Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler coronafall i Norrbotten - och oro för gränspendlingen

Från 2020
Jällivaaran kunnantalo.
Bildtext Coronaviruset slog till mot Gällivare, där också tusentals finländare jobbar.
Bild: Daniel Ivarsson / Yle

Risken för att coronaviruset ska sprida sig över gränsen från Sverige till Lappland är fortfarande reell. Den varningen kommer från finsk medicinsk expertis.

- Smittan är aktiv. I synnerhet längre vistelser i Sverige är riskfyllda. Det säger infektionsöverläkare Markku Broas vid Lapplands centralsjukhus i en intervju för Yle.

Många tusen finländare jobbar på den svenska sidan i Norrbotten, framförallt i gränskommunerna Haparanda, Övertorneå, Pajala och Kiruna.

Kiruna och Gällivare värst

- Det finns verkligt många coronafall i norra Sverige, påpekar Broas. Han nämner speciellt Kiruna där många finländare jobbar i gruvan och med flyttningen av själva staden.

Läget i Gällivare är fortfarande allvarligt men har lättat, enligt uppgifter från både Sverige och Finland. Som värst påträffades 17 smittade per tusen invånare. Också där arbetar vanligtvis tusentals finländare.

Nu kommer det inte så många nya sjukdomsfall som för några veckor sedan. Men intensivvårdsavdelningen i Gällivare är fullsatt och en del av personalen på semester.

På tisdagen rapporterades ett femtiotal nya fall i Norrbotten. Totalt räknade man till 1 298 personer som har konstaterats smittade av coronaviruset i det nordligaste länet.

Elva av dem vårdas just nu på sjukhus, åtta av dem får intensivvård.

Totalt rapporteras 67 personer i Norrbotten med bekräftad covid-19 ha avlidit sedan coronautbrottets början.

KommunBekräftade coronainfektioner (30.6)Nya smittor (tisdag 30.6)
Torneå510
Keminmaa70
Kemi600
Övertorneå290
Rovaniemi230
Kittilä270
Kolari180

Lugnt närmast gränsen

Läget är inte lika allvarligt överallt i Norrbotten. I gränsstaden Haparanda har inte ett enda nytt sjukdomsfall rapporterats på den senaste veckan.

På den finländska sidan om gränsen är sjukdomsläget också lugnt. Ett fåtal nya sjukdomsfall har rapporterats.

På tisdagen rapporterades om ett nytt fall i en finländsk gränskommun.

Där försöker man nu spåra smittkedjorna och isolera dem som haft kontakt med den smittade, uppger infektionsöverläkare Markku Broas.

Gränspendlingen oroar

Institutet för hälsa och välfärd har också kommenterat coronainfektionerna i norra Sverige.

Det har funnits en oro för att smittkedjorna ska spridas även till den finska sidan, eftersom gränspendlingen är aktiv.

Den livliga pendlingstrafiken och gränshandeln kan föra med sig coronainfektioner också till Finland. Det betonar myndigheterna trots att gränsen delvis har öppnats.

- Det är viktigt att snabbt konstatera coronavirusinfektionerna för att identifiera smittor och förhindra att sjukdomen sprids, säger överläkare Taneli Puumalainen på institutets webbsida.

Det lönar sig för var och en som har ens små symtom som passar för coronainfektion att med mycket låg tröskel söka sig till test, enligt THL.

Det är mycket viktigt att alla som kommer tillbaka från Sverige följer hygienanvisningarna och undviker onödiga närkontakter.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar fortfarande inte fritidsresor till Sverige. Efter återkomsten är det bra att hålla sig i frivillig karantän under två veckor.

Diskussion om artikeln