Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

60 år efter Kongos självständighet går Belgiens kung ut med en ursäkt för landets koloniala förflutna: "Våld och grymheter tynger vårt kollektiva minne"

Från 2020
Belgiens kung Philippe
Bildtext Kung Philippe av Belgien är ättling till Leopold II som regerade över Kongo.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

På 60-årsdagen för Kongos självständighet går Belgiens kung Philippe ut med en ursäkt för grymheterna under det belgiska kolonialväldet. Enligt kungen är det viktigt att tala om det förflutna på ett ärligt och uppriktigt sätt.

Bryssel

Det är första gången som Belgien gått ut med en offentlig ursäkt för de grymheter som försiggick i det som i dag är republiken Kongo under 85 år av belgiskt styre.

I ett brev till Kongos president Felix Tshisekedi beklagar Philippe den smärta som det förflutna fortfarande väcker till liv.

- Vår historia är kantad av gemensamma bedrifter men även av smärtsamma episoder. I fristaten Kongo begicks våldsdåd och grymheter som fortfarande tynger vårt kollektiva minne. Den koloniala period som följde förorsakade också lidande och förödmjukelse, skriver Philippe.

Kung Philippe är släkting till Leopold II som regerade över Kongo åren 1885-1908. I fristaten som var Leopolds personliga egendom utvanns råvaror som gummi och elfenben under grymma former.

Man uppskattar att miljoner människor dog som ett resultat av hunger, sjukdomar och de våldsamma metoder som tillämpades i Leopolds Kongo.

Grymheterna i Kongo ledde sedermera till en internationell skandal som tvingade Leopold att ge över Kongo till den belgiska staten år 1908.

Men det dröjde över 50 år innan Kongo slutligen blev självständigt från det belgiska styret den 30 juni 1960.

Sedan dess har Belgiens koloniala förflutna varit föremål för en intensiv diskussion i Belgien. Man har bland annat krävt att monument som rests till Leopolds ära borde avlägsnas.

I brevet till president Tshisekedi skriver Philippe att han kommer att fortsätta kämpa mot alla former av rasism och att han välkomnar det belgiska parlamentets beslut att tillsätta en kommission för att utreda landets koloniala förflutna.

Kl 17:01: Ordet "ättling" har ersatts med ordet släkting. Kung Philippe är ättling till Belgiens första kung Leopold I, däremot inte till Leopold I:s son Leopold II.

Källor: RTBF, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln