Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svår skada stoppade Tommi Jyry en vecka före premiären – kommer till ligastarten på kryckor: "Otroligt surt, det är en overklig känsla"

Från 2020
Tommi Jyry i en match mot VPS 2019.
Bildtext I fjol spelade Tommi Jyry till sig en ordinarie tröja i KuPS.
Bild: All Over Press

Premiärpirr? Snarare en enorm frustration. Tommi Jyry kommer till kvällens start i fotbollsligan med kryckor som utrustning. På fredag opereras KuPS-mittfältaren. "Hela det här året har varit skit på alla jävla sätt", säger han till Yle Sporten.

Med mindre än en vecka till den efterlängtade seriestarten i fotbollsligan var olyckan verkligen framme för Tommi Jyry.

I slutet av träningen på torsdagen förra veckan gick akillessenan sönder.

– Det var en helt vanlig träning, vi spelade och gjorde mål. Ingen var i närheten av mig. Jag fattade ganska snabbt att det gick illa, säger Jyry till Yle Sporten.

Magnetröntgenundersökningen nästa dag visade att det var så illa som befarat.

– Det är en overklig känsla. Jag tänkte bara ”Kan det vara möjligt?”. Det var surt då och det är otroligt surt nu också, men livet går vidare. Jag kan bara leva med den här situationen.

På fredag blir Jyry opererad i Kuopio. Det är inte speciellt sannolikt att han spelar någon match i årets fotbollsliga, men säsongen pågår långt in i november och han håller det lilla hoppet vid liv.

– Jag kan bara göra min rehabilitering så bra som möjligt och få foten i skick. Det känns jäkligt jobbigt, men om det ens finns en liten chans att jag kan spela någon match i slutet av säsongen så vill jag tro på det.

Fått hjälp av mamma och pappa

På onsdag kväll går KuPS in i den kraftigt försenade ligasäsongen som regerande mästare. Helsingforsbördige Jyry kommer att vara på plats i Tölö för att titta på sina lagkamrater.

– Efter undersökningarna i Kuopio förra veckan har jag varit här i stan. Jag går med kryckor och här har morsan och farsan kunnat hjälpa mig.

– Laget kom hit i går och jag träffade killarna på hotellet. De är taggade.

Att först vänta på ligastarten i flera månader och sedan vara uträknad när det väl börjar är en mardröm.

– Jag har väntat på det här väldigt länge. Det blir tungt att titta på, men jag är så intresserad av fotboll att jag vill dit och kolla.

Gjorde ingrepp i knät i vintras

Jyry flyttade till Kuopio inför förra säsongen och växte under säsongen. Han var gjuten i startelvan när Jani Honkavaara förde KuPS till klubbens första guld på 43 år.

Efter säsongsavslutningen 2019 har problemen hopat sig för Jyry. Först gjorde han ett mindre ingrepp i sitt ena knä för att "fixa smågrejer".

– Därför spelade jag först i vår sista gruppspelsmatch i cupen – och gjorde mål direkt.

När ligapremiären har krupit närmare har ett baklår hämmat honom. Därför spelade han inte i cupmatcherna i juni.

– Först rehab av knät, sedan ville vi inte ta några risker med låret och så pangade det till på riktigt. Ärligt sagt har hela det här året varit skit på alla jävla sätt.

När Jyry bänkar sig i Tölö för att titta på säsongens första match möts hans nuvarande och förra lag.

– HIFK är ganska namnstarkt och blir bra i år, men i dag har de ingen chans. Vi är riktigt sugna på att starta säsongen med full pott.

HIFK–KuPS startar klockan 18.30 i Tölö.