Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jussarö hoppas på fler besökare efter att gästhamnen förstorats

Från 2020
Uppdaterad 06.07.2020 08:32.
Jussarö hoppas på fler besökare - gästhamnen har förstorats - Spela upp på Arenan

Gästhamnen på Jussarö i Ekenäs skärgård har nu plats för 49 båtar. Den nya bryggan togs i bruk strax före midsommar.

Tidigare fanns det 27 platser i gästhamnen och under högsäsong fick inte alla båtar plats i hamnen.

Förutom en ny brygga finns det också en vågbrytare, berättar Hans-Erik Nyman som är parkförvaltare vid Forststyrelsen. Han är den som sköter det konkreta jobbet på Jussarö för Forststyrelsens del.

- En del av bryggan fungerar nu som vågbrytare både för de gamla och de nya båtplatserna.

Samtidigt har också den gamla bryggan uppdaterats och i stället för bojar finns där nu bommar.

Hans-Erik Nyman i Baggö hman
Bildtext Hans-Erik Nyman sköter underhållet på Jussarö för Forststyrelsens del.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Det är Forststyrelsen som har låtit bygga bryggan och kostnaden på knappt 200 000 euro har finansierats med skattemedel och EU-bidrag.

Efter att Försvarsmakten lämnade Jussarö år 2002 öppnade ön så småningom för besökare. I 15 års tid har där funnits en gästhamn och ett kafé.

jussarö sjöbevakningsstation
Bildtext Det gamla sjöbevakningstornet brukar vara välbesökt, den här säsongen är det stängt för besökare på grund av coronaviruset.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Verksamheten på ön utvecklas i sakta mak. Den nya strandgeneralplanen för östra Jussarö, som gör det möjligt att utveckla turismverksamhet på ön, träder snart i kraft.

Besökarantalet har de senaste åren hållit sig kring 10 000. Det finns kapacitet för betydligt fler, säger Nyman.

- Öns östra del tål mycket mera besökare än vad vi för tillfället har.

Karta som visar Jussarös placering, samt det aktuella området i planläggningen.
Bildtext Raseborgs stad har utarbetat en ny generalplan för östra delen av Jussarö.
Bild: Raseborgs stad.

Västra delen av ön hör till Ekenäs skärgårds nationalpark. Där får besökare endast röra sig längs naturstigen.

På östra sidan finns gästhamnen, kaféet, bed and breakfast, det gamla gruvsamhället, den tidigare sjöbevakningsstationens område och badstranden.

Så gott som hela ön ägs av Forststyrelsen. Området kring den gamla sjöbevakningsstationen ägs numera av en privat företagare.

flygbild av Jussrö
Bildtext I den här skyddade viken fanns tidigare en sjöbevakningsstation. Sjöbevakarna flyttade från Jussarö till Baggö år 2011.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Färskt dricksvatten och tvättvatten har länge varit ett problem på Jussarö. Tidigare var man tvungen att transportera vatten till ön.

Nu finns där ett vattenverk där det tillverkas dricksvatten och tvättvatten till den väl använda bastun i gästhamnen, berättar Hans-Erik Nyman.

- Vi tillverkar 2,4 till 2,5 kubik i dygnet. Det räcker till. Det finns ännu kapacitet att öka det med ungefär lika mycket till.

Forststyrelsen hoppas att företagarna på ön vill fortsätta utveckla servicen.

Företaget Suomen saaristokuljetus hyr både gästhamnsbryggorna och kaféet och en byggnad inne på ön för bed and breakfast.

Från pensionär till kaféföretagare på Jussarö

Riitta Gustavsson har för andra sommaren i rad hand om kaféverksamheten. I fjol somras var hon anställd av Suomen saaristokuljetus, den här sommaren hyr hon i sin tur verksamheten av företaget.

Många besökare har redan hittat till Jussarö. Gustavsson säger att det märks att många reser i hemlandet den här sommaren.

- Det har gått riktigt bra, det har varit mycket folk och inte en enda natt har vi varit utan båtgäster sedan vi började den 22.5.

- Det har varit mycket mera gäster än förra sommaren. Då hade vi öppet bara veckoslut i juni före midsommar, nu har det varit mycket mera.

Riitta Gustavsson i Jussarö hamncafé
Bildtext Riitta Gustavsson har en bråd sommar på Jussarö.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Gustavsson är nöjd med den nya bryggan i gästhamnen. Dessutom har bastun en ny brygga.

- Dessutom fick vi ny elektricitet till kaféet och köket. Nu har jag till och med belysning.

