Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

MT:s gallup: Haavisto och Halla-aho tappar i popularitet som presidentkandidater – Marin upp på tredje plats

Från 2020
Uppdaterad 01.07.2020 08:41.
En bildkollage med Sanna Marin och Pekka Haavisto.
Bildtext Sanna Marin var inte ens med i gallupen i februari, men ligger nu på en tredjeplats. Pekka Haavisto leder men tappar i popularitet.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva, Petteri Sopanen / Yle

Utrikesminister Pekka Haavistos (Gröna) stöd inför presidentvalet 2024 minskar, visar tidningen Maaseudun Tulevaisuus gallup.

I februaris gallup låg Haavistos stöd på 18 procent. Nu verkar hans försprång minska eftersom stödet är nere på strax över 12 procent. Haavisto har bland annat varit i blåsväder på grund av sitt agerande i frågan om barnen i Al hol-lägret.

Finlands Banks chefsdirektör Olli Rehns stöd ligger stadigt på 11 procent, vilket placerar honom på en andra plats.

På tredje plats hittar vi statsminister och socialdemokraten Sanna Marin som inte ens var med i februaris gallup. Hon har ett stöd på nästan 10 procent och passerar därmed Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho. Hans stöd har minskat från 9 procent i februari till lite över 6 procent.

Vapaavuori nästan sex procent stöd

Helsingfors borgmästare och samlingspartisten Jan Vapaavuori har ett stöd på nästan 6 procent och europaparlamentariker Eero Heinäluoma (SDP) ligger på nästan 5 procent.

Undervisningsminister Li Andersson (VF) har ett stöd på 3 procent.

Siffrorna ska ändå inte tas på alltför stort allvar. Nästan hälften av de svarande kunde inte svara på frågan om vem de tycker ska ta över efter president Sauli Niinistö. Felmarginalen ligger också på tre procentenheter i båda riktningarna.

Ungefär 1 000 personer svarade på gallupen som gjordes av Kantar TNS Agri för ett par veckor sedan.

Källa: Maaseudun Tulevaisuus

Diskussion om artikeln