Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Efter coronaepidemin behövs många bloddonatorer – men skötaren varnar: "Donera inte om du känner dig sjuk!"

Från 2020
En person som donerar blod.
Bildtext Det behövs alltid flera bloddonatorer, men speciellt nu efter att coronaepidemin mattas av.
Bild: Silja Viitala / Yle

Blodgivningstjänsterna har gått på sparlåga under de senaste månaderna, då coronaepidemin var som värst. Nu, när läget börjar återgå till det normala, är behovet av bloddonationer högt igen.

Bloddonationer har man ändå tagit emot under hela pandemin, bara i en mindre skala än normalt.

- Eftersom behovet av blod sjönk då alla icke-brådskande operationer sköts upp, kallade vi inte in lika många donatorer som normalt, säger Marjo Nikkilä som är ansvarig skötare vid Röda Korsets blodtjänstbyrå i Åbo.

800 donatorer varje dag

Nu ökar alltså behovet av blod igen, och man börjar kalla in de som redan är registrerade donatorer, och kampanjar för att hitta nya.

Blodtransfusioner behövs nämligen inte bara vid operationer utan också bland annat vid olyckor. I Finland behöver man totalt cirka 800 donatorer per dag.

- Det behövs alltid mycket blod av blodgrupperna A+ och O+ eftersom de är de vanligaste blodgrupperna i vårt land, och speciellt nu då det råder brist, säger Nikkilä.

Två kvinnor ser in i kameran och ler.
Bildtext Marjo Nikkilä och Jessica Back berättar att det alltid behövs flera bloddonatorer.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Det behövs också alltid O-negativt blod som är så kallat nödblod och kan ges till alla patienter då man inte ännu kunnat fastställa deras blodgrupp.

Extra noga med handhygienen

- Processen för att donera blod ser ut som den alltid gör, men man ska tänka på att man inte ska komma och donera ifall man har sjukdomssymptom, säger skötare Jessica Back.

Snuva är ett hinder för att donera, även om den skulle bero på exempelvis allergier.

Efter en konstaterad coronasmitta måste du vänta minst två veckor efter tillfrisknandet innan du får ge blod.

Du måste också vänta två veckor ifall du har haft närkontakt med någon som har coronasmitta som bekräftats genom laboratorieprov.

Kuvassa on henkilö, joka luovutti verta Sanomatalon Veripalvelussa toukokuussa 2020.
Bildtext Donera inte om du känner dig sjuk.
Bild: Silja Viitala / Yle

- Vi önskar också att man bokar tid på förhand för att donera blod, säger Back.

På så sätt vill man undvika att det blir alltför trångt på byråerna.

Det finns inte längre någon karenstid efter resa till Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland eller Litauen. Har man varit på resa till något annat land gäller fortfarande en karenstid på två veckor.

Få donerar under sommaren

- Juli är även under normala år en månad då det är brist på blod, eftersom så många har semester. Men det kanske blir en ändring på det i år, då många semestrar inom landet, säger Nikkilä.

Hon påminner om att man kan donera på vilken ort som helst i landet där det finns en blodgivningsbyrå, och att det också finns kringresande blodgivningspunkter.

I sommar bedriver Blodtjänsten också en kampanj som på finska heter "Kannusta kaveria" och går ut på att en redan registrerad blodgivare som tar med sig en ny blodgivare får ett presentkort i gåva.

- Kampanjen har vi eftersom vi behöver hela tiden nya blodgivare, säger Jessica Back.

Diskussion om artikeln