Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Silverpilarna blir svarta – formel 1-stallet Mercedes visar sitt stöd för BLM-rörelsen genom att måla om bilarna inför premiären

Från 2020
Mercedes ommålade bil.
Bildtext Mercedes ommålade bil.
Bild: Mercedes-Benz Grand Prix Ltd

Formel 1-stallet Mercedes meddelar att man målar om sina silverfärgade bilar inför säsongspremiären för att visa sitt stöd för det arbete mot rasism och diskriminering som Black lives matter-rörelsen har lyft upp. Mercedes kommer under hela säsongen 2020 att köra i svart.

På söndag inleds formel 1-säsongen med ett lopp i Österrike. Det var tänkt att säsongen skulle köra i gång i Australien i mitten av mars, men coronapandemin sköt upp premiären med tre och en halv månad.

I juni har Black lives matter-rörelsen varit på tapeten runt om i världen efter att en svart man i USA dött i samband med ett polisingripande.

Mercedes meddelar inför säsongsstarten att man vill visa sitt stöd för arbetet mot rasism och diskriminering. Därför målas stallets bilar, som kallas silverpilar, om och är under säsongen 2020 svarta i stället för silverfärgade.

Även designen på förarnas overaller och hjälmar kommer att förändras.

Så här såg bilen, som Lewis Hamilton testkörde i slutet av februari, ut.
Bildtext Så här såg den silverfärgade bilen, som Lewis Hamilton testkörde i slutet av februari, ut.
Bild: XPB Images / All Over Press

Britten Lewis Hamilton, som har vunnit VM-titeln de tre senaste säsongerna, prisar stallchefen Toto Wolff.

– Jag vill rikta ett stort tack till Toto och Mercedes styrelse för att ha tagit sig tid att lyssna, prata och att verkligen förstå mina upplevelser och min passion. Tack för det här viktiga ställningstagandet och för att vi är villiga att förändras och utvecklas, säger han på stallets webbplats.

Hamiltons finländska stallkamrat Valtteri Bottas meddelar att han tycker att det är viktigt att stallet använder sin röst.

– I formel 1 finns det fortfarande många barriärer för människor med en annorlunda bakgrund. Rasism och diskriminering har ingen plats i vår sport eller gemenskap. Därför är jag stolt över att, tillsammans med Lewis och Mercedes, stå bakom det här ställningstagandet.

Diskussion om artikeln