händelsen?

- Jag vet hur värdefulla de här lägren är för barnen och det finns alltid risker med allt. Men eftersom det här var ett misstag och misstag kan ske överallt har jag fullt förtroende för arrangörerna. Jag kommer absolut att skicka barnen dit på läger igen, säger Amanda Audas-Kass.

Händelsen, som inträffade på torsdagen på ett läger i Sundom, kommer att utredas av polisen. Det handlar om en förundersökning. Brottsbeteckningen heter grovt vållande av kroppsskada.