Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan någon utmana HJK? Hur går det för Honkavaara i SJK? Undviker IFK Mariehamn ligakval? Yle Sporten bjuder på stor genomgång inför efterlängtade premiären

Från 2020
Uppdaterad 30.06.2020 20:44.
Daniel O'Shaugnessy jublar efter sitt mål i cupmatchen mot TPS.
Bildtext När HJK slog ut TPS i cupen i juni var det Daniel O'Shaugnessy som avgjorde.
Bild: Yle/Arash Matin

En drygt åtta månader lång väntan är över. Fotbollsligan är tillbaka – med en suverän guldfavorit. HJK har rustat efter den stora floppen och är Yle Sportens mästarkandidat. Nu bjuder vi på en genomgång av samtliga tolv lag.

1) HJK

Placering i fjol: 5:e.

Budget 2020/spelarbudget: 4 miljoner euro/1,6 miljoner euro.

Huvudtränare: Toni Koskela.

Viktiga värvningar: Roope Riski (St. Pölten), Rasmus Schüller (Minnesota United), Atomu Tanaka (Cerezo Osaka), Luis Carlos Murillo (KuPS).

Spelare som lämnat (urval): Sebastian Dahlström (Sheriff Tiraspol), Faith Friday Obilor (Sheriff Tiraspol), Maksim Rudakov.

Rasmus Schüller i HJK 2020.
Bildtext Rasmus Schüller är tillbaka efter flera år utomlands.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Kommentar: Floppade fullständigt i fjol – och i vinter har HJK storstädat i truppen. Nu är lagbygget mer anpassat till ligaspel. Schüller, Riski, Tanaka, Murillo, Reguero och Lingman är spelare som vet allt om finländsk ligafotboll.

På grund av coronaviruset är matchprogrammet tajtare och då gynnas HJK:s breda trupp. Dessutom spelar HJK inte kvalspel i Europa den här sommaren.

Tung titelfavorit. Allt annat än guld är ett stort misslyckande.

Håll ett öga på: Rasmus Schüller. Alla förutsättningar att vara ligans bästa spelare. Håller landslagsklass och kommer att dominera på HJK:s mittfält.

2) KuPS

Placering i fjol: 1:a.

Budget 2020/spelarbudget: 2,7 miljoner euro/850 000 euro.

Huvudtränare: Arne Erlandsen (ny).

Viktiga värvningar: Bismark Boateng (Colorado Rapids), Urho Nissilä (SV Zulte Waregem, lån), Usman Sale (Viking FK).

Spelare som lämnat (urval): Babacar Diallo (Terengganu FC), Petteri Pennanen (TIRA-Persikabo), Luis Carlos Murillo (HJK), Tuco (SJK), Reuben Ayarna.

KuPS:n pelaaja Ilmari Niskanen
Bildtext Hur länge spelar Ilmari Niskanen i finländska ligan?
Bild: Sami Takkinen / Yle

Kommentar: Precis som väntat blev det spelarflykt från Kuopio efter förra höstens guldfest. En halv startelva har lämnat och titeltränaren Jani Honkavaara valde att avsluta projektet på topp.

Under vintern har nye tränaren Arne Erlandsen beordrat spelarna att springa. KuPS kommer att löpa mycket och spela ett rakt anfallsspel under norrmannens ledning. Hur långt orkar regerande mästaren?

Håll ett öga på: Ilmari Niskanen. Utmärkt i fjol och utmärkt i vinter. Skulle ha fått en plats i landslagstruppen i mars om matcherna hade spelats. Ett offensivt hot med sin snabbhet.

3) FC Honka

Placering i fjol: 3:e.

Budget 2020/spelarbudget: 1,78 miljoner euro/800 000 euro.

Huvudtränare: Vesa Vasara.

Viktiga värvningar: Dani Hatakka (SJK), Tapio Heikkilä (Sanders Ulf), Jean Marie Dongou.

Spelare som lämnat (urval): Mikko Sumusalo (IFK Mariehamn), Gideon Baah (Shakhter Karagandy), Juha Hakola (GrIFK).

FC Honka.
Bildtext Honka tog brons i höstas.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Kommentar: Ligaavancemang, fjärdeplats, brons. Vart når Vesa Vasara under sin fjärde säsong som Honkas huvudtränare?

