Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rapporter om ryska skottpengar på soldater i Afghanistan upprör i USA - Vita huset krävs på svar om vem som visste, när de visste och vad som gjordes

Från 2020
Trump istuu kädet puuskassa Valkoisessa talossa.
Bildtext Donald Trump förnekar att han skulle ha informerats om att ryska GRU försökte betala för angrepp mot amerikanska soldater. Då frågar sig många varför presidenten inte fick informationen.
Bild: Doug Mills / EPA

Rapporter om att Ryssland erbjöd, och betalade ut, belöningar till afghanska krigare för dödliga angrepp mot amerikanska soldater i Afghanistan upprör i USA.

Vita huset dementerar att rapporterna skulle ha nått Trump, men det har inte fått frågorna kring affären att tystna. Både demokrater och republikaner vill nu veta vem som visste vad och när, och varför inget gjordes.

Sedan New York Times i fredags rapporterade att ryska militärens underrättelsetjänst, GRU, hade betalat skottpengar på amerikanska och andra utländska soldater.

Samma GRU-enhet utpekas för mordförsöket på avhopparen Sergej Skripal i Storbritannien.

De första uppgifterna ska ha rapporterats vidare av amerikanska elitstyrkor och underrättelseofficerare i Afghanistan redan i januari.

Enligt New York Times källor hade presidenten informerats i mars och motåtgärder, allt från en diplomatisk reprimand till sanktioner, diskuterats i presidentens nationella säkerhetsråd.

Amerikansk soldat med bombhund på patrull i Kandahar år 2011, då kriget var nästan tio år gammalt.
Bildtext Amerikansk soldat med bombhund på patrull i Kandahar år 2011, då kriget var nästan tio år gammalt.
Bild: Public Domain/All Over Press

Tidningen Washington Post rapporterade också att underrättelseuppgifter tydde på att angrepp mot amerikanska styrkor hade lett till att pengar hade betalats ut till Talibankrigare eller grupper med nära band till gerillan.

Alltså till att amerikanska soldater hade dödats.

Vad visste Trump?

Sedan i fredags har frågorna till Vita huset haglat tätt, och varje svar har i sin tur lett till fler frågor.

Vad visste president Donald Trump? Om han inte visste om det, varför inte?

Varför har inga motåtgärder vidtagits för vad många i Washington beskriver som ryska, indirekta angrepp mot amerikanska soldater?

- Om de här uppgifterna stämmer, och jag understryker ordet om, har presidentens agerande varit värre än att göra ingenting, sa hans motkandidat i presidentvalet i november, Joe Biden.

Vita huset var snabbt med att förneka att Trump hade informerats om underrättelserapporterna från Afghanistan.

Dementerar allt utom uppgifterna

Trump själv tog till Twitter för att försvara sig.

- Ingen informerade mig, vicepresident Mike Pence eller stabschef Mark Meadows om de här så kallade ryska attackerna mot våra trupper i Afghanistan, skrev Trump.

- Alla dementerar det och det har inte förekommit många attacker mot oss. Ingen har varit tuffare mot Ryssland än min administration.

Donald Trump talar till soldater 15 spetember 2017.
Bildtext Donald Trump har sagt att han bryr sig mer om USA:s soldater än någon annan president i landets historia.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Nyutnämnda underrättelsechefen John Ratcliffe stödde i söndags presidenten och sa att informationen inte hade getts vidare till Trump.

Trump tog till twitter i söndags igen.

- Underrättelsefolket rapporterade nyss att de inte ansåg att de här uppgifterna var trovärdiga och därför inte förde dem vidare till mig eller vicepresident Pence.

Uppgifter om skottpengar odementerade

Samtidigt har ingen dementerat själva uppgifterna, som sedermera har bekräftats av bland andra Washington Post, Wall Street Journal och Fox News.

Enligt Washington Posts källor skulle den erbjudna belöningen också ha lett till amerikanska stupade.

Trots pågående förhandlingar krävde angrepp mot amerikanska soldater år 2019 fler liv i Afghanistan än under något av de senaste fem åren.

Haqqani-nätverket har utfört många blodiga terrordåd som oftast har krävt civila offer
Bildtext Fredsprocessen till trots har både fjolåret och början av 2020 varit blodiga i Afghanistan.

Brittiska Sky News bekräftade via egna källor att också brittiska soldater hade utsatts för angrepp där motivet tros ha varit GRU-enhetens utlovade skottpengar.

