Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KuPS satte punkt för HIFK:s premiärhopp på en kvart – se målen som får Tor Thodesen att bli kritisk: "Förvånad att vi är så bleka"

Från 2020
Uppdaterad 01.07.2020 21:42.
KuPS rivstartar säsongen - gör tre mål på mindre än en kvart - Spela upp på Arenan

Premiär – och pang, pang, pang. Nu vet vi var vi har mästarna från Kuopio. KuPS behövde en kvart för att påminna om hur man dödar fotbollsmatcher. "Våra tjugo första minuterna var strålande. Vi gör det vi vill då", säger tränaren Arne Erlandsen till Yle Sporten.

På den 241:a dagen återuppstod fotbollsligan.

Klara färdiga, gå… Uppfattade ni, HIFK?

Tränaren Tor Thodesen skakar på huvudet när han ska förklara vad som hände i premiären mot KuPS.

– 0–3 efter tretton minuter… Vi släpper in mål som man inte kan släppa in på den här nivån. Sen är det mer eller mindre avgjort.

– Det är mitt ansvar att vi är på plats mentalt när matchen startar. Under min tid här i HIFK har det varit ett privilegium, men i lagidrott kan man inte alltid känna på förhand hur det blir. Jag är förvånad över att vi är så bleka. Det är olikt oss.

På läktarna ovanför Thodesen står några KuPS-supportrar kvar och vrålar ut sin glädje. Regerande mästaren fick en drömstart – eller vad sägs om 2–0 på sju minuter och game over efter en kvart?

– Allt gick precis som vi hade planerat i början. Allt lyckades. Efter det släppte vi på gasen. Det är mänskligt, men vi hade verkligen velat fortsätta att spela så, säger 2–0-skytten Ilmari Niskanen.

"Strålande första tjugo"

Pang, pang, pang. Tre mål första kvarten – efter fullständig logik.

Ungefär så såg det ut när nybyggda, norska kraftfältet KuPS detonerade direkt. KuPS löpte, KuPS vann dueller, KuPS körde över det statiska hemmalaget.

Vid Lucas Rangels 1–0 tappade HIFK markeringen. Vid 2–0 visade Urho Nissilä sina mjuka fötter och lyfte läckert fram bollen till Niskanen som pricksköt in 2–0. 3–0 kom efter ett högt presspel som verkligen gav betalt.

– Våra tjugo första minuterna var strålande. Vi gör det vi vill då. Vi är aggressiva i presspelet, spelar med hög fart och går snabbt framåt. Jag är väldigt nöjd med starten, säger Arne Erlandsen till Yle Sporten.

– Efter det var det svårt att upprätthålla sättet som vi vill spela på.

Mattilas debut bedrövlig

HIFK hade gått in i väggen efter en kvart och det fanns ingen väg tillbaka in i premiären. Andra halvlek blev en transportsträcka – även om det small rejält ett par gångar i närkamperna.

Att KuPS enkelt städade undan HIFK – ett väldigt svårspelat motstånd i fjol – är ett ypperligt betyg till Erlandsen i ligadebuten. Enda orosmolnet är att försteanfallaren Lucas Rangel tvingades utgå i första halvlek med en baklårsskada.

– Jag är så jäkla nöjd att vi startar med en seger. Jag tror inte att vi har vunnit en premiär på flera år, säger Niskanen.

Om KuPS reser hem med belåtna miner, lär Thodesen sitta sömnlös och fundera på sina problem. Premiären var dålig och tilltänkta klippan Sakari Mattila var direkt bedrövlig i första halvleken som mittback.

– Planen har hela vägen varit att han ska vara mittback i vårt lag. Det fungerade inte i dag och det förstår han också. Det var inte den debuten som jag önskade honom, säger Thodesen.

Den andra profilvärvningen Moshtagh Yaghoubi har känning i ett baklår och kan inte träna normalt just nu.

– Det är det sista han behöver. Han behöver få träna normalt i flera veckor. Men jag ger inte upp med honom. Han är en spelare som vi behöver.

Videobilder från Ruutu.

Diskussion om artikeln