På kommande är också två nya toaletter mellan bryggan och kaféet.

- Och så har de lovat en bättre stig längs stranden från bryggan till kaféet med lite trappor och räcken att hålla fast i.

flygbild av Jussrö
Bildtext Den mörka sanden på badstranden härstammar från gruvan.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Riitta Gustavsson gick i fjol våras i pension efter att i tjugo års tid ha jobbat som translator vid Ingå kommun.

När hon var ung och innan hon utbildade sig till translator jobbade hon i tio års tid inom hotell- och restaurangbranschen.

- När jag blev pensionär så tyckte jag att jag ville göra någonting annat. Jag googlade kafébiträde och fick 80 träffar och så scrollade jag ner och hittade Jussarö. Jag tänkta att dit ska jag och så blev det.

Under högsäsong hinner Riitta Gustavsson inte göra något annat än jobba och sova sju dagar i veckan.

- Jag stiger upp klockan sju och är här på kaféet klockan halv åtta och så slutar jag någon gång tio-elvatiden på kvällen, beroende på vädret och om det finns gäster och kunder. Jag gör ingenting annat än jobbar här och sover litet på natten.

Gammalt hus på Jussarö
Bildtext Under gruvtiden bodde kring 200 personer på Jussarö. Senare övade Försvarsmakten på området.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Högsäsongen inleds vid midsommar och tar slut när skolorna börjar. Riitta Gustavsson räknar med att vara på Jussarö till slutet av september då hennes avtal löper ut.

För att klara högsäsongen har Riitta Gustavsson den här sommaren hjälp av Ellen Kivelä som sommarjobbar på kaféet.

Gustavsson berättar att Kivelä har tillbringat en stor del av sin barndom på Jussarö eftersom hennes pappa Jan-Peter Kivelä var den som år 2005 startade upp kaféverksamheten på ön.

Riitta Gustavsson bor i det så kallade Kontoret mitt på ön. Det är ett av de gamla bostadshusen som användes av gruvans anställda på 1950- och 60-talet.

I samma byggnad finns ett enkelt vandrarhem som Gustavsson också driver.

Byggnad på Jussarö
Bildtext Vandrarhemmet och kontoret ligger mitt på ön. Området utanför kallas för torget. Där var det en vinter fyra meter snö.
Bild: Linus Westerlund / Yle

I vandrarhemmet brukar bland annat familjer och dykare övernatta. I början av juli hålls ett dykarläger på Jussarö. Ön är något av ett paradis för dykare eftersom det finns flera förlista fartyg på havsbottnen.

Det går också att tälta gratis på östra delen av ön. Bland annat paddlare brukar komma till Jussarö för att övernatta i tält.

En del av besökarna på ön äter frukost på kaféet. Mitt på dagen brukar det vara fullsatt.

Redan i flera års tid har kaféet haft fisksoppa och pannkaka på menyn. På kvällarna lagar Riitta Gustavsson blinier och ugnsomelett.

Stora mängder av läsk och glass går också åt under varma sommardagar.

Skylt på Jussarö
Bild: Linus Westerlund / Yle

För att klara av att fylla på sortimentet har Riitta Gustavsson hjälp av sin bror. Han åker så gott som dagligen till Ekenäs för att fylla på sortimentet.

- Det är förstås en utmaning att få hit glassen, för hit kommer inga glassbilar och fyller på utan vi ska transportera den först med bil och sedan med båt innan det hinner smälta. Hittills har det gått bra.

Jussarö

Jussarö ligger cirka 18 kilometer sydost om Ekenäs centrum, i Ekenäs yttre skärgård.

Från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet fanns det lots- och fyrverksamhet på ön. Då bodde där kring 100 personer.

Järnmalm började brytas på Jussarö redan på 1800-talet men gruvan stängdes efter knappt 30 år.

Från slutet av 1950-talet till år 1967 hade Vuoksenniska gruvverksamhet på Jussarö. Då gruvverksamheten byggdes upp arbetade som mest 500 personer på ön. Då gruvan hade verksamhet jobbade över 200 människor på Jussarö.

De gamla förfallna bostadshusen finns fortfarande kvar på mitten av ön.

Efter att gruvverksamheten lades ned fungerade ön som Försvarsmaktens övningsområde. Bland annat användes bostadsområdet som övningsområde för stadskrigsföring.

År 2002 övergick ön från Försvarsmakten till Forststyrelsen.

