Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa föreslår att hälsogården i Lappträsk stängs - Lappträskpolitiker: Man kan ju inte gå och föreslå vilka galenskaper som helst

Från 2020
Lappträsk hälsogård
Bildtext Det är inte första gången som hälsogården i Lappträsk är hotad. Arkivbild.
Bild: Yle / Alexandra Karlsson

Lovisa stads ledning föreslår att Lappträsk hälsogård stängs. Det här som en följd av stadens sparåtgärder. I Lappträsk går nu snacket bland politikerna och man skräder inte orden.

- Vi är ordentligt bestörta. Det är ett chockerande förslag trots att det inte direkt kom som en överraskning, säger Mari Lotila, grön fullmäktigeledamot och kommunstyrelsens andra viceordförande i Lappträsk.

Lotila har förståelse att Lovisa stad i den rådande ekonomiska situationen vill pröva och bolla med olika lösningar, men...

- Vi kan inte under några som helst omständigheter godkänna det här, säger Lotila.

Rasande Lappträskbor

Trots att många i Lappträsk är underställda till exempel företagshälsovård och därmed kanske inte behöver den service som Lovisa stads hälsovård erbjuder, så är den kommunala hälsovården ändå viktig.

- Invånarna i Lappträsk blir äldre och det måste finnas närservice med låg tröskel när det kommer till sjukvård - en hälsostation där man kan göra enklare undersökningar och skriva ut recept, säger Lotila.

Mari Lotila erfar att den åtgärd som Lovisa stad har på förslag för Lappträsk hälsogård i det långa loppet skulle resultera i också andra obehag.

- Relationen mellan Lappträsk och Lovisa skulle försämras och samarbetet försvåras. Redan nu är Lappträskborna så rasande, att om Lovisa skulle villa ge 1 000 euro till varje Lappträskbo, så skulle alla inte ta emot pengarna, säger Lotila.

Vi är ordentligt bestörta. Det är ett chockerande förslag trots att det inte direkt kom som en överraskning.

Mari Lotila (Grön)
En läkare med blå plasthandskar och ett stetoskop runt halsen.
Bildtext Lappträsk betalar mellan 2,5 och 3 miljoner euro i året för hälsovården.
Bild: Mostphotos

Inte rätt att föreslå galenskaper

Kommunalpolitikerna i Lappträsk har förstås en del samarbete med politikerna i Lovisa och så kommer det att fortsätta.

Dock förstår Lotila att kommuninvånarna nu är arga.

- Man kan ju inte bara gå och föreslå vilka galenskaper som helst. Man kan inte helt plötsligt meddela att nu lägger vi lapp på luckan, säger Lotila.

Som bäst är Lappträsk kommuns tjänstemän permitterade och många firar också semester. När den perioden är över behöver kommunen reagera och ta tag i saken.

- I själva verket har snacket redan gått, trots semestrar och permitteringar, men nog kommer det säkert att bli officiella förhandlingar framöver, säger Lotila.

Hon menar att man säkert kunde förbättra och effektivera servicen vid Lappträsk hälsogård om det är så att man behöver göra besparingar, men att bara helt sonika stänga är inget alternativ.

Jag är förvånad att Lovisa försöker få stadens ekonomi på fötter genom att skära ner en serviceform som vi i Lappträsk betalar för.

Benny Engård (SFP)
Lappträsk hälsogård
Bildtext Kommunalpolitikerna i lappträsk är beredda att kämpa för sin hälsogård.
Bild: Yle/Sune Bergström

Inte första gången hotad

Också fullmäktigeledamoten Benny Engård (SFP) är bestört över Lovisa stads förslag att lägga ner verksamheten vid Lappträsk hälsogård.

- Jag är förvånad eftersom vi har ett avtal som gäller samarbetsområdet, med andra ord är det här en juridisk fråga, säger Engård.

Han berättar att det inte är första gången som Lovisa stad försöker stänga Lappträsk hälsogård.

- Jag är också förvånad över att man igen lyfter fram frågan och att man därmed försöker få stadens ekonomi på fötter genom att skära ner en serviceform som vi i Lappträsk betalar för, säger Engård.

En viktig serviceform i Lappträsk

Enligt Engård betalar Lappträsk mellan 2,5 och 3 miljoner euro i året för servicen.

- Nog är det konstigt om man vill bryta ett avtal. Även om också Lappträsk kämpar med sin ekonomi, så är det nog långsökt att vi skulle vilja stänga en hälsogård som är en av de viktigaste serviceformer som vi som kommun kan erbjuda, säger Engård.

Han säger att Lappträsk är villig att kämpa för sin hälsostation.

- Det är klart att vi kommer att fundera på alternativ också, om det faktiskt är så att Lovisa inte mera anser sig kunna erbjuda den här servicen.

Diskussion om artikeln