Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Indien förbjuder kinesiska appar - bland dem Tik Tok - ett överraskande beslut för miljontals indier

Från 2020
Applikationen Tik Tok hör till de kinesiska applikationer som förbjudits i Indien
Bildtext Applikationen Tik Tok hör till de kinesiska applikationer som förbjudits i Indien
Bild: AFP / Lehtikuva

Indiska Tik Tok-användare fick i morse besked om att appen inte längre är tillåten i Indien. Miljontals användare är nu besvikna och överraskade.

Indiens regering meddelade sent på måndag kväll att 59 kinesiska applikationer förbjuds - bland dem många populära appar som Tik Tok och We Chat.

Tik Tok opereras av det kinesiska internetföretaget Bytedance.
Indien är Tik Toks största utländska marknad med uppskattningsvis 120 miljoner användare.

- Om över 95 procent av 100 miljoner användare försvinner så försvinner ju nätverkets effekt och de mesta av innehållet, och då blir en app som Tik Tok inte längre attraktiv, säger Prasanto K Roy, teknisk expert, till BBC.

Många upplever förbudet som ett slag mot yttrandefriheten.

Under den tid Tik Tok varit i bruk i Indien har appen blivit en plattform för indier i alla åldrar och från alla samhällsklasser. Användarna sjunger, dansar och uppträder för sina följare.

Enligt BBC har appen lett till att många helt "vanliga" indier har omvandlats till mediestjärnor.

Kinesiska appar har haft en stor marknad i Indien. En del företag har skapat specifika appar för Indien som har blivit mycket populära.

- Det är ett klart politiskt drag. De vill sända ett meddelande. Det här är ett beslut som har fattats på grund av den geopolitiska situationen, säger Nikhil Pahwa, aktiv inom den digitala branschen, till BBC.

Tilltagande spänning mellan Indien och Kina

Den politiska och militära spänning mellan de båda kärnvapenstaterna har tilltagit.

Enligt indiska myndigheter försöker de kinesiska apparna stjäla användares data och förmedla uppgifterna till servrar utanför Indien.

Den indiska regeringen säger att apparna utgör ett prejudikat och att det handlar om Indiens självständighet och integritet och att det är viktigt att försvara landets säkerhet och den allmänna ordningen.

Minst 20 döda vid konfrontation mellan Kina och Indien vid gränsen

I Indien har det förekommit bojkotter mot kinesiska varor sedan en allvarlig konfrontation i det avlägset gränsområdet Karakoram i regionen Ladakh den 15 juni.

De antikinesiska tongångarna tilltog efter att sammandrabbningarna i det omtvistade gränsområdet ledde till att 20 indiska soldater dödades. Båda länder har ökat sin närvaro i gränszonen.

Indierna uppmanas att bojkotta kinesiska produkter och regeringen har gett företag direktiv om att att dra tillbaka eller begränsa kontrakt med kinesiska parter.

Överraskande att apparna förbjöds

Listan på förbjudna appar inkluderar bland annat microbloggplatformen Weibo, strategispelet Clash of Kings, Alibabas UC Browser, samt Club Factory och Shein.

Förbudet mot applikationerna har överraskat många. Företagen bakom apparna har försökt förhandla med indiska myndigheter och Kina har bett Indien återta sitt beslut.

Zhao Lijian, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet säger sig vara mycket bekymrad över Indiens agerande och efterlyser mera information. Enligt honom är Indiens regering skyldig att upprätthålla utländska investerares rättigheter.

Källor: AP, BBC

Diskussion om artikeln