Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Granskning: Samuel Dolphyne blev medvetslös under ett polisingripande i Helsingfors och dog dagen därpå – vad var det som hände?

Från 2020
Uppdaterad 08.07.2020 07:47.
Tom gatukorsning med övergångsställe.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Vad hände lördagskvällen den 17 november 2018 i en gatukorsning i Helsingfors? Enligt polisens pressmeddelande blev en man, som misstänktes för rattfylleri, överraskande medvetslös under ett gripande. Mannen avled dagen efter polisingripandet men enligt åklagaren orsakade polisen inte hans död. Mannen kommer från Ghana och händelsen har lyfts upp i och med Black Lives Matter-protesterna.

I juni 2020 ordnas en demonstration utanför polishuset i Böle i Helsingfors. Som arrangör står African Anti-Racism Society.

- Vi såg vad som hände George Floyd som dog under ett polisingripande i USA. Vi vill inte tiga om polisens rasism och diskriminering. Vi gör det här för att hedra George Floyd trots att situationen i Finland och USA skiljer sig mycket, säger Eugene Ufoka.

Demonstranterna kommer med flera krav som handlar om att motarbeta rasism och diskriminering. Men ett krav sticker ut.

Det afrikanska samfundet vill ha ett svar på frågan om vad som hände ghananen Samuel Dolphyne som dog efter ett polisingripande.

- Vi har inte information om vad som hände och vi vill ha rättvisa. Vi har inte sett någon rapport om det, men vi anklagar inte polisen. Vi vill bara veta vad som orsakade hans död, säger Ufoka.

Demonstranter med Black Lives Matter-plakat.
Bildtext I juni samlades en grupp demonstranter utanför polishuset i Böle i Helsingfors.
Bild: Yle/ Matti Myller

"Såg att han drack en öl"

Svenska Yle har granskat fallet Samuel Dolphyne och får tag på utredningen om händelsen. Utgående från den kan vi teckna en bild av händelseförloppet.

Varje gång polisens agerande utreds för att en person dött i samband med ett polisingripande är det allvarligt och bör genomlysas. Detaljerad information om vad som hände i det här fallet har inte lyfts upp i offentligheten tidigare. Granskningen visar att flera riskfaktorer uppfylldes i samband med att han greps. Men mer om det senare.

Historien börjar i en lokal i Brobacka i norra Helsingfors. Det är lördagen den 17 november 2018. I lokalen ordnas en fest. Bakom arrangemanget står en förening för ghananer i Finland.

Samuel Dolphyne är på festen tillsammans med en kompis som bor i Finland. Själv bor Dolphyne i Österrike.

Efter klockan 23 på kvällen beger sig Dolphyne, kompisen och en oidentifierad tredje person iväg med bil från festen. Dolphyne kör.

- Jag var inte med honom (Dolphyne) hela tiden på festen. Jag spelade musik under festen, men jag såg att han drack en öl, säger kompisen senare i ett polisförhör.

Undviker att blåsa i alkometern

Polisen möter dem på Skomakarbölevägen och vänder om för att köra efter. De reagerar på att Dolphyne kör för fort. I polisbilen sitter en äldre och en yngre konstapel.

Enligt poliserna kör Dolphyne i 60 kilometer i timmen trots att hastighetsbegränsningen är 30 till 40 kilometer i timmen.

De stannar i övre Malm i korsningen mellan Kyrkobyvägen och Kommunalvägen i Helsingfors. Äldre konstapeln stiger ur polisbilen och ber att Dolphyne blåser i alkometern.

Enligt poliserna verkar det som att Dolphyne undviker att blåsa ordentligt. Han blåser bara korta stunder i olika riktningar. Till slut lyckas en blåsning och den visar positivt för alkohol.

Därefter ber polisen honom blåsa i en annan alkometer för att säkerställa resultatet. Men han fortsätter enligt polisen att inte blåsa ordentligt i alkometern och därmed kan utandningsluften inte analyseras.

Enligt de båda konstaplarna säger Dolphyne att han bara druckit en öl varpå den ena konstapeln säger att han i så fall inte har något att vara rädd för.

Vägskylt där det står Övre Malm.
Bildtext Dolphyne stannades i Övre Malm efter att ha kört från en fest i Brobacka.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Beskrivs vara aggressiv och upprörd

Eftersom blåstestet misslyckas ber poliserna att han kommer med till polisbilen för att reda ut om han är i skick att köra. Om han inte blåser i alkometern kan alkoholhalten slås fast genom ett blodprov, påpekar poliserna.

Därefter utför polisen en säkerhetskontroll på honom. Äldre konstapeln ber att han tömmer fickorna varpå han ilsknar till och skriker att polisen tar hans saker.

Poliserna tar då tag i hans händer. Han beskrivs av den ena polisen vara aggressiv och upprörd

Poliserna försöker få honom att stiga in i bilen, men det gör han inte varpå äldre konstapeln knuffar in honom i bilens bakdel. Enligt polisen har Dolphyne båda fötterna inne i bilen, men svänger om när äldre konstapeln ska stänga den ena halvan av bakdörren.