Esbolaget är redo för medaljstrid. Har en fin försvarsuppsättning och det lär bli svårt att göra mål på Honka i år. Frågetecknen finns framåt. Fem mål på sju cupmatcher säger en del. Fjolårets bäste målskytt Borjas Martin är kvar. Kan Macoumba Kandji avlasta?

Håll ett öga på: Borjas Martin. Om Honka ens ska mäkta med att hålla HJK:s takt ett tag, måste Martin hitta flytet i målskyttet.

4) Ilves

Placering i fjol: 4:e.

Budget 2020/spelarbudget: 1,54 miljoner euro/670 000 euro.

Huvudtränare: Jarkko Wiss.

Viktiga värvningar:

Spelare som lämnat (urval): Matias Ojala (FC Inter), David Addy.

Naatan Skyttä spelar för Ilvesd 2019.
Bildtext Naatan Skyttä är en stor talang.
Bild: All Over Press

Kommentar: Med Jarkko Wiss som tränare har Ilves år efter år lyckats maximera sin kapacitet. Det finns ingen orsak att tro på en scenförändring på den fronten.

Truppen är snudd på intakt från 2019 – även om Ilves riskerar att tappa några spelare under säsongens gång. Spelar fjolårets målkung Lauri Ala-Myllymäki och försvarsgeneralen Baba Mensah hela säsongen i Tammerfors?

Ilves satsar ungt och eget. Wiss är bäst i klassen när det gäller att anpassa sig till motståndet och utnyttja svagheter.

Håll ett öga på: Naatan Skyttä. Inledde förra säsongen i division 2. Nu ska den bollskicklige 18-åringen presentera sig på allvar i ligan. En sällsynt bolltalang i Ilves-offensiven.

5) FC Inter

Placering i fjol: 2:a.

Budget 2020/spelarbudget: 1,6 miljoner euro/700 000 euro.

Huvudtränare: José Riveiro.

Viktiga värvningar: Rick Ketting (IFK Mariehamn), Noah Nurmi (Esbjerg, lån), Jesper Engström (VPS).

Spelare som lämnat (urval): Niko Markkula (SJK), Filip Valencic (Stabäk), Mika Ojala, MIro Tenho (HJK).

Taiki Kagayama jublar efter ett mål.
Bildtext Kan Taiki Kagayama bli en tongivande spelare i årets FC Inter?
Bild: Lehtikuva

Kommentar: Spelade väldigt underhållande i fjol – dels tack vare José Riveiros tillåtande, framåtlutade filosofi, dels tack vare anfallstrion Valencic–Furuholm–Ojala.

Trion var vassast i ligan, Valencic bäst i serien – och nu är bara veteranen Furuholm kvar. Det står utom all tvivel att Inters offensiv är klenare nu. Målkalasen i cupen i juni gav ändå tecken på att det finns krut kvar. Kan unge Elias Mastokangas växa in i en stor roll?

Håll ett öga på: Alvaro Muñiz. Spanjoren var grym på mitten 2019. Sätter tempo med sitt passningsspel.

6) SJK

Placering i fjol: 9:e.

Budget 2020/spelarbudget: 2 miljoner euro/900 000 euro.

Huvudtränare: Jani Honkavaara (ny).

Viktiga värvningar: Niko Markkula (FC Inter), Tero Mäntylä (SJK), Anel Rashkaj (AFC Eskilstuna), Walter Viitala (Sandefjord).

Spelare som lämnat (urval): Dani Hatakka (FC Honka), Mihkel Aksalu.

Jani Honkavaara i SJK 2020.
Bildtext Jani Honkavaara ska försöka vända trenden för SJK.
Bild: Lehtikuva

Kommentar: En sportslig misskötsel av stora mått i finländsk fotboll. Sedan Simo Valakari tvingades bort från SJK vintern 2017 har kurvan pekat neråt. Två raka niondeplatser är väldigt långt från var SJK borde vara.

Jani Honkavaara måste få tid på sig. I Kuopio visade han vad som kan hända om en finländsk klubb har tillräckligt mycket pengar och tror på kontinuitet. Honkavaaras tid i KuPS var strålande – tre raka medaljer.

Honkavaaras KuPS spelade en fysisk fotboll. Tidigare i år konstaterade han att SJK-spelarna inte höll samma nivå – och SJK hade problem i vintras. Materialet är ändå så starkt att allt annat än övre halvan är underkänt.

Håll ett öga på: Serge Atakayi. Det känns som att Atakayi har varit med hur länge som helst, men Jaroprodukten är 21 år. Får han utnyttja sin snabbhet i Honkavaaras SJK?

