Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sommargästen Peter Nyman tillbringar en stor del av sin fritid i Pojo: ”Det är bra att jag blev en kändis först vid närmare 30”

Från 2020
En medelålders man, tittar in i kameran med nöjd min. I bakgrunden syns ett äldre rosa stenhus och stora blomkrukor samt parkerade torgstånd och bilar. Vår eller sommar.
Bildtext Peter Nyman kunde i våras känna sig relativt bekväm när han stod på torget i Ekenäs. Där var relativt folktomt och på grund av coronaepidemin vill kanske folk inte riva tag i kändisar för att ta gemensamma selfien.
Bild: Yle / Kjell Ekholm

Medieprofilen Peter Nyman är kanske mest känd som programledaren i aktualitetssatiren och frågesporten Nyhetsläckan. Han jobbade också många år som nyhetsankare på MTV3.

På sin fritid åker han och familjen gärna ut till huset i Pojo.

Peter Nyman gick i skola i Karis och hade egentligen inte för avsikt att bli journalist. Men så blev det ändå efter studentexamen och några år av studier inom offentlig förvaltning.

Äldre kvinnor trodde han var Marco Bjurström

Nyman har studerat vid Social- och kommunalhögskolan i Helsingfors och det första riktiga journalistjobbet var som chefredaktör på Studentbladet i början av 1990-talet.

Det tog ändå några år innan Peter Nyman blev en tv-kändis som folk på gatan känner igen, eller ibland tror sig känna igen.

Ett gäng äldre kvinnor trodde till exempel att Peter Nyman var Marco Bjurström, ett minne Peter Nyman skrattar gott åt.

- Det är jättebra att jag blev kändis först vid mogen ålder, eller när jag var närmare 30 och inte som 18-åring. Jag tror det skulle ha varit obekvämare, för mycket rock’n’roll. Jag undrar om jag skulle ha kunnat ta vara på mig själv.

Peter Nyman och Baba Lybeck i Uutisvuoto år 2010.
Bildtext Peter Nyman som programledare i Nyhetsläckan. På tolv år blev det omkring 400 bandade tv-program.
Bild: Yle

Peter Nyman är mån om att hålla skillnad mellan det privata och det offentliga.

- Kanske tack vare åldersgrejen så har jag aldrig öppnat mig helt; typ kom och fota mina kalsonglådor där hemma.

Peter Nyman beskriver sig själv som en kille som mognat ganska sent, en som varit ganska barnslig.

Han är också glad att han blev pappa först vid närmare 40. I dag har han två barn och tillsammans med dem och frun tillbringar Peter Nyman en hel del av sin fritid i Västnyland, närmare bestämt i Pojo.

- Vi är mycket aktiva fritidsboende och bor en stor del av vår fritid i Pojo i eget hus med egna marker och vatten. Det är en kontrast till Helsingfors. Man rycks loss ur det offentliga yrkeslivet och kan landa i något där man är mera sig själv, säger Peter Nyman.

I en längre intervju med Kjell Ekholm berättar Peter Nyman bland annat om ungdomsåren i Karis, om celebriteter han har träffat, men också hur det var när han miste sin första fru i cancer.

Sommargästen Peter Nyman: En klasskompis i nian sade att jag kommer bli journalist

66:03