Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran utfärdar häktningsorder på Trump - ber Interpol om hjälp

Från 2020
Uppdaterad 30.06.2020 10:02.
Donald Trump sitter vid ett skrivbord. Han talar och ser arg ut. Han höjer händerna i luften.
Bildtext USA:s president Donald Trump.
Bild: European Pressphoto Agency

Iran har utfärdat en arresteringsorder på USA:s president Donald Trump samt 35 andra personer som anses ha varit inblandade i den iranska toppgeneralen Qasem Soleimanis död.

Det här uppger åklagaren Ali Alqasimehr i Teheran. Han uppger också att man bett den internationella polismyndigheten Interpol om hjälp.

Den iranska toppkommendören Qasem Soleimani ledde det iranska Islamiska revolutionsgardets specialenhet al-Quds brigader och ansågs vara en av Mellanösterns mäktigaste figurer.

Soleimani dödades i en flygattack på den internationella flygplatsen i Iraks huvudstad Bagdad i januari. USA tog på sig skulden för attacken.

Alqasimehr uppger att man hoppas att Interpol ska "rödmärka" Trump och de 35 andra personerna. "Rödmärkning" innebär att man hamnar på polisorganisationens lista över de mest efterlysta personerna.

Generalen Qasem Soleimani.
Bildtext Den dödade generalen Qasem Soleimani.
Bild: AOP

Efter Trumps presidentskap

Iran vill häkta och åtala Trump för terrorism och mord. Alqasimehr uppger att Iran tänker sträva efter att häkta Trump när hans presidentmandat upphört.

Attacken beordrades av USA:s president Donald Trump som hade hotat Iran med hämnd efter ett intrång på den amerikanska ambassaden i Bagdad.

Mordet på Soleimani väckte häftiga anti-amerikanska protester och demonstrationer i Iran.

Det ledde också till ökade spänningar mellan Iran och USA som utmynnade i ett iransk hämndangrepp mot irakiska baser där det fanns amerikanska soldater.

Soleimani var en legendarisk figur i Mellanöstern och hade en hjältestatus bland det iranska folket.

Amerikanerna i sin tur hade försökt döda honom i flera år med motiveringen att Soleimani stod bakom hundratals amerikaners och allierade medarbetares död.

Källor: The Guardian, Al Jazeera

Diskussion om artikeln