Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

250 hektar stort område i brand i Norra Österbotten - elden spred sig snabbt med vinden på ett svåråtkomligt område

Från 2020
Uppdaterad 30.06.2020 11:20.
Programmet är inte längre tillgängligt

I Muhos i Norra Österbotten har man lyckats begränsa den stora brand som härjar på ett 250 hektar stort område, uppger brandchef Petri Hintikka till STT.

Släckningsarbetet pågår fortfarande.

Brandchef Heikki Levón på Uleåborg-Koillismaas räddningsverk uppger för Yle Uutiset att hundratals meter terräng ännu brinner vid brandfronten.

Det finns fortfarande risk för att branden sprider sig. Nattens regn har inte stoppat elden, uppger Levón.

På tisdag morgon jobbade 60 personer med släckningsarbetena.

Brunnit sedan i går

Räddningsverket larmades om en brand i terrängen på måndag eftermiddag efter klockan 13. Elden hade spridit sig snabbt i det blåsiga vädret. Enligt Hintikka var marken på brandplatsen väldigt torr.

Hintikka sade i går att branden till en början rörde sig så pass snabbt framåt att räddningsverket inte kunde ta sig till brandfronten.

Svåråtkomligt område

Det är svårt för räddningsverket att ta sig fram till skogsområdet som delvis är omgivet av åkrar. Det finns inte heller vatten på området så man var tvungen att hämta vatten till platsen vilket saktat ner släckningsarbetet.

Enligt brandchef Levón växer det tallskog och även blandskog på området.

I Finland brinner 300–800 hektar skog varje år, enligt Skogscentralen. De största skogsbränderna är mellan 50–100 hektar stora.

20 räddningsenheter och 50 brandmän deltog på måndagen i släckningsarbetet. Man fick hjälp av lokala brandkårer och också Gränsbevakningens och Försvarsmaktens helikoptrar hjälpte till med att släcka branden.

Branden spred sig inte till närliggande hus. De närmaste husen låg ungefär en kilometer från den brinnande skogen och Muhos tätortsområde flera kilometer bort, uppgav Hintikka i går.

Muhos ligger nära Uleåborg i landskapet Norra Österbotten.

Källa: STT, Yle Uutiset

Artikeln uppdaterades 30.6 klockan 11.15 med bland annat uppgifter att branden tillstånd på tisdag förmiddag och om skogstypen på området.

Diskussion om artikeln