Enligt poliserna hoppar Dolphyne mot dörren och på dem. Poliserna tar då tag i hans händer. Han beskrivs av den ena polisen vara aggressiv och upprörd.

Poliserna fäller honom på mage mot marken

Poliserna tar tag i hans båda händer och när Dolphyne försöker slingra sig loss ger äldre konstapeln en order till yngre konstapeln om att lägga handfängsel på Dolphyne.

Poliserna fäller honom med krokben mot marken och han blir liggande på mage. De uppmanar honom att lugna sig. När Dolphyne ligger på mage på marken lägger poliserna handfängsel på honom.

Äldre konstapeln tar i det här skedet tag i sin "taser", det vill säga en elpistol som används av polisen. Han använder ändå aldrig sitt vapen utan beskriver det som att han är redo att använda pistolen.

Vägkorsning i Övre Malm i Helsingfors. I bakgrunden finns en kyrka med ett stort kors på väggen.
Bildtext I den här korsningen bredvid Malms kyrka stannade Dolphyne bilen efter att polisen kört efter honom en stund.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Dolphyne hålls mot marken av poliserna

Dolphyne sparkar våldsamt mot poliserna och yngre konstapeln beskriver det som att sparkarna nästan träffar hans huvud. Han flyttar då trycket från mitten av kroppen mot Dolphynes baklår.

Äldre konstapeln försöker med sina egna ben hålla i Dolphynes ben så att det är svårare för honom att sparka. Dolphyne försöker hela tiden stiga upp från marken.

Den ena var på Dolphynes rygg och den andra höll fast hans nacke och försökte hålla i hans huvud

I det här skedet kommer en annan patrull till platsen som äldre konstapeln har tillkallat. De råkar vara i närheten. När de kommer ser de att de båda poliserna håller Dolphyne mot marken och bredvid står en man och skriker till poliserna. Det är kompisen som har stigit ut ur bilen.

- Jag såg två poliser. Den ena var på Dolphynes rygg och den andra höll fast hans nacke och försökte hålla i hans huvud. Jag var stressad och skrek till poliserna. Jag var ungefär 30 meter från platsen. Först var jag 5 meter i från, men polisen uppmanade mig att gå iväg, säger kompisen i ett förhör.

De båda poliserna nekar till att ha rört vid halsen eller huvudet.

Reagerar plötsligt inte på tal

Den andra patrullen som anländer till platsen består av två poliser och de tar tag i Dolphynes ben och sätter fotfängsel på honom.

Äldre konstapeln från den andra patrullen sätter då tillbaka sin elpistol i fodralet men fortsätter "kontrollera Dolphyne med sin egen kropp". Enligt konstapelns bedömning har situationen då pågått i två till två och en halv minut och Dolphyne rör sig.

Därefter försöker poliserna bära honom till polisbilen. Då märker yngre konstapeln att allting inte står rätt till. Dolphyne reagerar inte på tal.

Poliserna tar bort hand- och fotfängslen och inleder första hjälpen på platsen. Ambulans tillkallas och Dolphyne förs till Mejlans sjukhus.

Hela situationen pågår enligt utredningen i 15 minuter, från klockan 23.20 till 23.35.

Hade varken alkohol eller läkemedel i blodet

Följande dag klockan 16 på eftermiddagen skickar Helsingforspolisen ett pressmeddelande med rubriken "En man misstänkt för rattfylleri förlorade överraskande medvetandet under ett gripande i Malm".

Omkring en halvtimme efter att pressmeddelandet går ut meddelar en läkare polisen att Dolphyne har dött på sjukhuset. Han blir 45 år gammal.

På sjukhuset tas blodprov som visar att det varken fanns alkohol eller läkemedel i blodet.

Utredningen av dödsorsaken är sekretessbelagd och därmed går det inte att veta vad som orsakade Dolphynes död.

"Utredningen av dödsorsaken visar att polisens maktmedel inte direkt har orsakat Dolphynes död", skriver åklagaren och fortsättningen på meningen är sekretessbelagd.

I utredningen har heller inget konkret framkommit som gör att det finns skäl att misstänka poliserna för att agera mot sin tjänsteplikt eller mot lagen, enligt åklagaren.

Hur kan då ett till synes vanligt polisingripande sluta med att den gripne blir medvetslös på platsen och dör på sjukhuset följande dag?

Flera riskfaktorer uppfylldes

En granskning av vad som hände på platsen utgående från polisens egna berättelser visar att det finns riskfaktorer kring att polisen placerar en person på mage med handfängsel och trycker mot kroppen.

Professorn i rättsmedicin vid Uppsala universitet, Ingemar Thiblin, tar inte ställning till polisens agerande i fallet Samuel Dolphyne, men pekar på riskfaktorerna.

- För en frisk människa finns inga stora risker förutom att andningen påverkas något. Om nedläggningen sker i samband med en kamp kan påverkan på andningen vara en risk. Är personen dessutom starkt agiterad och stressad är det ytterligare en riskfaktor. Är personen dessutom fetlagd och har stor mage är det en risk eftersom det blir tryck på andningsmuskeln underifrån, säger Ingemar Thiblin till Svenska Yle.