Fram till år 2011 fanns gränsbevakningens sjöbevakningsstation på Jussarö. För några år sedan övergick området kring den tidigare sjöbevakningsstationen på södra delen av ön i privat ägo.

Resten av ön ägs fortfarande av Forststyrelsen. På norra delen finns gästhamnen, bastu, övernattningsstugor och ett kafé.

Hela den västra delen av Jussarö ingår i Ekenäs skärgårds nationalpark och hör till nätverket Natura 2000.

För att kunna svara på besökarnas frågor om ön har Gustavsson läst in sig på öns historia och lärt sig om naturlivet. Hon får mest frågor om Vuoksenniskas gruvverksamhet och om Försvarsmaktens tid på Jussarö.

Filtreringsbyggnaden vid Jussarö gruva
Bildtext I anrikningsverket finfördelades järnmalmen. Därifrån pumpades den blandad med vatten i rör till hamnen. Vattnet sögs bort i ett filterverk och malmen fördes till Koverhar.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Det som fascinerar Gustavsson är de stora kontrasterna på Jussarö.

- Den är tudelad. Vi har nationalparken där man bara får röra sig på en stig och så har vi den här delen som bär mycket spår av människans verksamhet. Sönderskjutna byggnader och ruiner, mycket skrot och rost.

Den här sommaren ordnas inga guidade rundturer på Jussarö. Besökare som inte har egen båt kan i alla fall åka på utfärd till Jussarö med taxibåten Myggen III.

Från och med den första juli och sex veckor framåt avgår den till Jussarö från Norra hamnen i Ekenäs varje onsdag, torsdag och fredag klockan 11.

Från Kuopio via Danmark till Ekenäs

Heikki Kauppinen är den företagare som har funnit längst på Jussarö. Han har byggt båtar och förvarat båtar på Jussarö sedan år 2005. Han hörde i lokalradion att Forststyrelsen efterlyste företagare till Jussarö.

Kauppinen startade ett båtbyggeri i Kuopio år 1983. Efter fem år i Danmark kom han till Ekenäs

Han restaurerar och bygger båtar i den gamla byggnaden som under gruvtiden användes som reparationsverkstad.

Båthall på Jussarö
Bildtext I den här byggnaden från gruvtiden restaurerar Heikki Kauppinen och hans medarbetare båtar.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Kauppinen använder också den gamla anrikningshallen till vinterförvar av båtar.

För att ta sig ut till Jussarö vintertid använder han en av försvarets gamla menföresbåtar. Vanligtvis bor han i Ekenäs, men under arbetsveckorna bor han i en stuga som under gruvtiden fungerade som dynamitlager.

Heikki Kauppinen utanför hans båthall på Jussarö
Bildtext Heikki Kauppinen har restaurerat och byggt båtar på Jussarö i 15 års tid.
Bild: Linus Westerlund / Yle

De tre män som jobbar med Kauppinen övernattar i husvagn.

Kauppinen är nöjd över att det nuförtiden tillverkas vatten på ön.

Kauppinen och de andra arbetstagarna är alla träbåtsbyggare. Under de senaste åren har de hållit på att restaurera en gammal torpedbåt.

- Den är ursprungligen byggd i mahogny. Men nu har den blivit en kompositbåt

Heikki Kauppinen berättar att den var i ganska dåligt skick när de började jobba med den för tre år sedan.

Stor båt i verkstad
Bildtext Det tar flera år i anspråk att restaurera torpedbåten.
Bild: Linus Westerlund / Yle

- Det är en torpedbåt som har varit i kriget. Den hade kulor på fribord och den har använts i strid i Viborg.

I slutet av nästa sommar ska den vara klar och tanken är att den ska fungera som charterbåt. Det finns bland annat en bastu på båten.

- Det är ett sådant jätteprojekt att vi inte kan ta något annat arbete innan den är färdig.

Under sina 15 år på Jussarö har Kauppinen bara byggt en ny båt. De flesta jobb han får är renoveringsjobb.

Kauppinen säger att Jussarö är en bra plats, men att förhållandena är så pass extrema att inte vem som helst klarar av att leva där.

- Vintertid kan det vara extrema förhållanden. Det blåser riktigt mycket. En gång var det fyra meter snö på det som vi kallar torget mitt på ön och det är helt otroligt. Om havet är öppet och det börjar regna så kommer det snö.

Nu finns det mer båtplatser på Jussarö

7:10

Från pensionär till kaféföretagare på Jussarö

9:11

Båtbyggare på Jussarö sedan år 2005

6:32

Diskussion om artikeln