Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles partimätning: Socialdemokraternas raket har stannat – "Vi går mot ett normalare läge"

Från 2020
Uppdaterad 02.07.2020 13:39.
Grafik som visar att SDP är störst i Yles partimätning för juni.
Bildtext Partimätningen visar att Socialdemokraternas starka trend avtar. Personerna på bilden är partiledare för respektive parti. Därför är det till exempel Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne på bilden, och inte statsminister Sanna Marin.

Det rekordhöga stödet för SDP har sjunkit en smula, De gröna fortsätter tappa sina kärnväljare medan Sannfinländarnas väljare inte verkar straffa partiet för de senaste skandalerna.

Socialdemokraterna är fortfarande störst i Yles partimätning med 21,9 procent. Men efter månader av stigande väljarstöd bryts nu trenden, även om minskningen ryms inom felmarginalen.

– För tillfället verkar vi ha upplevt SDP:s formtopp. För att säga någonting med säkerhet måste vi följa med utvecklingen ännu en tid, men i dagens politiska läge där rösterna fördelas mellan många partier ligger nog taket någonstans kring 23-24 procent, säger Taloustutkimus forskningschef Tuomo Turja.

Enligt Turja är det framför allt kvinnor, tjänstemän och personer mellan 35 och 64 år som nu väljer bort SDP. I de grupperna växer i stället Vänsterförbundet och Samlingspartiet.

Stödet för Socialdemokraterna steg stadigt under våren och coronakrisens mest intensiva fas. Nu syns enligt Turja tecken på att politiken sakta håller på att normaliseras.

– Samtidigt är det svårt att förutspå framtiden. Om vi drabbas av en andra våg åker de dagspolitiska frågorna tillbaka in i bakgrunden. Men visst går vi mot ett normalare läge och det kommer nog att synas i stödet för partierna, säger Turja.

De gröna tappar sina kärnväljare

De gröna har nu ett väljarstöd på 10,9 procent. Sedan januari har stödet minskat med nästan tre procentenheter.

– Stödet för De gröna har sjunkit ganska stadigt ända sedan årsskiftet och man har förlorat sina kärnväljare: studerande och under 35-åringar från huvudstadsregionen, säger Turja.

Av dem som röstade på De gröna i riksdagsvalet 2019 har en del flytt till Vänsterförbundet, SDP och Centern.

– De gröna har inte lyckats höja sin profil i regeringen under coronakrisen. Kärnväljarna är tydligen inte helt nöjda med det som partiet fått till stånd i regeringen, säger Turja.

Sannfinländarna tar inte stryk av skandalerna

Efter vårvinterns ras har Sannfinländarna legat stabilt kring 18 procent under de senaste tre månaderna. I juni var väljarstödet 18,1 procent.

– Även om Sannfinländarna har varit föremål för en del skandaler så syns det inte alls i resultatet för hela mätperioden, säger Turja.

Enligt Turja märktes visserligen en liten nedgång i stödet när Sannfinländarnas tankesmedja publicerade en rapport med kvinnoförnedrande innehåll, däremot syntes riksdagens omröstning om Juha Mäenpääs åtalsimmunitet inte alls.

Fortsatt motigt för Centern

Centern repar sig en smula efter katastrofsiffrorna i maj. Väljarstödet ligger nu på 11,4 procent. Förändringen ligger inom felmarginalerna men åtminstone har stödet inte fortsatt att rasa.

– Stödet för Centern ligger nog ändå kvar på ungefär samma nivå som under en längre tid, konstaterar Turja som inte ser något tydligt trendbrott för partiets del.

När Kulmuniskandalen rasade som värst i början av mätperioden sjönk stödet för Centern en smula men genast veckan efter hennes avgång steg stödet igen. Enligt Turja har stödet inte ökat så kraftigt att man kan dra några långtgående slutsatser.

Mätningen utfördes av Taloustutkimus mellan 3.6.2020 och 30.6.2020. Sammanlagt 2451 finländare mellan 18 och 79 år tillfrågades om hur de skulle rösta om riksdagsval ordnades nu. Av dem uppgav 66,6 procent sina partisympatier. Felmarginalen är +/- 2 procentenheter.

Diskussion om artikeln