Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Strålsäkerhetscentralen hittade små mängder radioaktiva partiklar på Östersjön – partiklarna tyder på att de kan härstamma från kärnbränsle

Från 2020
Uppdaterad 29.06.2020 15:44.
Merimaisema Haukilahden rannassa, Espoossa.
Bildtext Också i Sverige, Norge och Estland märkte man av den ökade mängden radioaktiva partiklar. Arkivbild.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Finlands Strålsäkerhetscentrals luftmätningar visar inte varifrån de förhöjda radioaktiva värdena härstammade, men partiklarna kommer troligtvis inte från Finland, meddelar myndigheten.

I mitten av juni upptäckte Strålsäkerhetscentralen små mängder av radioaktiva partiklar i luften vid Helsingfors och Kotka.

Det var frågan om små mängder av de radioaktiva ämnena kobolt, rutenium och cesium. Vid Kotka fann man dessutom zirkonium och niobium.

Enligt Strålsäkerhetscentralen skulle partiklarna kunna härstamma från kärnbränsle.

"Knappast av finskt ursprung"

Strålsäkerhetscentralen har varit i kontakt med finländska kärnkraftverk, men de har inte upptäckt de uppmätta ämnena i sina egna utsläppsmonitorer.

Det är därmed osannolikt att de radioaktiva ämnena skulle ha sitt ursprung i Finland, uppger myndigheten.

Eftersom det är frågan om små mängder kan det hända att partiklarna härstammar från vanligt bruk eller skötsel av kärnkraft.

Den internationella organisationen CTBTO:s generalsekreterare Lassina Zerbo twittrade i fredags en karta som pekar ut varifrån man bedömer att partiklarna ursprungligen kan ha kommit.

Enligt BBC har Ryssland nekat till att de radioaktiva partiklarna skulle ha kommit från landets kärnkraftverk. En talesperson för kärnkraftverk i nordvästra Ryssland uppger för den ryska nyhetsbyrån Tass att de radioaktiva ämnena som släpps ut inte har överskridit referenssiffrorna vid tillfället.

Strålsäkerhetscentralen undersöker strålning på 260 automatiska mätningsstationer. Strålningsvärdena har varit normala.

Utöver strålning undersöker man också radioaktiviteten i luften i åtta kommuner i Finland. I Helsingfors gör man mätningar varje dygn, medan man på andra stationer gör mätningar en gång i veckan.

Den ökade mängden partiklar noterades åtminstone i Finland, Sverige, Norge och Estland.

Källor: Strålsäkerhetscentralen, Yle Uutiset, Tass, BBC

Artikeln uppdaterades klockan 15.43 29.6.2020 med att det var frågan om mätningar som gjordes i luften.

Diskussion om artikeln