Enligt Sky News källor hade amerikanska underrättelsetjänster delat sina uppgifter om den ryska aktiviteten med sina brittiska motsvarigheter.

CBS News rapporterade att en källa med insyn bekräftade att uppgifterna åtminstone inte hade ingått i någon av presidentens så kallade PDB:n, alltså de dagliga rapporter presidenten får om ärenden som berör nationell säkerhet.

Det är inte uteslutet att uppgifterna rapporterades utanför den här rutinproceduren, säger källan, då det handlar om ärenden som påverkar förhandlingar med Talibangerillan och Ryssland.

Kräver förklaringar

Vita huset och administrationens dementier har ändå inte fått slut på frågorna kring underrättelseuppgifterna.

- Det är något som inte stämmer här. Det här är något som kräver svar, sa Nancy Pelosi, representanthusets demokratiska talman.

Pelosi höll en presskonferens just innan hon skulle iväg på den nu inställda resan till Afghanistan på torsdagen.
Bildtext Nancy Pelosi sa att Trumps beteende har varit skamligt om han kände till uppgifterna om den ryska aktiviteten mot amerikanska soldater.
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

- Det här ser så illa ut som det bara kan göra och ändå vill presidenten inte konfrontera Ryssland om det här, sa Pelosi.

Hon påpekade att Trump har försökt få Ryssland inbjuden tillbaka till G8-samarbetet, som landet uteslöts ur efter invasionen av Krim.

Han har också skurit ner antalet soldater stationerade vid baser i Tyskland sedan han enligt New York Times informerades om de ryska skottpengarna.

Ordföranden för representanthusets underrättelseutskott, demokraten Adam Schiff, ifrågasatte varför presidenten inte hade informerats, om det som det nu verkar, faktiskt fanns rapporter om att Ryssland försökte få afghanska krigare att döda amerikaner.

Schiff ansåg också att det var uppseendeväckande att president Trump verkade mer intresserad av att skydda sig, än av faran skottpengarna utgjorde för amerikanska soldater.

- Det är uppenbart att det finns mer bakom det här, men det är rätt anmärkningsvärt att presidenten går till sådana längder för att försäkra att han ingenting har hört.

Ledaren för åklagarteamet Adam Schiff talade med journalister i samband med en paus under tisdagens session.
Bildtext Adam Schiff krävde att underrättelseutskott och kongressledare informeras utförligt om affären.

Schiff krävde också att underrättelseutskotten i kongressens bägge kammare och att det så kallade "de åttas gäng", alltså de åtta kongressledamöter från bägge partier som innehar ledande positioner, skulle få en fullständig rapport i ärendet.

Att underrätta "de åttas gäng" är rutin då det gäller ärenden som påverkar nationell säkerhet.

Det är inte heller bara demokraterna som kräver mer information.

Republikanska representanthusledamoten Liz Cheney, som sitter i försvarsmaktsutskottet, sa att om NYT:s rapport ens delvis stämmer har Vita huset frågor att svara på.

- Ett: Varför informerades inte presidenten? Fanns det här i hans PBD? Två: Vem visste och när? Tre: Vad har gjorts för att skydda våra styrkor och för att ställa Putin till svars, skrev Cheney på Twitter.

Underrättelseveteraner förundrade

Oberoende av vad presidenten visste har hela affären och Vita husets reaktion väckt förundran bland USA underrättelseveteraner och experter.

De har påpekat att det finns en hel del konstigt i hur administrationen verkar ha hanterat läget, oberoende om Trump visste om uppgifterna om de ryska uppmaningarna till angrepp eller inte.

Kanske presidenten bara fick en skriftlig och inte en muntlig rapport och Vita huset spelar semantiska spel. Då borde de, åter, skämmas

― David Priess

Bland annat har det ifrågasatts hur administrationens nationella säkerhetsråd kunde diskutera motåtgärder, något som inte har dementerats, utan att presidenten sedan underrättades.

David Priess, underrättelseveteran som har levererat de dagliga nationella säkerhetsrapporterna till både George W Bush och Barack Obama, sammanfattade vad som verkar konstigt med administrationens reaktion.

Genom sin kännedom om hur frågor om nationell säkerhet behandlas i Vita huset försökte han gå igenom olika alternativ och vad de betyder.

- Kanske har NYT:s källor fel, presidenten kanske inte fick den här informationen, skriver Priess.

- Då borde källorna skämmas. Kanske har Vita huset bestämt sig för att ljuga, i ett försök att undvika den pinsamma logiska följdfrågan varför inget gjordes åt saken. Då är det de som ska skämmas, skriver Priess.