Om nedläggningen sker i samband med en kamp kan påverkan på andningen vara en risk

Utgående från polisens berättelser var Dolphyne väldigt aggressiv och upprörd. Han hade också ganska stor mage.

Utan att direkt ta ställning till exakt vad som orsakade hans död går det att säga att flera riskfaktorer uppfylldes i situationen.

Ylilääkäri Ingemar Thiblin, Ruotsin oikeuslääkintävirasto
Bildtext Ingemar Thiblin har skrivit en rapport om dödsfall vid polisingripande.
Bild: Yle, Ghadi Boustani

I Sverige placeras personen i sittande läge

Thiblin skrev 2011 rapporten "Dödsfall vid polisingripande". Där skriver han i en sammanfattning utgående från studier som har gjorts att det är motiverat att en person läggs i bukläge, alltså med magen neråt, så kort tid som möjligt.

Dessutom ska gripandetekniker utformas så att man minimerar tryck över bålen, det vill säga överkroppen.

Efter att de nya riktlinjerna infördes har den här typen av dödsfall minskat

- Tidigare var instruktionerna i Sverige att man övermannar en person och håller fast den tills den blir lugn och därefter lägger på handfängsel. Nu är instruktionen att få på handfängsel så fort det bara går och sedan placera personen i sittande position. Efter att de nya riktlinjerna infördes har den här typen av dödsfall minskat, säger Thiblin.

- Det förefaller ha en effekt och det kan polisen tänka på. Dessutom har gripandetekniken gjorts om så att man bara håller i armarna och inte trycker mot bålen, det vill säga överkroppen. Det kan också ha en viss effekt.

Anvisningarna är sekretessbelagda

Har polisen i Finland och Sverige olika instruktioner? Situationerna när någon grips skiljer sig knappast mellan länderna.

Jani Vainio är utbildare i maktmedel vid Polisyrkeshögskolan. Han vill inte ge en intervju om vilken gripandeteknik som lärs ut och skriver i ett mejl att informationen är sekretessbelagd.

"Polisen väljer det mest lämpliga maktmedlet utgående från personens motstånd, förhållandena och andra faktorer som inverkar på situationen", skriver Vainio.

Vid Polisstyrelsen uppges också att anvisningarna om användandet av maktmedel är sekretessbelagda.

"Handfängsel kan förorsaka stress"

Hur ser man då på riskfaktorer vid ett polisingripande vid rättsmedicinska avdelningen vid Helsingfors universitet?

Professorn i rättsmedicin, Antti Sajantila, vill inte kommentera fallet Samuel Dolphyne, men svarar på allmänna frågor om riskerna med att lägga någon på mage och trycka mot kroppen.

- Empiriska undersökningar visar att andningen försvåras vid tryck mot ryggen men det behöver inte vara betydelsefullt ur klinisk synvinkel. Man har gjort en simulering som ska likna en situation där någon grips. En person har rört på sig så att pulsen blir hög och därefter läggs personen på mage och tyngd på. Då försvåras andningen men bristen borde inte leda till kliniska besvär, säger Sajantila.

Då försvåras andningen men bristen borde inte leda till kliniska besvär

Sajantila berättar att handfängsel kan förorsaka stress och lyfter upp att unga personer har dött av plötsligt hjärtstillestånd fastän de inte har haft något strukturellt hjärtfel.

- Det finns gener som visar på en benägenhet för rytmstörningar, säger Sajantila.

- Att trycka mot nacken är en annan sak, men tryck mot ryggen och området kring lungorna borde inte ha samma inverkan. Men det kan ha betydelse i form av en stressig situation som förorsakar plötslig hjärtstopp. För att komma åt vilka mekanismer som ligger bakom krävs mer forskning kring gener, säger Sajantila.

Sajantila ser inte direkt ett behov av att rekommendera polisen att så kort tid som möjligt hålla en person på mage på marken.

- Det är en svår fråga eftersom olika människor reagerar på olika sätt. Men en faktor som man kan titta på är genetiska faktorer bakom rytmstörningar och som kan utlösas av stressen av att gripas av polisen. Men det kan polisen inte känna till på förhand.

Begravs i Helsingfors

Samuel Dolphyne begravs i början av 2019.

På Facebook berättar hans syster i en video efter hans död hur hon samlar pengar för att få honom begravd i Österrike. Men så sker inte.

Dolphyne begravs på Malms kyrkogård i ett snöigt Helsingfors den sista januari 2019.

Svenska Yle har varit i kontakt med Dolphynes kompis som var på platsen, men han vill inte bli intervjuad. Poliserna på platsen vill inte heller intervjuas. Helsingforspolisen meddelar att enstaka poliser inte uttalar sig i liknande fall.

All information om vad som hände på platsen är tagen från utredningen som gjordes.

Rättelse 8.7 kl.7.47: Dolphynes ålder korrigerades från 46 till 45 år.

Diskussion om artikeln