7) HIFK

Placering i fjol: 7:e.

Budget 2020/spelarbudget: 1,55 miljoner euro/700 000 euro.

Huvudtränare: Tor Thodesen.

Viktiga värvningar: Sakari Mattila (Fredrikstad), Moshtagh Yaghoubi (SJK), Joel Maro (SJK).

Spelare som lämnat (urval): Tero Mäntylä (SJK), Hassan Sesay (Gnistan).

Carlson Erikson i HIFK firar ett mål.
Bildtext Tiquinho var en frisk fläkt i HIFK i fjol.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Kommentar: Bitarna föll på plats för Tor Thodesen i fjol. Spelarna var villiga att springa för lagets bästa. Den fysiskt krävande spelstilen fortsätter den här säsongen – och i finländsk fotboll lönar det sig att pressa högt.

Om Yaghoubi hittar form och intresse för att spela på sin nivå, har HIFK dessutom kryddat med en av ligans mest spelskickliga lirare. Lagets ryggrad håller hög klass, men Thodesens gäng har inte råd med många skador. Skjuter kinesiske ägaren till pengar om truppen måste breddas?

Håll ett öga på: Tiquinho. Brassen var ett utropstecken 2019. Gjorde tio mål och var ett ständigt störningsmoment för motståndarna med sin ettriga och intensiva spelstil.

8) FC Haka

Placering i fjol: 1:a i division 1.

Budget 2020/spelarbudget: 990 000 euro/375 000 euro.

Huvudtränare: Teemu Tainio.

Viktiga värvningar: Medo, Eero Markkanen (PSM Makassar), Michael Hartmann (Linköping City).

Spelare som lämnat (urval): Elias Ahde (KPV), Joona Tapani (EIF).

Eero Markkanen i Haka 2020.
Bildtext Eero Markkanen.
Bild: Lehtikuva

Kommentar: Vann division 1 i utklassningsstil – och största delen av 2019-truppen får förtroendet att etablera klassiska Haka på liganivå igen.

Teemu Tainios ledarstil har fungerat klockrent i Valkeakoski. Cupmatcherna i juni visade att Haka blir ett svårtuggat motstånd för alla lag. Ilves fick aldrig hål på rivalen, HJK kände sig lite pressat. Den trenden lär fortsätta när poäng står på spel.

Truppen är rätt tunn och det räcker knappast till topp sex, men Tainio lyckas med det som förväntas – borra ner Haka på ligamark.

Håll ett öga på: Eero Markkanen. Fjolårets skyttekung Salomo Ojala är kvar, Eero Markkanen gör honom sällskap. Dags att spänna ut bröstet och visa varför AIK-fansen en gång älskade ”Eero The Hero”?

9) IFK Mariehamn

Placering i fjol: 6:e.

Budget 2020/spelarbudget: 1,172 miljoner euro/574 000 euro.

Huvudtränare: Lukas Syberyjski (ny).

Viktiga värvningar: Mikko Sumusalo (FC Honka), Ivan Yagan (KAS Eupen), Kalle Taimi (KuPS), Akseli Pelvas (HJK).

Spelare som lämnat (urval): Daniel Sjölund (avslutat karriären), Rick Ketting (FC Inter), Robin Sid (SJK), Keaton Isaksson (SJK), Robbie Crawford (Charleston Battery).

Gustaf Backaliden i IFK Mariehamn 2019.
Bildtext Gustaf Backaliden.
Bild: All Over Press

Kommentar: De sista spåren av guldlaget 2016 är borta i och med att tränaren Peter Lundberg tackade för sig. När flera av förra säsongens stora profiler dessutom har försvunnit är IFK Mariehamn ett frågetecken.

Vad går nye tränaren Lukas Syberyjski för? Den långa försäsongen var en utmaning resultatmässigt. ”Grönvitt” satsar på ett eget bollinnehav. Tiden får utvisa om det ger utdelning.

Hur påverkar det laget att en spelare sparkades ur truppen i maj på grund av att han är misstänkt för våldtäkt?

Håll ett öga på: Gustaf Backaliden. Starkt 2019 i Mariehamn. Nu får han ett ännu större ansvar i IFK:s spel med boll.

10) FC Lahti

Placering i fjol: 8:e.

Budget 2020/spelarbudget: 1,378 miljoner euro/465 000 euro.

