Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bilister skeptiska till att parkera på "fel" sida av vägen: "Det skulle kännas väldigt konstigt"

Från 2020
En rad med parkerade bilar, varav en är svängd åt motsatt håll.
Bildtext I stadsbilden ser man ännu inte många bilar som valt att parkera på "fel" sida.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Den nya vägtrafiklagen trädde i kraft den 1 juni i år. Då blev det tillåtet att i tätort parkera på så att säga fel sida av en dubbelriktad väg. Ännu är det inte många som använder sig av möjligheten, och de bilister vi talat med tycker det känns ologiskt.

Då man rör sig i Åbo centrum märker man att de flesta ändå föredrar att parkera på rätt sida av vägen.

- Jag visste inte ens om att det trätt i kraft någon sådan lag. Jag har kört bil i tolv år och efter det skulle det kännas underligt att parkera på fel sida av vägen, säger Jenny Koivunen.

En blond kvinna står framför en tegelvägg.
Bildtext Jenny Koivunen tror inte hon kommer parkera på vänster sida.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Hon säger ändå att det kanske är något man blir van vid.

- Ologiskt känns det ändå då man inte fått göra så förr. Jag skulle själv som bilist bli förskräckt och tro att jag själv kör åt fel håll om många bilar plötsligt är parkerade åt andra hållet, säger Koivunen.

Kan använda som sista utväg

Inte heller Benjamin Finell var medveten om den nya lagen förrän vi frågade honom ifall han brukar parkera på vänster sida.

Närbild på en ung man som ser in i kameran och ler.
Bildtext Benjamin Finell kunde tänka sig parkera på vänster sida som en sista utväg.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

- Ifall det inte finns någon parkering på höger sida kan jag tänka mig att som sista lösning parkera på vänstra. Men det skulle nog kännas säkrast att göra det på en gata med bara lite trafik, säger Finell.

Fungerat bra

Vid Åbo stads parkeringsavdelning är man inte medveten om att det skulle ha skett några olyckor då någon parkerat på vänster sida av vägen.

- Förbudet mot det här har tidigare motiverats med att det skulle vara farligt. Det är förstås viktigt att man håller koll på bilar, cyklar och fotgängare då man svänger över till motsatt körfält, säger Roy Sjöblom som är chef för parkeringsavdelningen vid Åbo stad.

En rad av parkerade bilar längs en gata.
Bildtext Det är viktigt att man håller koll på mötande trafik, cyklar och fotgängare då man svänger över till motsatt körfält.
Bild: Andrea Wiklund/Yle

Utanför tätorter är det fortfarande förbjudet att parkera på motsatt sida och det är kanske främst vid högre hastigheter som eventuella farosituationer skulle uppkomma.

Det är fortsättningsvis förbjudet att parkera och stanna till exempel i en rondell, ett cykelfält eller ett busskörfält.

Håll koll på skyltarna!

Man kan också få oväntade parkeringsavgifter ifall man inte är noga med att hålla koll på skyltarna.

- Ifall man parkerar på motsatt sida så är alla trafikmärken för den sidan riktade åt motsatt håll. Det är alltså på trafikantens ansvar att hoppa ur bilen och gå och kolla i närmaste korsning ifall det finns några begränsningar för parkeringen på den sidan, säger Sjöblom.

Diskussion om artikeln