Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s Fauci: Hela landet hotas av snabb coronaspridning - "Skulle inte vara förvånad om vi är uppe i över 100 000 fall per dag"

Från 2020
Anthony Fauci vittnar i kongressen.
Bildtext Anthony Fauci är oroad över utvecklingen. Varken invånare eller myndigheter i många delstater har tagit smittorisken på allvar menar han.
Bild: EPA-EFE/Al Drago / POOL

Efter flera dagar med över 40 000 nya bekräftade fall per dag och över 46 000 nya fall på tisdag kom USA:s ledande epidemiolog med en kraftig varning i kongressen. Vi kan snart vara uppe i över 100 000 fall per dag, sade Anthony Fauci.

Chefen för den amerikanska hälsomyndigheten NIAID kom med en hård varning då han igen vittnade inför kongressen natten till onsdag.

Anthony Faucis budskap om hur myndigheterna i delstater som drabbas svårt av coronaepidemin har hanterat läget var inte optimistisk.

- Det är uppenbart att vi inte har kontroll över situationen, sade Fauci.

Antalet nya bekräftade fall har varit kring 40 000 de senaste sju dagarna, över 40 000 fem av de dagarna och slog nytt rekord i tisdags med 46 000 nya fall.

Hundratals människor köar i sina bilar för att testas vid en provisorisk testningsplats i Florida som drivs av Nationalgardet.
Bildtext Hundratals människor köar i sina bilar för att testas vid en provisorisk testningsplats i Florida som drivs av Nationalgardet.
Bild: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Kring hälften av de här fallen rapporteras i bara fyra delstater, Arizona, Florida, Kalifornien och Texas.

Ytterligare 12 delstater har igen infört nya restriktioner eller stoppat planer på att häva restriktioner då antalet fall igen har börjat stiga i oroväckande takt.

Hotar hela landet

Fauci sade att även om spridningen nu är snabb på vissa orter som står för en stor del av fallen i svårt drabbade delstater, hotar de lokala smittohärdarna i förlängningen hela landet.

- Utvecklingen kommer att vara upprörande. Det kan jag garantera. Det är svårt att komma med exakta uppskattningar, men om det pågår sådana utbrott i vissa delar av landet hotar det i förlängningen hela landet.

- Också områden som nu klarar sig bra är sårbara, sade Fauci.

Anthony Fauci talar och gestikulerar med ena handen, med Vita husets logga i bakgrunden.
Bildtext Fauci, som är med i presidentens insatsgrupp mot coronaviruset, har hela tiden talat för kraftigare åtgärder än president Trump.
Bild: Michael Reynolds / imago images / MediaPunch / All Over Press

Fauci menade att också områden som nu bara har drabbats lindrigt måste förbereda sig på att vidta snabba åtgärder.

- Vi kan inte bara fokusera på områden där spridningen är snabb, det försätter hela landet i fara. Vi är nu uppe i över 40 000 fall per dag. Jag skulle inte vara förvånad om vi snart är uppe i 100 000 fall per dag om vi inte kan vända läget.

Myndigheter och invånare har gjort fel

Fauci antydde att både myndigheter och invånare på många håll har fattat förhastade beslut och inte har tagit smittorisken på allvar.

Han har tidigare varit kritisk mot beslut om att öppna upp och häva restriktioner för tidigt.

Donald Trump pitää tiedotustilaisuutta Valkoisessa talossa
Bildtext President Trump var emot nedstängning av samhällen på ekonomiska grunder och talade för en snabb öppning. Många republikanska guvernörer lyssnade på presidenten, enligt Fauci öppnades det på många håll för snabbt.
Bild: Doug Mills / EPA

Samtidigt säger han sig ha blivit förskräckt av bilder på folkmassor och fullsatta restauranger och barer den senaste månaden.

- Då man ser bilder på hur människor samlas i folkmassor utan masker, då de hoppar över försiktighetsåtgärder och struntar i riktlinjer som noggrant har givits ut kommer vi att fortsätta att ha mycket stora problem. Och det kommer att leda till en hel del smärta om det inte upphör, sade Fauci.

Fauci uppmanade staten att börja producera och dela ut gratis ansiktsmasker åt befolkningen.

Antalet intagna och döda stiger

Robert Redfield, direktör för smittskyddsmyndigheten CDC, som också vittnade natten till onsdag varnade för att antalet döda också har börjat stiga i de svårt drabbade delstaterna.

Antalet döda har stigit i takt med antalet intagna på sjukhus.

- Det är kritiskt att vi alla personligen börjar ta ansvar för att få ner spridningstakten och vänjer oss vid tanken att ta på oss ansiktsskydd.

- Sjukdomen påverkar oss alla och vi måste alla jobba för att bekämpa den, sade Redfield.

Senator Lamar Alexander i kongressen.
Bildtext Senatorn Lamar Alexander hoppades att president Trump skulle ha mask på sig i offentligheten för att avpolitisera maskerna.
Bild: EPA-EFE/AL DRAGO / POOL

Bärandet av masker och skydd har blivit en symbol för politisk tillhörighet, där framförallt president Donald Trumps anhängare har fördömt masktvång som ett brott mot deras rättigheter.

En av Trumps anhängare i senaten, republikanen Lamar Alexander, vädjade i tisdags till presidenten att försöka avpolitisera maskerna.

- Tyvärr har den här enkla livräddande åtgärden blivit politisk. Är man för Trump bär man inte mask, är man emot honom gör man det. Jag skulle gärna se att presidenten då och då bar mask i offentligheten. Han har många anhängare som skulle följa hans exempel, sade Alexander.

Flockimmunitet ser osannolik ut

Fauci påpekade att konkreta, personliga åtgärder kommer att vara viktiga, speciellt då flockimmunitet inte kan garanteras ens om ett vaccin utvecklas i snabb takt.

Fauci sade att han gärna skulle ta emot ett vaccin som är ens 70 till 75 procent effektivt.

- Men det råder en allmän antivetenskaps-, antiauktoritetsstämning bland en del människor i det här landet. Det är en alarmerande stor del av befolkningen, relativt sett, sade Fauci och menade att också om ett vaccin utvecklas i snabb takt skulle många inte låta sig vaccineras.

På längre sikt vädjade han om mer utbildning i hur vaccin fungerar för att övertyga fler människor att låta sig vaccineras då ett vaccin finns tillgängligt.

Diskussion om artikeln