Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Myggart som kan sprida malaria upptäckt i Finland – "Det finns ingen anledning att få panik"

Från 2020
Närbild av en mygga.
Bildtext Tvillingfrossmyggan, Anopheles daciae, har påträffats på flera ställen i Finland. Myggan kan sprida malaria.
Bild: Lorna Culverwell / Helsingin yliopisto

Myggarten Anopheles daciae, den så kallade tvillingfrossmyggan, som har potential att sprida malaria har påträffats på flera ställen i Finland. Myggor har setts bland annat i Nyland, i Norra Österbotten och på Åland.

Helsingfors universitet har gjort upptäckten i samband med en kartläggning av myggläget i Finland. Tvillingfrossmyggan har aldrig tidigare påträffats i Finland. Myggan kan antas sprida malaria, skriver universitetet.

Myggan har påträffats i Egentliga Finland, Norra Österbotten, Nyland, Kymmenedalen, Birkaland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Satakunta och på Åland.

Anopheles daciae hör till släkten malariamyggor. I Finland har man tidigare påträffat Anopheles macupennis, fläckforssmyggan, som också är en malariamygga. Också Anopheles messeae, den så kallade källarfrossmyggan som är den vanligaste malariamyggan i Europa, lär ha vistats i landet innan malaria försvann från Finland på 1950-talet.

"Vi måste vara förberedda på vilken nödsituation som helst"

Doktorand Lorna Culverwell vid Helsingfors universitet säger att det är viktigt att kartlägga alla myggarter i Europa som överför olika patogener, också malaria, speciellt på grund av klimatförändringen.

– Det finns för tillfället ingen endemisk malaria i Finland, så det finns ingen anledning att få panik. Coronapandemin har ändå visat att vi måste vara förberedda på vilken nödsituation som helst, säger hon.

Hon säger också att det är viktigt att man har grundläggande information om alla myggarter i Finland, deras spridningsområden och vilka patogener de överför eftersom det bidrar till förebyggande kontroll av malaria och andra myggburna sjukdomar.

– Informationen utgör ramverk för möjliga åtgärder.

Universitetets kartläggning av myggor gjordes på olika håll i Finland mellan 2013 och 2018.

Diskussion om artikeln