Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula om coronavåren: "Jag har inte varit ensam"

Från 2020
En man i kavaj sitter vid ett kafébord och håller ien pappmugg med kaffe.
Bildtext Efter en tung vår ser Jukka-Pekka Ujula fram emot semestern.
Bild: Yle / Mira Bäck

Våren som gått har varit omvälvande för många av oss. Att få vardagen att gå ihop i helt annorlunda förhållanden än vanligt är inte alltid lätt. Men hur känns det om man är den som ska styra skutan genom coronastormen med en hel stad ombord?

- Jag har inte varit ensam. Det är väldigt viktigt att det finns människor som man kan lita på och som har kunnandet som behövs. Det har därför varit väldigt lätt att stöda och leda i krissituationen, för det har varit så kunniga människor omkring mig, säger Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Vi träffas på Borgå torg och sätter oss ner vid ett av torgkaféerna med varsin pappmugg fylld med kaffe. Parasollet ovanför våra huvuden skyddar mot det svalkande regnet som droppar ner.

Ingen visste vad som var på kommande och ingen visste hur man borde reagera, men allt gick relativt bra

― Jukka-Pekka Ujula, stadsdirektör i Borgå

Nu när vardagen, åtminstone för en del av oss, börjar återgå till det normala kan det vara ett lämpligt ögonblick att blicka bakåt på våren som gått.

- Ingen visste vad som var på kommande och ingen visste hur man borde reagera, men allt gick relativt bra, säger Ujula.

Helt oförberedd var staden inte.

- Vi hade gjort upp en pandemiplan om vad man borde göra om en pandemi kommer.

Dessutom jobbade Ujula i Borgå redan 2009 då svininfluensan bröt ut.

- Det var en helt annorlunda situation, men det var en del tankar och idéer vi kunde utnyttja nu. Vi hade nytta av att ha tränat hur man leder i krissituationer, vilka strukturer man har och vem som gör vad, säger Ujula.

Läxläsning, matlagning och jobb

Ujula tror att man på staden är ganska väl förberedd inför en eventuell andra våg av coronaviruset.

- Jag är inte så orolig för hur den offentliga sidan, med sjukvård och allt annat, kommer att fungera i höst om en andra våg kommer, men förstås kommer de ekonomiska konsekvenserna att vara ganska stora om vi blir tvungna att stänga samhället en gång till.

Särskilt orolig är Ujula för hur till exempel privata företagare kommer att klara sig i så fall.

Liksom många andra har också Ujula jobbat hemifrån under våren, och gör det fortfarande.

- Jag har också barn och de har varit hemma. Det är förstås tungt när man lagar mat, städar, hjälper med skolarbete och gör det vanliga arbetet samtidigt. Men jag tror det finns ganska många som har varit i samma situation, säger Ujula.

En man i kavaj sitter utomhus vid ett café och dricker kaffe ur en pappmugg.
Bildtext En sak som är bra med att jobba hemifrån är att det är nära till kaffekokaren, konstaterar Ujula. Torgkaffe är det heller inget fel på.
Bild: Yle / Mira Bäck

- På sätt och vis tror jag att den här tiden har lärt mig ganska mycket också. En del av det är distansjobbandet som jag inte var så van med förut.

En annan sak som Ujula lärt sig mycket om under våren är krisledande, särskilt krisledande på distans. Det gäller att vara lyhörd för medarbetarnas behov.

- I en krissituation fungerar människor ofta på lite olika sätt. När man distansjobbar och inte träffas personligen är det inte så lätt att se hur den andra mår, säger Ujula.

Den här veckan är Ujula ännu på jobb men sedan väntar semestern.

- Just nu regnar det men troligen kommer det att vara sol, stugan och lite god mat som gäller. Jag ska inte göra något speciellt, bara vila i stranden och njuta med barnen i sommar.

Personlig intervju med Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln