Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tre av fem känner inte till reglerna för att åka elsparkcykel – många anser att sparkcyklarna gör trafiken osäker

Från 2020
En man och en kvinna i Austin i Texas åker sparkcykel i riktning högerut på bilden.
Bildtext Elsparkcyklar har blivit en del av vardagstrafiken, men en undersökning visar att få känner till reglerna som gäller.
Bild: Martin Gundersen / NRKbeta.no (CC BY-SA 4.0)

Elsparkcyklar har blivit en vanlig syn i flera städer och många väljer det som färdmedel. En undersökning av Trafikskyddet visar ändå att få känner till trafikreglerna – tre av fem tror att de ska följa reglerna för fotgängare, men de har fel.

Rätt svar är att de som kör elsparkcykel ska följa reglerna som gäller för cyklister. Endast 38 procent av de som deltog i undersökningen visste det här.

– Elsparkcykelns maxhastighet är 25 kilometer i timmen och det betyder att de elsparkcyklar som man kan hyra i städerna klassas som lätta elfordon, säger utbildningsinstruktör Ari-Pekka Lattu vid Trafikskyddet.

– De som kör lätta elfordon ska följa reglerna för cyklister. Det betyder till exempel att endast de som är under 12 år för att köra på trottoaren.

Kör inte berusad och fokusera på trafiken

Undersökningen visar också att två av tre är av åsikten att elsparkcyklarna bidrar till en känsla av osäkerhet i stadstrafiken.

Det här är inte förvånande om många trafikanter inte känner till reglerna, enligt Trafikskyddet.

– Det är viktigt att ta andra i beaktande när man kör och hålla hastigheten tillräckligt låg, särskilt när du närmar dig en korsning. I stadstrafiken händer det mycket och snabbt och när du kör elsparkcykel måste du koncentrera dig på körandet och vara nykter, säger Lattu.

– Hjälm hör till både för dem som kör elsparkcykel och dem som cyklar, påminner han.

Lattu säger att elsparkcykeln är ett smidigt och säkert sätt att ta sig runt i trafiken – för dem som följer trafikreglerna.