Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronaviruset har inte satt stopp för nöjesparkerna i Finland: "Det fanns ett skede då vi inte visste om vi kunde öppna alls"

Från 2020
Särkänniemen Viikinkilaiva-laite.
Bildtext Vid Särkänniemi har det gått så bra i sommar att man kunnat öka antalet gäster som får besöka nöjesparken.
Bild: Miikka Varila / Yle

Trots restriktioner och arrangemang som avviker från det normala har det hittills gått bra för nöjesparkerna i sommar.

Bland annat Borgbacken har lockat flera tusen besökare om dagen. Intresset har ändå inte varit större än det maximala antalet tillåtna besökare. Vd Pia Adlivankin berättar att det har gått bra hittills.

– Det har gått förvånansvärt bra. Människorna har lärt sig att boka biljetter ifall de vill komma en viss dag. Människorna har köat fint med skyddsavstånd. Förstås har vi också jättemycket desinficeringsmedel och det används flitigt.

Färre besökare i vanliga fall, inte bara på grund av begränsningar

På ett regnigt Borgbacken är det folktomt. Det ser ut som att åkattraktionerna är tomma, tills man ser ett barn i en av vagnarna eller hör ett litet skrik.

Sedan Borgbacken öppnade för ett par veckor sedan har det gått bra trots coronarestriktioner och behov av intensiv städning.

Under sommaren hittills har parken besökts av cirka 3 000-4 000 personer på en gång, men under en regnig dag i coronatider är det betydligt mindre folk än så. Fastän nöjesparken haft besökare, har människor inte varit lika ivriga som vanligt att besöka nöjesparken.

– Normalt har vi kanske närmare 10 000 per dag, och nu när vi har kvoten på 5 000 så är det hälften mindre. Det har märkts att det är mindre men det visste vi ju då när vi satte kvoten.

Kapaciteten har inte överskridits. Fast än restriktionerna tillåter 5 000 personer i nöjesparken är det inte så många samtidigt som besöker parken just nu.

– Det har inte varit en enda dag vi varit tvungna att stänga portarna för att det varit för många människor i parken samtidigt.

Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin, Linnanmäki, Helsinki, 27.7.2018.
Bildtext Pia Adlivankin är glad över att man kunnat öppna Borgbacken och berättar att det har flutit på bra hittills. Arkivbild.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Ökad kapacitet

Vid Särkänniemi berättar Ville Aarresuo som är utvecklingschef att de sedan öppnandet för sommaren har hunnit höja gränsen för hur många som får komma in i nöjesparken.

I början fick 3 000 personer komma in och förra veckan ökade vi gränsen till 5 000 personer.

– Just nu finns det inga planer att öka antalet möjliga besökare ytterligare, men vi följer hela tiden med läget och ser hur det ser ut.

Borgbacken planerar på att höja sin kapacitet från nuvarande 5 000 till ungefär 7 000 personer.

I förgrunden syns röda blommor, i bakgrunden en bergochdalbana på Borgbacken.
Bildtext Tack vare att det gått så bra kan Borgbacken nu tillåta fler besökare i nöjesparken.
Bild: Matti Myller / Yle

Ville Aarresuo berättar att det vid Särkänniemi har fungerat bra nu i början av sommaren och att människor har betett sig bra. Det som har varit lite problematiskt är till exempel kapaciteten i åkattraktionerna.

– Det har tagit några minuter längre än vanligt när vi ska ha skyddsavstånd i åkattraktionerna och när vi städar attraktionerna mellan åkturerna.

Aarresuo berättar att man bara kan fylla ett visst antal platser i vagnarna på attraktionerna för att distansen ska upprätthållas. Det samma gäller vid Borgbacken. Pia Adlivankin berättar att det här kan göra att köerna blir lite längre.

– Jag tror att det är det mest problematiska att komma ihåg att hålla skyddsdistansen när man köar. Barn speciellt, glömmer ju bort det men vi försöker hela tiden påminna våra gäster om att hålla avstånd.

Pia Adlivankin är nöjd över att de faktiskt kunnat hålla Borgbacken öppen i år.

– Personalen är överlycklig över att vi fick öppna. Det fanns ett skede när vi inte visste om vi kunde öppna alls. Vi har över 600 säsongsarbetare som har fått jobb nu. Våra kunder verkar också se lyckliga ut över att de fått komma till parken. Det är jätteroligt att se barn och familjer tillbringa tid tillsammans här.

Diskussion om artikeln