Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pausen gav Kimi Räikkönen extra tid med familjen – nu går han in i F1-bubblan: ”Kommer att kännas lite underligt”

Från 2020
Kimi Räikkönen
Bildtext Kimi Räikkönens säsong börjar på söndag.
Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press

Ansiktsskydd, virustester och tomma läktare. Det är bara några exempel på den nya verklighet som väntar formel 1-förarna då säsongen börjar i helgen. Men poäng ska man fortsättningsvis tävla om. Det gäller att ta vara på alla chanser som dyker upp, säger Kimi Räikkönen.

Väntan har varit lång men på söndag rullar formel 1-säsongen till slut igång. Då har det gått över fyra månader sedan vintertesterna avslutades och över tre månader sedan premiären skulle ha skett.

När förarna och stallen anländer till Österrike startar en säsong som inte är någon annan lik. För att tävlingarna ska kunna genomföras på ett säkert sätt har F1 skapat en egen bubbla.

Bland annat ska alla bo tätt intill banan och virustestas, personalstyrkan är begränsad och man får bara jobba i små grupper där alla ska använda ansiktsskydd. Dessutom kommer ingen publik att tillåtas på läktarna.

– Det kommer att kännas lite underligt att börja tävla under dessa förhållanden. Men jag är säker på att när vi sitter i bilen kommer vi inte att fokusera på restriktioner utan på att göra ett så bra jobb vi bara kan.

– Under pausen har jag fått chans att spendera tid med familjen men nu gäller det att fokusera på jobbet, säger Räikkönen på Alfa Romeos webbplats.

I fjol gjorde Räikkönen en stark första halva av säsongen men efter sommaren tappade stallet mark till de andra. Alfa Romeo slutade på åttonde plats i konstruktörsmästerskapet och Räikkönen på tolfte plats i förar-VM.

Kimi Räikkönen i depån
Bildtext Stallen kommer inte att ha lika mycket personal på plats då säsongen startar.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Stallchefen tror på kaoslopp i premiären

Alfa Romeo förväntas hålla till i mittfältet även den här säsongen och där är varje poäng viktig.

– Det är många tävlingar på kort tid. Det gäller att ta vara på alla chanser som dyker upp för att ta poäng. Det är svårt att förutspå styrkeförhållandet mellan stallen men det kommer vi att få se ganska så snart, säger Räikkönen.

Alfa Romeos stallchef Fred Vasseur förutspår en premiärtävling där precis vad som helst kan hända.

– Det första loppet för säsongen brukar bli kaotiskt och det är då som möjligheter uppstår. Vi måste vara redo att ta allt som vi kan få, säger han.

Efter premiären på söndag väntar ytterligare en tävling på samma bana i Österrike en vecka senare.

– Att tävla här igen kommer att bli en ny erfarenhet för alla. Vi förväntar oss att mittfältskampen blir tajt och det gör båda tävlingarna öppna och oförutsägbara, säger Vasseur.