Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vörådagarna blir raggarfest, Nedervetilborna träffas utomhus och Jakobs dagar blir virtuellt - coronarestriktionerna syns i sommarens evenemang

Från 2020
Uppdaterad 01.07.2020 09:25.
Kvinna som sitter på bänk vid torg.
Bildtext Ida-Marie Jungell på torget i Jakobstad som normalt brukar fyllas med folk under Jakobs Dagar.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

På grund av coronarestriktionerna har arrangörerna fått tänka om vad gäller sommarens begivenheter. En del evenemang har sökt nya former, medan andra har ställts in.

Årets Jakobs Dagar kommer inte att fylla gatorna med folk. Coronarestriktionerna gör att arrangören Finn Jakobstad i stället skapar kvällar av nostalgi och tillbakablickar – via sändningar på internet.

En del har frågat varför Jakobs Dagar i år inte kan flytta till augusti då större folksamlingar tillåts. Men verksamhetsledare Ida-Marie Jungell säger att allt var så osäkert ännu för ett par veckor sedan att man valde mellan inget alls eller en virtuell upplaga av dagarna.

- Omständigheterna är vad de är och vi får göra det bästa av det. Restriktionerna är tyvärr max 50 personer ännu i juli så försöker ordna det virtuellt med en mix av tillbakablickar och lite nytt material också, säger Jungell.

Jakobs dagar 2014
Bildtext Så här såg det ut då Jakobs dagar firades år 2014. I år blir trängseln inte lika stor.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Att Finn Jakobstad inte ordnar några större fysiska evenemang betyder ändå inte att inget alls händer under veckan.

- Företagare, restauranger och föreningar kan ha program för det är begränsat, finns sittplatser och så vidare. De kan till exempel ha musik på sin terrass och idrottsmatcher kan genomföras.

Jungell tipsar också om att muséerna i staden är öppna under Jakobs Dagar-veckan.

Den virtuella delen av veckan sker via nätet. Via sociala medier och Finn Jakobstads hemsida kommer man att kunna ta del av klippta inslag som sänds kvällstid. Det blir videoklipp från de senaste 20 årens Jakobs Dagar.

- Vi gör ett djupdyk i arkiven. Och vi har försökt fråga folk vad de minns, vilka konserter. Det blir spex och klipp med programledarna under åren.

Jungell säger att hon själv förvånas över hur mycket olika program som har rymts med i Jakobs Dagar.

Jungell betonar att Finn Jakobstad inte ordnar något fysiskt program för det är en risk kan inte kan ta i dessa tider.

Frågan är om folk ändå väljer att samlas på gågatan och torget under veckan.

- Är vädret som nu så kommer folk att röra sig. Det ser man redan nu, folk sitter på terrasserna, är på picknik i parkerna, på stränderna och är ute och kör. Folk får ta eget ansvar men vi påmminer om att man ska vara försiktiga och hålla avstånden.

För att undvika stora folksamlingar ordnas en del evenemang under hela veckan.

- Till exempel är det skattjakt för barn, men den pågår inte en specifik tid vid ett ställe utan hela veckan. Så det inte blir de här massbesöken, säger Jungell.

Enligt Jungell kommer det att märkas tydligt att Jakobs Dagar för första gången på åratal inte fyller staden med folk.

- Det är inte bara alla upplevelser utan för Jakobstad och för företagarna har det varit jätteviktigt. Så jag tror det kommer att saknas. Men vi får se fram emot nästa sommar och vi är inte ensamma om det här. Det blir inte samma sak men vi gör det bästa av det.

Vörådagarna goes rockabilly och Nedervetilborna träffas IRL

Vörådagarna är inställda men i stället blir det en stream med bandet Vörjeans. Showen, en "Rockabilly-räägerafton", sänds både i Wör-tv och på youtube.

Vörjeans lär ha utlovat att det blir ”skrypare” än på huvudfesten som brukar avsluta Vörådagarna. Klockan 20 på fredag kväll (3.7) brakar showen lös.

Nedervetilveckan som inleds på lördag (4-12.7) innehåller fysiska evenemang. Men det handlar om sådant som inte kräver närkontakt, till exempel ordnas cykellänk, sommaryoga, allsång, utomhusvandring längs Åivo fornminnesstig samt picknick med live musik.

Publik runt en scen på vilken en stor barnkör uppträder.
Bildtext Barnkören Mukulamatinea uppträdde på Kaustbyfestivalen 2016
Bild: Risto Savolainen

Kaustby folkmusikfestival som inleds 13. juli blir i år virtuell. Mer än 70 olika videoklipp och filmer kommer att sättas ut på nätet under festivalveckan. Det blir främst folkmusik som spelas av många olika band/konstellationer.

Hybridversioner i Vasa, Karleby och Jakobstad

Konstens natt i Vasa (6.8) går av stapeln både på nätet och med fysiska evenemang.

- Det blir lite varierande, säger kulturplanerare Leena Nyqvist på Vasa stad.

Yle kommer att streama en konsert från stadshuset, det blir picknickkonsert vid Sandö och stadsorkestern kommer att spela i Rewell Center.

Workshopar eller föreställningar blir det också via nätet. Olika artister har fått skicka in korta klipp som läggs ihop till en video som är drygt en timme lång och visas nonstop på bibliotek och hemsidan för Kulturens natt.

Det blir också bio sing-a-long till filmen Mamma Mia och lokala band kommer att uppträda.

I augusti tillåts samlingar på upp till 500 personer, men man ska ändå hålla avstånden.

- Vi vet inte riktigt ännu hur det ska ordnas, hur vi kan försäkra oss om att det inte blir mer än 500 personer och hur man till exempel räknar det i Rewell center, säger kulturplanerar Leena Nyqvist på Vasa stad.

Nykarleby och Karleby som fyller 400 i år satsar på program från och med i huvudsak augusti och september. Några jättestora evenemang blir det kanske ändå inte, men nog hybridversioner så att det hålls fysiska evenemang som samtidigt streamas.

Inställda evenemang i Sydösterbotten

I Närpes blir det ingen Tomatkarnevalen i år. På sin webbplats skriver man att karnevalen kommer tillbaka med dunder och brak den 1-3 juli 2021.

Inte heller sommarmarknaden i Kristinestad blir av. Förra året firade marknaden 50 år, men i år blir inte evenemanget av på grund av coronaläget.

Diskussion om artikeln