Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Förundersökningen om bröderna som sköt mot polis i Borgå är nästan klar - vad som hände är klarlagt, men motivet saknas

Från 2020
Uppdaterad 02.09.2020 10:54.
Poliser vid polisbil.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Polisens förundersökning är så gott som färdig och överlämnas inom kort till åklagaren för åtalsprövning. Det finns enligt polisen ingen klar och tydlig orsak till brotten.

Det var under småtimmarna den 25 augusti 2019 som polis kallades till Verkstadsmekanikervägen 1 i Ölstens i Borgå med ett samtal till nödcentralen om ett påstått egendomsbrott.

Genast då polisen kom till platsen hotades de med vapen och båda poliserna fick skottskador. Det hela var över på cirka tre minuter, skriver polisen i ett pressmeddelande om förundersökningen.

Händelserna i Borgå har utretts som två mordförsök riktade mot polismän.

Under flykten i Tavastland begick männen fler brott

Bröderna Raymond Granholm, då 25 år, och 30-åriga Richard Granholm misstänks för mordförsök riktade mot 13 poliser.

Den ena är både svensk och finsk medborgare, den andra är svensk medborgare.

De misstänkta lämnade Verkstadsmekanikervägen och polisen kunde på kvällen lokalisera dem till Tammerfors.

Före det planerade gripandet i stadsdelen Kauppi startade de misstänktas bil från en bensinstation på Sammon valtatie 40.

De lämnade bensinstationen utan att ha betalat för den bensin de hade tankat och fortsatte mot Strandtunneln.

Polisen gjorde sitt första försök att stanna de misstänktas bil strax före infarten till Strandtunneln, men bilen accelererade in i tunneln.

Där avlossades fem skott mot polisen. Tre av dem träffade fronten på en patrullbil.

Under skottlossningen var åtta poliser utsatta för konkret fara. Det betyder att brottsrubriceringen är åtta fall av misstänkt mordförsök.

För två polisers del är rubriceringen vid förundersökningen misstänkt våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Också civila i fara

Det fanns också många civila bilar i Strandtunneln. Trots att polisen var det egentliga objektet, visar förundersökningen att också utomstående utsattes för konkret fara.

Faran orsakades dels av de avlossade skotten, dels av körhastigheten och körsättet. Brottsrubriceringen för det här är nio fall av misstänkt framkallande av fara.

En polispatrull använde sedan spikmatta i korsningen mellan Riksväg 3 och Miharintie. De misstänka väjde för spikmattan och fortsatte mot Ikalis med en hastighet som avsevärt överskred den tillåtna.

Poliserna utsattes inte för fara. Rubriceringen för det här brottet är misstänkt våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Jakten fortsatte

I korsningen mellan Riksväg 3 och Timinsaarentie försökte en polispatrull få de misstänkta att stanna genom att köra in i bilens bakre del. Då sköts det skott mot patrullen från bilen.

Bilarna skadades vid den här händelsen och flykten fortsatte mot Ikalis, den övriga trafiken äventyrades under flykten. Också här misstänks bröderna för tre fall av mordförsök.

Polisen la ut en spikmatta till i närheten av korsningen mellan Riksväg 3 och Sarkkilantie. Körfältet är på det stället smalt på grund av ett räcke vid vägrenen.

De misstänkta körde över spikmattan och träffades med vänstra sidan av polisbilens front. Poliserna var inte utsatta för fara.

De misstänktas hastighet överskred rejält den tillåtna och de fortsatte framåt.

Bröderna greps utan att göra motstånd

De misstänkta greps på Riksväg 3 efter Sarkkilantie klockan 20.33. Deras bil hade då stannat några hundra meter efter spikmattan. De misstänkta hade ställt sig utanför bilen och kunde gripas utan att göra motstånd.

Händelserna på Riksväg 3 mellan Tammerfors och Ikalis har utretts som misstänkt grovt äventyrande av trafiksäkerheten. De misstänkta togs fast av polisen efter cirka 30 minuters och 48 kilometers bilfärd.

Sammanlagt avlossades under dagen ett tjugotal skott mot poliser. Polisen avlossade inga skott, varken i Borgå eller i Birkaland.

Misstankar om brott också före den 25 augusti

De misstänkta kom till Finland den 18 april 2019, de hade då bilen med sig. De gjorde ett besök i Sverige mellan den 21 och 23 maj 2019.

Efter det vistades de uppenbarligen i Finland ända fram till gripandet. Polisen har en tämligen god uppfattning av vistelsens natur.

Det som hände den 25 augusti misstänks ha föregåtts av rekognosering och förberedelser för att få polisen till en viss plats vid en viss tid.

Den 24 augusti fick nödcentralen ett samtal klockan 21.35. Den som ringde ville att polisen skulle komma till sandgropen i Ebbo i Borgå.

Orsaken var ett påstått slagsmål mellan ungdomar. Patrullen och anmälaren träffades aldrig.

Enligt förundersökningen finns det ett samband mellan detta samtal och samtalet till nödcentralen den 25 augusti. Detta utreddes som misstänkt förberedelse till grovt rån 20–24.8.2020.

Bröderna misstänks dessutom för skjutvapenbrott genom att ha försökt skaffa sig handvapen via en krypterad e-posttjänst i juni. Detta kom fram genom polisens täckoperation på nätet.

Motivet oklart

Som ett resultat av förundersökningen har det inte gått att fastställa en klar och tydlig orsak till brotten.

Polisen skriver i sitt pressmeddelande att det är nödvändigt att inte dryfta motivet i detta skede. Det här för att säkra åtalsprövningen och den kommande rättegången.

Polisen konstaterar dock att de misstänkta inte har någon koppling till organiserade brottsliga grupper.

Polisen vill särskilt betona att de misstänktas närstående inte har någon andel i de beskrivna händelserna. Det har funnits skäl att höra dem, men av andra orsaker.