Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stor drogutredning: Finländare misstänks ha försökt föra in nästan 100 kilo amfetamin i landet

Från 2020
Uppdaterad 30.06.2020 10:31.
Skärmdump från polisens video under operationen vidar i Nederländerna
Bildtext På bilden syns en av de misstänkta hämta vad han tror är narkotika ur en personbil i Vanda den 4 mars 2020.
Bild: Polisen

Centralkriminalpolisen misstänker två finländare för att ha försökt föra in 96 kilogram amfetamin i Finland. Det här framkommer i myndighetens förundersökning som kopplar till Hells Angels verksamhet.

Det var i början av mars som nederländska myndigheter stannade en bil vid orten Nieuweschans nära tyska gränsen. Bilen transporterade 86 kilo amfetamin och man grep de personer som åkte i bilen. I ett lager hittades ytterligare 10 kilo amfetamin.

Polisen misstänker att bilen var på väg från Nederländerna till Finland. I samband med att myndigheterna stannade bilen omhändertog man en telefon med uppgifter till den misstänkta mottagaren av narkotikan i Finland.

Misstänks för grova narkotikabrott

Den finländska förundersökning är en del av nederländska myndigheternas omfattande operation Vidar. Den har undersökt den kriminella organisationen Hells Angels införsel av narkotika till bland annat Storbritannien och Finland.

Centralkriminalpolisen ordnade tillsammans med nederländska myndigheterna en gemensam operation för att få reda på narkotikans mottagare, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Kimmo Sainio vid Centralkriminalpolisen.

- På grund av det som kom fram vid operationen misstänker vi att narkotikans mottagare var en man som är född 1976, och enligt myndigheternas uppgifter är fullvärdig medlem i finska Hells Angels, tillsammans med den 1984 födda medbrottslingen, säger Sainio.

Männen misstänks för två grova narkotikabrott, brott mot bestämmelserna om explosiva varor och grovt skjutvapenbrott.

Polisen beslagtog vapen

När polisen grep männen beslagtog man också 9 kilo hasch, 38 kilo sprängämnen och en avsevärd mängd skjutvapen, skjutvapendelar och ammunition.

Förutom de två männen så greps också en tredje person i Finland. Enligt polisen är mannen, som är född 1971, fullvärdig medlem i Hells Angels i Finland. Han är misstänkt för grov penningtvätt och grovt narkotikabrott.

Mannen har lämnats över till de nederländska myndigheterna eftersom hans åtalsprövning sker i Nederländerna.

De andra männen åtalsprövas i Södra Finlands åklagardistrikt den första veckan i juli.

Diskussion om artikeln