Känner du dig ensam och skulle behöva någon att prata med? Helsingforsmission erbjuder hjälp och stöd för unga hela sommaren
Många unga känner sig ensamma på sommaren och känslan av ensamhet har blivit allt vanligare nu under coronavirusutbrottet. Helsingforsmission erbjuder hjälp för unga och finns också på sociala medier i sommar.
Artikeln fortsätter under Arena-klippet.

Helsingforsmission erbjuder hjälp och stöd för unga under hela sommaren
– Vi har märkt att känslan av ensamhet har varit påtagligare och kommit fram oftare i samtalen med de unga. De känslorna kommer fram mera nu då de unga har varit isolerade, säger Lina Kaivos som jobbar vid Krisjouren för unga vid Helsingforsmission.
Det finns många orsaker till att sommaren kan kännas jobbig för de unga.
– Det kan vara det att vardagen ändras och rutiner bryts under sommaren. Man kanske också har något slags stöd under andra årstider, och det är också svårare att få hjälp på sommaren, säger Tuula Colliander, verksamhetsledare vid Helsingforsmission.
Kaivos tror att det också kan bero på att man under sommaren har mera tid att tänka på hur man själv mår.
– När det finns mera tid att känna efter och tänka på det egna måendet, kryper illamåendet också ofta på, säger Kaivos.
– Också andra saker, till exempel familjeproblem, kan bli påtagligare under sommaren, fortsätter hon.
Helsingforsmission erbjuder flera olika typer av hjälp för unga. Man kan tala med professionella krisarbetare, få en frivillig vuxen stödperson i sin vardag eller få hjälp med att jobba mot de negativa känslorna av ensamhet.
– Nu under våren har vi haft så kallade karantänkompisar, som är stödpersoner man kan tala med på distans och helt enkelt dela sina bekymmer med, berättar Colliander.
Man kan få hjälp både på svenska, finska och på engelska.
Färre unga tog kontakt under coronautbrottet
Under våren och coronavirusutbrottet var det färre unga som sökte hjälp, men sedan början av sommaren har allt fler unga tagit kontakt igen, säger Colliander.
– Jag tror att den här våren har tagit mycket krafter av ungdomarna och det har varit svårt att ha energin att söka hjälp.
– Chattjänsterna har fungerat bra. Där har man genast kunnat berätta hur man känner sig, säger Colliander.
Helsingforsmission finns också på sociala medier
Helsingforsmission finns på Instagram, Youtube och Facebook, och den här sommaren också på Jodel, för att diskutera med de unga och svara på deras frågor.
– Vi vill försöka synas och finnas till där de unga rör sig, säger Lina Kaivos.
Kampanjen Mielenmaisema (fritt översatt Inre landskap), som syns på de sociala medierna, lanserades den 23 juni och kommer att pågå fram till slutet av augusti.
– På Instagram har vi en utmaning där vi ber unga att berätta hur de känner sig inombords, eller hur de känner sig just då. De ska ta en bild från sitt fönster och berätta både bra och dåliga stämningar, berättar Kaivos.
Kampanjen hittas med hashtaggen #mielenmaisema på Instagram.
På Jodel kan unga diskutera både med varandra och med professionella krisarbetare på kanalen @mielenmaisema.
Kaivos berättar att det redan under de första dagarna var flera unga som hittade fram till kanalen.
– Det har varit roligt att se att så många har varit aktiva där och att det har kört igång livligt. Det är också roligt att se att unga svarar på varandras kommentarer och ger stödjande och hjälpande kommentarer, säger Kaivos.
Så här får du kontakt med Helsingforsmission
- På sociala medier på namnet Helsingforsmission eller Mielenmaisema
- Krisjouren för unga: Per telefon på numret 0453410574 måndag till torsdag klockan 9-11, eller per mejl krisjouren@helsinkimissio.fi
- Mera information om de olika tjänsterna finns på helsingforsmission.fi
Artikeln uppdaterades 2.7.2020 kl. 18.05 med Arena-klippet.