Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hjärnskadade Irina föreläser ibland om sina erfarenheter - i FPA:s ögon är hon arbetsför och behöver inget stöd

Från 2020
En anonym kvinna står vid ett fönster.
Bildtext Irina för en kamp mot FPA om huruvida hon är arbetsför eller inte. Illustrationsbild - kvinnan på bilden är inte Irina.
Bild: Belén Weckström / Yle

Ett liv av missbruk tog en snabb vändning då Irina föll rakt ner i asfalten från femte våningen år 2015. Drogberoendet tog slut, men fallet resulterade i en hjärnskada.

Nu föreläser hon om hjärnskador och missbruk som erfarenhetsexpert. På grund av det anses hon vara arbetsför – fast hon inte är det.

Det är vanligt att hjärnskador orsakar stor utmattning och 29-åriga Irina är inget undantag. Hon blir snabbt trött och måste vila och sova mera än andra.

Det är en av de största orsakerna till att hon inte kan jobba: hon orkar inte.

För att klara av sin ekonomi har Irina ansökt om sjukdagpenning av Folkpensionsanstalten, FPA. Hon blev beviljad stödet efter olyckan, men har nu fått tre avslag på raken.

Motiveringarna i de nekande besluten är många, men en av dem pekar på att hennes verksamhet som erfarenhetsexpert är en tillräcklig grund för att man ska kunna anse att hon är arbetsför.

– Jag kan inte förstå hur jag kan anses vara arbetsför. Det att jag föreläser då och då, några timmar åt gången, betyder inte att jag kan arbeta, säger Irina själv.

Efter att ha återhämtat sig i två år gjorde hon ett försök att arbeta tolv timmar i veckan, men det visade sig vara för mycket. Nu föreläser hon bara några gånger i månaden.

Föreläsning vid Hörnan på utbildningsmässan Educa i Helsingfors.
Bildtext Erfarenhetsexperter kan till exempel föreläsa om att leva med en sjukdom för människor som inte är i samma situation. Arkivbild.
Bild: Bengt Östling/Yle

Inte ett yrke

Att vara erfarenhetsexpert är frivilligarbete. Ofta är det obetalt, men Irina har fått kompensation för sina tjänster. Den summan rör sig kring 70 euro i månaden.

– Det är väldigt få personer som jobbar som erfarenhetsexperter på heltid. För de flesta är det omöjligt att försörja sig på det sättet. Det borde ses som en hobby och inte ett yrke, säger Pia Warvas som är kommunikatör för Hjärnskadeförbundet.

FPA fattar beslut om sjukdagpenning enligt sjukförsäkringslagen, där det står att en person kan anses vara arbetsför om hen kan utföra något som liknar arbete.

Arbetsoförmåga enligt lagen

I Irinas fall är verksamheten som erfarenhetsexpert tillräckligt jämförbar med jobb, fast hon har blivit utbränd när hon har gjort det.

Hon tycker ändå att det är värt det eftersom det både hjälper andra och hennes egna mentala välbefinnande.

– Det är fint att jag har användning av mina svåra erfarenheter i mitt jobb. Om jag kan hjälpa ens en person känner jag att jobbet är värt det, säger hon.

Att vara erfarenhetsexpert har fört med sig viktigt innehåll och mening i Irinas liv.

– Det är ett klart bättre alternativ än att jag inte skulle göra någonting. Det är orättvist att man använder det mot mig på det sättet, anser Irina.

Att människor som Irina förklaras arbetsföra betyder inte bara att de går miste om sjukdagpenning, utan kan också ha dystra följder för erfarenhetsexpertsverksamheten.

– Människor kan bli rädda för att bli erfarenhetsexperter om de riskerar att förlora sitt stöd, säger Warvas.

Pia Warvas
Bildtext Pia Warvas från Hjärnskadeförbundet vill inte att någon erfarenhetsexpert ska vara rädd för att gå miste om stöd.
Bild: Privat/Sirpa Salonen

Warvas känner till två erfarenhetsexperter som på grund av sin sysselsättning har ansetts vara arbetsföra. Men deras föreläsningar är allt de har orkat med, arbete vid sidan om skulle vara omöjligt.

Också att hitta ett jobb som passar kan vara svårt.

– Det finns knappast någon som skulle anställa en person som bara kan jobba några gånger i månaden, säger Pia Warvas.

Svårt att bevisa osynliga skador

För att ansöka om sjukdagpenning behövs en diagnos, men den är inte avgörande för beslutet.

Därför är det viktigt att FPA får tillräckligt detaljerade beskrivningar av den sökandes situation, också av läkaren. Varje fall bedöms individuellt.

– Vår bedömning stämmer inte alltid överens med sökandens eller läkarens åsikt. Man har alltid rätt att överklaga nekande beslut, säger Kristiina Pitkäranta, jurist på FPA.

Joni Siikavirta, jurist och vd för advokatbyrån Suomen Potilasvahinkoapu, som har specialiserat sig på patientskadefall, har sett många liknande fall där någon har förklarats arbetsför fast hen inte är det. Mest har det gällt försäkringar.

– Det är tyvärr ganska vanligt att människor förklaras arbetsföra när de inte är det. Arbetsoförmåga är sällan en självklar sak och det är svårt att bevisa, säger han.

Det är svårt att bevisa skador som inte syns, både när det gäller försäkringar och stöd.

– FPA fattar sina beslut på ett mekaniskt sätt. De har inte tid eller resurser att bedöma fallen ordentligt, säger Siikavirta.

Juristen Joni Siikavirta jobbar med patientfrågor
Bildtext Motiveringarna i FPA:s beslut är dåliga och det är svårt att få ändringar, säger jurist Joni Siikavirta.
Bild: Yle/Patrik Skön

Irina, som förbereder sig på tråkig läsning varje gång ett brev från FPA dyker upp i brevlådan, är frustrerad över motiveringarna. Det ödesdigra fallet orsakade också kronisk smärta i hennes ben.

– I det senaste nekande beslutet var en av orsakerna att min läkare inte uttryckligen hade rekommenderat att mitt knä ska opereras för artros. Enligt mig kom det tydligt fram i ortopedens utlåtande att en operation är det enda som kan lätta den svåra situationen med mitt knä.

Hon har på grund av sin utmattning inte orkat överklaga det senaste beslutet. I framtiden planerar Irina att försöka jobba igen, men förväntningarna är små.

– Min dröm skulle naturligtvis vara att kunna studera till något yrke, men jag tror inte att det är möjligt för mig.

Irina heter egentligen något annat.

Diskussion om artikeln