- Kanske presidenten bara fick en skriftlig och inte en muntlig rapport och Vita huset spelar semantiska spel. Då borde de, åter, skämmas.

Priess menar att det är möjligt att rapporten diskuterades på en lägre nivå och inte fördes framåt då det ansågs sakna meriter.

- Hur är det då möjligt att det ändå ansågs nödvändigt att diskutera frågan och möjliga motåtgärder på så hög nivå som i nationella säkerhetsrådet?

Det mest skrämmande alternativet Priess kan tänka sig är att uppgifterna faktiskt ingick i presidentens nationella säkerhetsrapport, men avsiktligt inte muntligt rapporterades till presidenten.

- Så han kanske aldrig fick uppgifterna, och ingen i systemet såg till att han fick dem av rädsla för vad presidenten, överbefälhavaren, skulle göra eller låta bli att göra, avslutar Priess.

Sabotage mot fredsförhandlingar

Varför skulle då den ryska militära underrättelsetjänsten betala krigare i Afghanistan för att angripa amerikanska soldater?

Den ledande teorin är att det är ett försök att sätta käppar i hjulen för fredsförhandlingarna.

USA och Talibangerillan har förhandlat fram en överenskommelse om en fredsprocess, som innebär att amerikanska styrkor helt skulle lämna landet.

Talibanrebeller med regeringssoldater i Kabul under ett eldupphör i somras
Bildtext Talibankrigare och afghanska soldater under ett kort eldupphör år 2018.
Bild: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

Att få hem de amerikanska styrkorna efter ett nu 19 år långt och dyrt och blodigt krig var ett av Trumps viktigaste vallöften.

Fredsprocessen förutsätter ändå att våldsamheterna trappas ner.

Om amerikanska och andra utländska soldater skulle utsättas för ökande antal dödliga angrepp kunde det tas som ett tecken på att gerillan inte förhandlar på allvar och få slut på hela processen.

Processen var också nära att kollapsa i september i fjol.

Efter ett angrepp som krävde 12 liv, inklusive en amerikansk soldats, sa Trump att hela fredsprocessen var begravd.

Förhandlingarna återupptogs ändå senare.

Ryssland, Talibangerillan förnekar

Ryssland har förnekat att något i New York Times rapportering stämmer och avfärdat det som ett försök att skapa spänningar mellan stormakterna.

Samtidigt har Kreml med sina uttalanden till synes försökt styra uppmärksamheten kring fallet mot president Trump.

- För det första är allt det här lögn. Men de amerikanska underrättelsetjänsterna lyder väl fortfarande under presidenten? Då uppmanar jag er alla att i stället fokusera på presidentens uttalanden, sa president Vladimir Putins talesperson Dimitry Peskov.

Putins talesman Dmitrij Pdeskov strax bakom president Putin under en konferens i Sotji den 11 oktober 2017.
Bildtext Dimitry Peskov är en av president Vladimir Putins närmaste medarbetare.
Bild: EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Också ryska ambassaden i Washington kallade rapporterna lögn och sa att de hade lett till mordhot mot ryska diplomater.

Också en talesperson för gerillan förnekade att innehållet i New York Times rapportering skulle stämma.

- Våra riktade mord och lönnmord pågick under åren innan det här ska ha hänt och de utfördes alltid med våra egna resurser, sa Zabihulla Mujahid till New York Times.

En del talibaner har lagt ner sina vapen och gjort fred med regeringen. Det här är två av 53 talibaner och medlemmar av IS som lade ner sina vapen i Jalalabad i östra Afghanistan
Bildtext Talibangerillan har stadigt vunnit mark i Afghanistan de senaste åren. Fjolåret var det värsta mätt i stupade för den afghanska armén någonsin.
Bild: EPA/GHULAMULLAH HABIBI

- Våra angrepp mot de utländska ockupationsstyrkorna upphörde i februari, tillade Mujahid och hänvisade till tidpunkten för överenskommelsen om fredsprocessen.

De angrepp som tros beröra de rapporterade ryska skottpengarna ska ändå främst ha skett före 2020, framförallt under 2019.

Det är också möjligt, uppger flera experter, att angreppen utfördes av grupper som har nära band till, men inte är en del av, gerillans kommandostruktur.

Källor: New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, AFP, AP, Reuters, Fox News, Sky News, ABC News, CBS News, The Guardian