Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Är rasism ett problem i Finland? Tudelade svar i ny enkät – kvinnor säger ja, män nej

Från 2020
Ett hav av demonstranter med olika skyltar.
Bildtext Speciellt yngre och kvinnor anser att rasism är ett betydande problem i Finland, medan män och äldre är av annan åsikt.
Bild: Yle/Arash Matin

Lite över hälften av finländarna anser att rasism är ett märkbart problem i Finland, medan 43 procent är av annan åsikt. Det här framkommer i en enkät som tidningsgruppen Uutissuomalainen gjort (bakom betalmur).

Av de cirka 1 000 svarande anser 51 procent att Finland har problem med rasism. 43 procent är av annan åsikt. De resterande svarande kunde inte ta ställning till ämnet. Man kan med andra ord säga att åsikterna delar finländarna.

Det syns däremot en tydligare skillnad när man tittar på kön. Bland kvinnor anser bara 7 procent att rasism inte är ett problem, medan var femte man är av den åsikten.

– Det är givetvis ingen bra sak om över hälften av finländarna anser att allting inte är rätt ställt. Vi gör allt vi kan i regeringen för att jämställdhet ska bli verklighet och för att rasism försvinner från det finländska samhället så snabbt som möjligt. Det oroväckande resultatet visar att arbetet måste fortsätta, säger ministern för nordiskt samarbete om jämställdhet, Thomas Blomqvist (SFP), till tidningsgruppen.

Sannfinländarnas och de rödgrönas åsikter går isär

Personer i åldern 18–29 är mer oroade för rasism och ser det som ett större problem än äldre. 70-plussare ser ändå rasism som mer problematiskt än vad personer i medelåldern gör.

En skillnad syns också när det kommer till politisk tillhörighet. Drygt 80 procent av De Grönas och Vänsterförbundets anhängare anser att rasism är ett betydande problem. Sannfinländarnas anhängare är av helt annan åsikt – av dem anser tre fjärdedelar att rasism inte är något problem i Finland. SDP:s anhängare ser rasism som ett större problem än anhängare av Centern och Samlingspartiet.

Personer som bor i Nyland och Helsingfors anser att rasism är ett större problem än personer som bor på annat håll.

Diskussion om artikeln