Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Håll i hatten! Stormen Päivö för med sig storm och störtregn på över 100 millimeter

Från 2020
Gatubrunn svämmar över på Ågatan i Borgå
Bildtext På Ågatan i Borgå har det redan börjat svämma över.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Stormen Päivö sveper över Finland under tisdagen både på dagen och på kvällen. Lågtrycket rör sig österut och fortsätter sedan norrut. Enligt Yles meteorologer betyder det störtregn och hård blåst.

Värst drabbas södra och östra Finland av regnet, på många håll har det redan under dagen kommit över 30 millimeter regn.

I bland annat Joutsa, Lahtis och Heinola har det kommit nästan 40 millimeter och i Kittilä har det kommit nästan 65 millimeter nederbörd.

Vanligtvis är nederbördsmängden för hela sommaren omkring 60 millimeter. Nu kommer det alltså lika mycket vatten på bara en dag.

Enligt Yles meteorolog Anniina Valtonen kommer regnen att ösa ner ännu kraftigare mot kvällen. Hårdast ska det regna i öst.

– På vissa håll kan det komma över 100 millimeter regn. Enligt våra prognoser kommer det troligen att ske omkring S:t Michel och Kajanaland.

Enligt Valtonen regnar det så mycket så den torra jorden kan inte suga åt sig allt vatten. Det betyder att vissa områden kommer översvämmas.

I Norra och Södra Savolax och i Norra Karelen blåser det dessutom kraftigt. Upp till 25 meter i sekunden.

Till havs kan det blåsa upp till 30 meter i sekunden, det varnas också för åska i landets södra och östra delar.

Dessutom försämras körförhållandena i hela Finland. Stormen medför också försämrad sikt i Nyland, Päijänne-Tavastland, Mellersta Finland, Södra Savolax, Norra Savolax, Norra Karelen och i Kajanaland.

På onsdagen fortsätter regnen i norr och i de södra och mellersta delarna av landet är vädret ostadigt, på vissa håll med hård blåst och ösregn.

På torsdagen är det fortsättningsvis ostadigt men de flesta regnområden rör sig bort från landet.

Artikeln är en bearbetning och översättning av Yle Uutisets artikel "Yle seuraa: Päivö-myrsky pyyhkäisee Suomen yli – vettä sataa paikoin jopa 100 mm vuorokaudessa, tuuli puuskissa 25 m/s" skriven av Hanna Hanhinen och Pauliina Toivanen. Översättningen är gjord av Tony Pohjolainen.

Diskussion om artikeln