Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anmälningarna till barnskyddet har fördubblats under de senaste tio åren

Från 2020
En liten pojke med keps gungar.
Bildtext Allt fler anmälningar till barnskyddet görs. I fjol kom 156 200 anmälningar in.
Bild: Silja Viitala / Yle

Anmälningar till barnskyddet har ökat kraftigt under de senaste tio åren, visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd. I fjol gjordes 156 200 barnskyddsanmälningar, vilket är sju procent mer än året innan.

Anmälningarna under fjolåret gällde 83 090 barn och 2 656 unga. Enligt statistiken görs 1,8 anmälningar för varje barn.

– Det är möjligt att göra en barnskyddsanmälan också anonymt. Förhoppningsvis betyder ökningen i anmälningar att oro för barn tas på allvar, säger expert Martta Forsell vid Institutet för hälsa och välfärd.

Grafik över anmälningar till barnskyddet.

Myndigheter anmäler mest

Enligt expert Anna Tiili vid Centralförbundet för barnskydd tyder ökningen i antalet anmälningar på att tröskeln för att anmäla har blivit lägre. Ökningen beror enligt henne också på att allt fler myndigheter har en skyldighet att göra barnskyddsanmälningar.

– Det är bra att man agerar när man märker att barnets situation måste bedömas av socialskyddet. Man kan såklart överväga om man får tillräckligt stöd från de grundläggande tjänsterna, säger hon.

Statistik från Finlands sex största städer visar att de flesta anmälningarna till barnskyddet görs av myndigheter. Till dem hör anställda inom vårdbranschen, polisen och skolor.

– Barnskyddet agerar inte ensamt, utan samarbete med olika aktörer behövs, säger Tiili.

Källor: Institutet för hälsa och välfärd, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln