Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Thailands högsta domstol frikände Finnwatch-medarbetaren Andy Hall – forskaraktivisten fängslades efter avslöjanden om dåliga arbetsförhållanden vid ananasjuicefabriker

Från 2020
Finnwatchforskaren Andy Hall
Bildtext Finnwatchforskaren Andy Hall dömdes till fängelse för ärekränkning och databrott år 2016 med anledning av Finnwatch livsmedelsrapport.
Bild: EPA

Fallet Andy Hall har behandlats av Thailands domstolar i sju års tid.

Det ser ut som att det efter många år blir punkt på rättstvisten kring finländska Finnwatch-organisationens livsmedelsrapport från år 2013.

Finnwatch uppger att brittiska forskaraktivisten Andy Hall, som bland annat utrett arbetsförhållandena vid ananassaftfabriker för organisationens rapport, nu fått en friande dom av Thailands högsta domstol.

- Den flera år långa rättsprocessen har varit tung för mig, min familj och mina kolleger, och därmed känns domen inte som en seger. Syftet med min tio år långa aktivism var endast att främja och trygga de grundläggande rättigheterna för miljoner gästarbetare i Thailand, säger Hall i Finnwatchs uttalande.

Gjorde avslöjanden kring barnarbetskraft och utnyttjade gästarbetare

År 2013 offentliggjorde Finnwatch en rapport kring företagsansvaret inom produktionen av livsmedel som säljs på den finländska marknaden.

Rapporten visade att bland annat den ananasjuice som konsumeras av finländare produceras i Thailand av gästarbetare som hade alltför långa arbetsdagar, vid fabriker där det också förekom barnarbetskraft.

Avslöjande ledde till att ett ananasföretag stämde rapportens medförfattare Hall för ärekränkning och databrott, och han dömdes till fängelse och böter.

Nu hoppas Finnwatch på ändringar i den thailändska lagstiftningen.

- Att granska kränkningar av mänskliga rättigheter är inte ett brott. Thailand borde ändra på sin lagstiftning och försäkra att det inte i framtiden är möjligt att juridiskt trakassera dem som försvarar mänskliga rättigheter, konstaterar Sonja Finér i organisationens pressmeddelande.

Diskussion om artikeln