Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Köpte rivningshotade gamla Ljungbo för 12 000 euro - villaentusiasten Anna Wichman vill lyfta fram husets kulturhistoria och tradition av starka kvinnor

Från 2020
Uppdaterad 06.07.2020 08:22.
Kvinna på veranda
Bildtext Villaentusiasten Anna Wichman har räddar gamla Ljungbo från att rivas.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Med en ny ägare blev det tidigare sanatoriet gamla Ljungbo charmiga Villa Ljungbo och ett privat hem. Rivningsobjektet har återfått sin forna glans, även om dess historia inte alltid varit bara solsken.

- Ännu i januari var huset så förfallet att det var fullt av fåglar. Levande som flög omkring bland döda som låg i knutarna. Sedan dess har jag målat huset själv, både invändigt och utvändigt.

Det berättar Anna Wichman, villaentusiast och blivande Hangöbo, som för drygt ett år sedan köpte det gamla trähuset som i folkmun gick under namnet “gamla Ljungbo”.

Ligger inte på latsidan

Till vardags arbetar hon som marinofficer och hon har också en ekonomie magisterexamen i bakfickan. Hon är inte heller överdrivet blygsam.

- Jag är en person som får ganska mycket till stånd, säger hon utan desto vidare krusiduller som svar på frågan hur hon hinner med allt.

Plats för tillfrisknande och omhändertagande

Villan ligger bakom det före detta äldreboendet Ljungbo, en stor betongkloss, som även den i dag står mer eller mindre tom och förfaller.

Staden har haft planer på att sälja byggnaden, men planerna har inte gått vidare. Tillsvidare hyser huset orkestrar och föreningar.

Förfallen spetsvilla
Bildtext Den här anrika spetsvillan höll på att förfalla totalt.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Gamla Ljungbo, som började byggas 1913 på initiativ av läkaren Viva Lagerborg, fungerade ursprungligen som hennes sanatorium för tuberkulospatienter.

I den 17 rum stora villan har det också funnits personalbostäder för de som jobbade på äldreboendet och villan har inhyst barnhem och ungdomshem.

De senaste åren har huset mest stått och förfallit. Anonyma Alkoholister (AA) blev de sista som hade verksamhet i byggnaden.

På sätt och vis har huset en historia som inte alltid varit idel solsken, men det är ändå själfullt och en arkitektonisk pärla med sina stora fönster, verandor, terrasser, burspråk, prång och vrår.

- Som barn till en historielärare har jag ett kall att levandegöra husets olika färgrika skeden, säger Anna Wichman.

Lång process

Redan för flera år sedan började Anna Wichman snegla på objektet, som i flera år funnits på stadens lista över byggnader till salu.

Familjen hade då köpt en annan fastighet i Hangö, ett hus med mansardtak och gårdsbyggnader som hon egenhändigt renoverade och döpte till Villa Åsa, efter familjens dotter.

Mor och dotter
Bildtext Dottern Åsa har gett namn åt familjens första villa, Villa Ljungbo fick behålla sitt.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Det visade sig dock att Villa Åsa snabbt blev för litet för familjens behov och då började Anna Wichman förhandla med staden om att få köpa gamla Ljungbo.

Det har inte varit en alldeles okomplicerad process, bland annat för att området där huset befinner sig inte är stadsplanerat som bostadsområde.

Hangö stadsfullmäktige beslöt i alla fall att förorda att en planändring kan göras så att familjen kan göra det till sitt hem.

Tanken är att Villa Ljungbo skall bli deras hem i första hand, nu är de redo att låta flyttlasset från Kyrkslätt gå till Hangö.

Coronaläget gav tid att renovera

Eftersom Villa Ljungbo var ett rivningsobjekt har man gjort allt från grunden. Rören har förnyats, värmekällan bytts ut till mer miljövänlig energi. Det var också ett krav från stadens sida.

- På ett sätt kom coronan lägligt, säger hon.

- Det var meningen att jag under våren skulle ha vidareutbildat mig på Försvarshögskolan i Helsingfors, men det blev i stället distansstudier, vilket gjorde att jag kunde ägna all min fritid till att jobba med att återställa Villa Ljungbo.

Anna Wichman säger att det var kärleken till gamla hus som fick henne att ta sig an Villa Ljungbo.

Flicka på trappa
Bildtext Villa Ljungbo skall bli familjens hem.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

- De här gamla villorna är helt unika i sitt slag och jag tycker det är viktigt att man bevarar det gamla finländska kulturarvet. Personligen fascineras jag av alla de här fina detaljerna och den hantverkskonst som äldre generationer fått till stånd.

Tradition av starka, driftiga kvinnor

Men det som Anna Wichman framför allt vill betona är traditionen av starka kvinnor som genomsyrar byggnadens historia.

Gamlla skrivmaskin
Bildtext I gamla Ljungbo har flera starka kvinnor varit yrkesverksamma i en tid då det inte var självklart. Anna Wichman har renoverat huset med hänsyn till dess kulturella arv, vilket också syns i inredningsdetaljerna.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

- Det är ritat av en av Finlands första kvinnliga arkitekter, Signe Lagerborg-Stenius och här verkade också en av Finlands första kvinnliga barnläkare, båda var banbrytare på sin tid, säger Anna Wichman.

På sätt och vis fortsätter hon nu själv på den vägen - det skulle en kvinna till för att rädda gamla Ljungbo.

Villorna Hangös trumfkort

Ur ett bredare perspektiv, vill hon också lyfta fram de gamla villornas betydelse för Hangös identitet och dragningskraft som turistmål.

- De här över 100 skyddade objekten som finns i Badhusparken är något helt unikt i Finland. Ingen annanstans finns det en så här enastående koncentration av finsk kulturhistoria mitt i centrum, säger Anna Wichman.

Hon illustrerar sin tes med att det till exempel på Runsala i Åbo finns liknande byggnader, men att de inte alls är lika lättillgängliga för den stora allmänheten som villorna i Hangö.

- De ligger ofta längre inåt land på stora privata tomter med ymnig växtlighet, förklarar hon.

Trollbinder besökare, som kanske vill stanna

Anna Wichman säger att Hangö skulle kunna göra mer av detta arv.

Hangöborna förstår inte alltid själv vilken skatt de förvaltar, dessutom finns det många i Finland som inte förstår att det finns en sådan plats som Hangö i Finland där ögat vilar mot en fri horisont.

- Under årens lopp har flera av våra vänner förundrats över Hangö, över villorna, havet, ljuset och rymden. Och visst är det också det som gör att vi nu väljer att flytta hit permanent med familjen.

Villa Ljungbo i Hangö har räddats från fortsatt förfall och rivningshot

6:22