Huvudtränare: Ilir Zeneli (ny).

Viktiga värvningar: Vahid Hambo (Suduva Marijampole), Kari Arkivuo (Häcken), Dimitry Imbongo (SG Sonnonhof Grossaspach).

Spelare som lämnat (urval): Mikko Hauhia (avslutat karriären), Teemu Penninkangas (Sligo Rovers).

Blåvitklädd fotbollspelare tar sats före bollspark.
Bildtext Landslagets tidigare trotjänare Kari Arkivuo har vänt hem.
Bild: All over press.

Kommentar: Ilir Zeneli doppar tårna i ligafotbollen som huvudtränare för första gången någonsin på onsdag hemma mot HJK. En lättare debut kunde den obeprövade Zeneli ha fått.

FC Lahti är svårbedömt. Det finns verkligen kvalité som håller i ligan. Timi Lahti är en erfaren ligamittback, Kari Arkivuo håller hur bra som helst, Vahid Hambo kan bli tungan på vågen i det offensiva spelet.

Men håller det här över tid? Lahtislaget lider – precis som många andra – av en lite tunn trupp. Känsligt för skador.

Håll ett öga på: Vahid Hambo. En bortkastad talang? Spåddes en strålande framtid, men efter utflykter till Italien, England, Rumänien och Litauen tar 25-åringen ny fart i Finland. Kan bilda en farlig duo tillsammans med Dimitry Imbongo.

11) TPS

Placering i fjol: 2:a i division 1, vann ligakvalet mot KPV.

Budget 2020/spelarbudget: 1,2 miljoner euro/465 000 euro.

Huvudtränare: Tommi Pikkarainen.

Viktiga värvningar: Rodney Strasser (ASD Villafranca), Masahudu Alhassan (Al-Ain), Juho Lähde (VPS).

Spelare som lämnat (urval): Matej Hradecky (SJK), Tomas Hradecky (Pargas IF).

Tommi Pikkarainen.
Bildtext Tommi Pikkarainens uppgift i TPS är inte enkel.
Bild: Yle/Mattias Simonsen

Kommentar: Har åkt som en jojo mellan landets två högsta serier på 2010-talet. Nu är den anrika Åboklubbens enda mål att inte åka ur igen.

TPS har plockat in en stor mängd spelare – största delen av dem har man hittat utomlands. Något skönlir ska man ändå inte förvänta sig av nykomlingen. Fokus ligger på att ligga rätt i försvarsspelet – och att spela ligafotboll 2021.

Håll ett öga på: Masahudu Alhassan. Välmeriterad ghanan som har spelat i landslaget och många italienska lag. Potential att vara en seriens bästa ytterbackar.

12) RoPS

Placering i fjol: 10:e.

Budget 2020/spelarbudget: 1,41 miljoner euro/380 000 euro.

Huvudtränare: Vesa Tauriainen (ny).

Viktiga värvningar: Enoch Banza (HJK, lån), Raymond Gyasi (Stabäk), Daniel Carr (Apollon Limassol), Martin Kompalla (VPS).

Spelare som lämnat (urval): Lucas Lingman (HJK), Antonio Reguero (HJK).

Rovaniemen Palloseuran päävalmentaja Vesa Tauriainen
Bildtext Vesa Tauriainen är ny tränare i RoPS.
Bild: Juha Mäntykenttä / Yle

Kommentar: Klubbens officiella mål är en plats på övre halvan. Det känns helt orimligt inför säsongsstarten. RoPS firar 70-årsjubileum med en bottenkamp där allt annat än degradering är positivt.

Ekonomin är ansträngd, truppen är rätt tunn och profilfattig och nye tränaren Vesa Tauriainen är ett oskrivet kort. Tauriainen – med en ligasäsong (2007) som huvudtränare på meritlistan – lär åtminstone brinna för att rädda kontraktet. Han vill mer än gärna överträffa förväntningarna i sin hemmastad.

Håll ett öga på: Aleksandr Kokko. Alla blickar riktas mot den forne skyttekungen. Kan han fortfarande? Är han skadefri? Svaren måste vara jakande om RoPS ska hållas kvar.

Premiäromgången:

1 juli: FC Haka–FC Honka, FC Lahti–HJK, HIFK–KuPS, Ilves–IFK Mariehamn, SJK–TPS.

2 juli: FC Inter–RoPS.

Diskussion om artikeln