Naturmöten: Så här går du på småkrypssafari och börjar krypleta på egen hand
På ängarna vid Raseborgs slott brukar Emelie, 10, och Arvid, 8, tillsammans med mamma och biolog Catherine Munsterhjelm ordna guidade småkrypssafarin som passar för både ung och gammal. Emelie och Arvid har krypletat i många års tid och har även egna terrarier hemma på gården, där olika slags gräshoppor, skinnbaggar, larver och spindlar samsas.
Det finns fascinerande småkryp överallt i naturen. Det går fint att börja krypleta på en äng nära dig, i en park eller genom att vända på stenar ute på din egen gård. Vissa småkryp flyger omkring och äter blommor och blad, medan andra trivs bäst i mörker och fukt, gömda under stenar.
Emelie vet hur man skall göra för att lyckas hitta småkryp.
– Gå gärna till ett ställe där det finns högt gräs och där det finns olika arters blommor. Då hittar man olika arters kryp. Man kan också leta under stenar. Det är bäst att krypleta på ängen när det soligt, om det regnar och är vått kan småkrypen skadas, berättar Emelie.
Krypletning i praktiken
För att börja krypleta behöver du ingen konstig eller komplicerad utrustning. De allra flesta saker kan du återbruka av sådant du hittar hemma, men det som lönar sig att införskaffa är en håv.
– För att fånga småkryp på ängen kan man ha en håv. Vi har sådana lite finmaskigare håvar, men man kan ha vilken håv som helst, tipsar Arvid.
För att fånga småkryp på ängen går Emelie och Arvid fram och tillbaka och sveper med håven över gräset och blommorna. Det lönar sig att ha stövlar på fötterna och långa byxor, så att inga oönskade kryp söker sig upp längs benen.
– Man har en håv och så drar man den i gräset. Jag brukar inte räkna hur många gånger jag gör det, men ganska länge nog. Sen tar jag i håven, så att småkrypen inte smiter och sätter dem i ett ämbar, berättar Emelie.
Arvid plockar fram tomma äppelmosburkar med flera hål i locket. Perfekta för att samla småkryp, och locket hindrar de snabba småkrypen från att smita iväg.
– Man ska gärna ha en burk som har många hål i locket. Det kan man göra med en spik, man hamrar försiktigt hål i locket, tipsar Arvid.
Det lönar sig tänka på att hålen ger tillräckligt med luft åt krypen, men också att hålen inte är för stora.
– För då smiter krypen ut genom hålen, skrattar Arvid.
Behandla småkrypen väl
Småkrypen är en viktig del av naturen och alla kryp, oavsett färg eller form, har sin egen uppgift. Det gäller med andra ord att behandla dem respektfullt, och att låta dem återgå till sitt liv i den vilda naturen.
När Emelie och Arvid håvat färdigt tömmer de ut håvarnas innehåll på en vit duk som ligger på marken. Det är ett ypperligt sätt att se alla småkryp som hamnat i håven, men sedan gäller det att snabbt fånga in dem, eftersom dom ivrigt springer åt olika håll på sina små ben.
– Man får inte skadar dem. Om man sätter dem i en burk och tänker att man skall titta på dem, då måste man ta redan på vad dom äter och samla mat åt dem, betonar Emelie.
– Jag brukar ibland kolla i insektsböcker, eller så brukar mamma eller pappa veta vad dom äter.
Enligt Emelie går det fint att ha småkrypen i en burk för att titta på dem, men sedan skall man släppa ut dem i naturen igen.
– Om man har en bra burk med sådant dom kan äta, då kan man nog ha dem ganska länge men sen skall man släppa ut dem igen, upplyser hon.
Därtill är det viktigt att inte håva fjärilar eftersom deras vingar är känsliga och lätt går sönder.
Lära sig om mångfalden
Det finns en mångfald av olika småkryp, en del har vingar, andra har många ben, en del är prickiga och andra är randiga. En del av behållningen är att lära sig mera om dessa småkryp som finns precis utanför dörren i naturen.
– Då man letar efter småkryp under stenar är det bra att ha en liten spade, den behövs om dom smiter, förklarar Arvid.
Arvid tycker att det är kul att kunna undersöka småkrypen i detalj med hjälp av förstoringsglas.
– Man kan sätta småkrypen i en petriskål, som är en ganska platt glasskål som har ett lock. Sen kan man ta ett förstoringsglas eller en lupp och titta på krypen genom petriskålsglaset, berättar Arvid.
– Och vissa kryp äter upp varandra om dom är i samma burk, då skall man skall sätta dem i olika brukar, tipsar han.
Av alla surrande bin, slemmiga sniglar, stinkande bärfisar, grönglänsande baggar och lurviga larver. Vilket småkryp är ditt favoritkryp?
– Min favorit är buskvårtbitaren som är brun, säger Arvid.
– Min favorit är kanske vårtbitaren för att den är så stor. Den är som en stor gräshoppa och den äter andra småkryp. Den är grön, säger Emelie.

Naturmöte på småkrypssafari: Så här börjar du krypleta på egen hand
I serien Naturmöten möter vi personer med en stark relation till naturen. De delar med sig av tips och berättar om vad naturen betyder för dem. Redaktör för serien är Ilse Klockars.
5 vanliga småkryp du kan hitta på ängen:
Gräshoppa
Skinnbagge
Strit
Krabbspindel
Trädgårdssnäcka
5 vanliga småkryp du kan hitta under stenar:
Enkelfoting
Dubbelfoting
Jordlöpare
Knäpparlarv
Gråsugga
Småkrypssafarin ordnas sommartid vid Raseborg slott. Sommaren 2020 kan en småkrypssafari bokas på beställning för grupper, på grund av coronaläget ordnas inga allmänna småkrypssafarin.