Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Linda Cainberg avslutar handbollskarriären – ingenting blev ogjort: "Färre skador och lite andra val och jag kunde kanske ha blivit ännu lite bättre, men jag har sett var gränsen gått"

Från 2020
HIFK:s Linda Cainberg styr upp spelet under en seriematch hösten 2018.
Bildtext Linda Cainberg har vunnit flera FM-guld i HIFK-tröjan.
Bild: Handbollförbundet/Tomi Hänninen

FM-seriens alla tiders bästa målskytt Linda Cainberg hänger upp handbollsskorna och avslutar karriären. Cainberg avslutade redan karriären i landslaget i januari i fjol men nu är det slutspelat också i klubblaget. Det meddelar veteranen på Twitter och säger senare till Yle Sporten att hon anser sig ha uppnått sin fulla potential som handbollsspelare.

7 FM-guld, rekordmånga FM-seriemål, en säsong i Danmark och hela 61 matcher och 123 mål i landslagströjan. Nu lär det inte ska bli fler noteringar som handbollsspelare.

"En hel del träning, glädje av utveckling, framgång och besvikelser. Underbara människor man fått möta. En karriär där jag inte hade kunnat önska mig så mycket mer", skriver Cainberg på Twitter där hon meddelade om sitt beslut att avsluta karriären.

Den stora satsningen tog slut redan i fjol – men nu är Linda Cainberg nöjd över sin karriär och redo att gå vidare – inget blev ogjort, säger hon när Yle Sporten når henne en stund efter att hon gett beskedet.

– En stor sak är väl att det blev som det blev. Som riktigt ung hade man kanske mycket orealistiska drömmar. Men jag anser kanske att jag ganska långt har uppfyllt den potential och kapacitet jag anser att jag har som handbollsspelare.

– Med några färre skador och några andra val kunde jag kanske ha blivit ännu lite bättre men jag har sett var gränsen gått.

"Den här säsongen var redan ett bonusår"

Som höjdpunkter nämner hon ändå också enskilda händelser. Landslagsuppdragen – framförallt matchen mot Frankrike 2013 – och Europaspelet som enligt henne sporrade till att sätta i en extra växel i träningen.

Och så som grädde på moset den säsongen och tajta finalserien som ledde till hennes senaste FM-guld i raden. Där kunde karriären redan ha varit över.

Kathlén Ax, Linda Cainberg och Ida Väyrynen.
Bildtext Total glädjeyra då HIFK var tillbaka på tronen 2019.
Bild: Handbollsförbundet/Tomi Hänninen/Newspix24

– Nu var det lätt på det viset att den här säsongen som inte avslutades var ett bonusår. Jag funderade redan för ett år sedan om jag skulle fortsätta. Det har varit en längre process.

– Nu är det alltid svårt att ta beslutet. Svårt men samtidigt lätt.

Hur stor besvikelse var det att din sista säsong blev som den blev?

– Det är klart att det var en jättestor besvikelse. Man kan ju tänka att det skulle ha varit fint att sluta efter föregående säsong. Min största satsning tog ju nog slut då, också i och med att jag slutade i landslaget.

I januari 2019 meddelade Cainberg att landslagskarriären är över. Det blev 61 och 123 mål för Finland. I FM-serien blev det ett sjunde guld 2019 – och antagligen ett sista.

Jag upplever själv att jag inte varit någon otrolig talang handbollsmässigt eller fysiskt. Jag har fått jobba. Psykiskt har jag varit stark men min hälsning skulle kanske vara att med träning kan man uppnå mycket trots att man inte är den största talangen som finns

En comeback är ju ändå förstås aldrig helt och hållet uteslutet, medger Cainberg.

– Det verkar ju som att alla lovar att göra minst en comeback, skrattar Cainberg.

– Men det är klart att jag inte har sådana tankar just nu. Samtidigt får man väl acceptera att det går så och att man får lust att spela. Men just nu ser jag ingen chans att det händer.

Möjligen en satsning som tränare i framtiden

Linda Cainberg medger att det nu blir mycket tid över för annat. Det trots att hon börjat sin bana som tränare. Inkommande säsong kommer hon bland annat att träna HIFK:s A-juniorer.

– Jag klarar nog inte av att slöa jättelänge omkring utan målsättningar.

Men du kommer hålla dig kvar inom handbollen i någon mån

– Det kommer jag säkert. Men vad den satsningen kommer vara så har jag nog inte kommit underfund med ännu, säger hon om sin bana som tränare.

Vad är Linda Cainbergs hälsning till alla juniorer som drömmer om att bli lika framgångsrika?

– Ja, eller förhoppningsvis drömmer om ännu lite mer än så.

– Jag upplever själv att jag inte varit någon otrolig talang handbollsmässigt eller fysiskt. Jag har fått jobba. Psykiskt har jag varit stark men min hälsning skulle kanske vara att med träning kan man uppnå mycket trots att man inte är den största talangen som finns. Och att man orkar vara tålmodig och orkar satsa på långsiktigt arbete.

Diskussion om artikeln